TRENTE MED IS: Nordmannen fra Verdal (32) innrømmer i avhør at han sluttet seg til og trente med IS, men at han rømte fordi de ikke «delte hans syn på islam», og at han nå hater gruppen. Foto: Privat/AP

Nordmann (32) i tyrkisk avhør: Slik var livet som IS-kriger

Tre uker med militærtrening

Fikk 200 dollar i lønn fra IS

GAZIANTEP (VG) Han sendte våpenbilder hjem og sa at han koste seg, men i avhør sier 32-åringen fra Verdal at han hatet oppholdet som kriger hos terrorgruppen IS.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bak murene i fengselet i Gaziantep i Tyrkia sitter nordmannen som skal ha hoppet av fra IS. VG har fått tilgang til to undertegnede avhør som er blitt registrert i forbindelse med fengslingsmøter av mannen.

På senhøsten 2014 dro den etnisk norske konvertitten for å slutte seg til Den islamske staten, islamistkrigerne som på brutalt vis har lagt under seg et stort område i Irak og Syria, og spredd frykt og terror verden rundt.

Les også: Etnisk norsk konvertitt fra Trøndelag dro til Syria

Etter å ha desertert fra IS og rømt til Tyrkia sier mannen dette om terrorbevegelsen til det tyrkiske politiet:

– Jeg bodde i regionen under kontroll av organisasjonen som kalles IS, men jeg har ingen bånd til dem. Jeg hater organisasjonen som kalles IS. Jeg har ingen sympati for dem.

Skulle ringe IS-kontakt

I avhørene, som VG har fått oversatt fra tyrkisk til engelsk av en statsautorisert tolk, forklarer trønderen at han ankom feriebyen Antalya i Tyrkia i slutten av november 2014.

Derfra dro han videre til Alanya, og så til Gaziantep. Forklaringen på hvordan han skulle komme seg inn i Syria fikk han ifølge avhøret av en navngitt nordmann, en 27-åring som også dro fra Verdal til Syria, og som nå er antatt drept der.

Bakgrunn: Hele historien om tre trønderes ferd fra Levanger til Syria

Den nå fengslede 32-åringen forteller i avhøret at denne norske vennen hadde gitt ham et tyrkisk telefonnummer som han skulle ringe når han ankom Gaziantep.

– Jeg ringte fra telefonen til en tyrkisk drosjesjåfør, og da svarte en tyrkisk fyr som jeg ikke kjente, og han ønsket meg velkommen, sier 32-åringen.

Han forklarer videre at denne kontaktpersonen ga drosjen instruks om hvor den skulle kjøre. To dager senere reiste de inn i Syria.

– Vi dro i bil i en gruppe på tre personer og krysset grensen. Så vidt jeg vet var de to andre et ektepar fra Russland, sier nordmannen.

FENGSLET HER: Den norske 32-åringen sitter i det beryktede fengselet i Gaziantep, 58 kilometer fre den syriske grensen han krysset ulovlig da han ble pågrepet av tyrkiske soldater. Han risikerer terrortiltale, men utvisning fra Tyrkia er et mer sannsynlig utfall. Foto: Nilas Johnsen

Tatt imot av krigere

Han forklarer at de på den andre siden av grensen ble de tatt imot av mujahedin, hellige krigere. De tok ham med til Cobanbey (El Rai), og etter to til tre dager videre til IS-hovedstaden Raqqa.

– Jeg var fem dager i Raqqa, og så ble jeg fraktet rundt 100–120 kilometer derfra, til et sted jeg tror heter Shaddadi. Der ble jeg opptrent i religiøse lover i to uker, og fikk militærtrening i tre uker, sier 32-åringen.

– Men, jeg har aldri deltatt i væpnet konflikt eller hatt vakttjeneste, forklarer han videre.

Han forteller at turen til Syria ikke ble som han hadde planlagt.


– Mitt mål med å dra til Syria var å hjelpe undertrykte muslimer der, men man kan si at jeg ikke klarte å oppnå det målet.

Han forteller videre at han satt fem måneder i fengsel, én måned i Shaddadi, én måned i Manbij og tre måneder i Raqqa.

– De satt meg i fengsel fordi jeg forsøkte å rømme til Tyrkia, forklarer nordmannen.

Han blir spurt om han kjenner identiteten til IS-krigere i Syria:

– Jeg kjenner mange mujahedin, men jeg kjenner ikke til deres navn, fordi alle bruker kallenavn, sier han og forklarer at også han hadde et slikt islamsk «krigernavn», nemlig «Abu Muhamed».

Oppgir ingen navn

32-åringen blir så spurt om detaljer og navn på nettverket som hjalp ham inn i Tyrkia, og om han kjenner til noen som rekrutterer til IS fra Tyrkia. Alt dette besvarer han på samme måte: At han ikke vet noe.

Han forklarer at han ikke har telefonnummeret til personen som hjalp ham å krysse grensen, fordi det var lagret på en telefon som er blitt ødelagt.

Etterforskerne vil vite om han fikk betalt av IS, og hvordan han klarte seg mens han var i Syria.

– Jeg fikk bare to månedslønner fra terroristene i IS mens jeg var i Syria. De betalte meg totalt 200 dollar. Livet var hardt, forteller han, og legger til at han overlevde på penger han fikk tilsendt fra Norge via Beirut.

32-åringen blir også stilt noen spørsmål om selve flukten, blant annet hvorfor han hadde med seg en kikkert og en kampkniv da han ble pågrepet, samt hvor han fikk tak i disse.

– Jeg hadde med meg kikkerten fra Norge, og kniven fra Syria. Jeg hadde kniven for å beskytte meg.

– Hvorfor adlød du ikke «STOPP»-ordren du fikk fra soldatene som patruljerte grensen, spør avhørslederen.

– Jeg hørte ikke at de ropte stopp. Jeg så soldatene da de skjøt mot oss, og da stoppet jeg, sier nordmannen, og avslutter med å fortelle at han angrer på å ha dratt til Syria.

Sendte bilde hjem

I april i fjor tok han for første gang på flere måneder kontakt med bekjente i Norge. Da sendte han et bilde av seg selv: Med skjegg, lue og et gevær hvilende mot skulderen stirrer han rett inn kamera:

«Syk tilværelse i Syria da sjø. De e jo helt sundskutt å ihjelbomba hæle landet. Helt sykt. Heldigvis e de my bra brødre hen da :) Kosa mæ te tider sjø…», skrev han den gangen.

Men til tyrkisk politi sier han at IS ikke delte hans syn på islam, og at dette var årsaken til at han rømte, sammen med en annen som hadde blitt holdt fengslet som straff av IS, en tunisisk fremmedkriger.

Han forteller også om hvorfor han dro til Syria:

– Jeg ble muslim ett år før jeg dro ned til IS. Gjennom en venn fikk jeg fortalt at det var blitt dannet en islamsk stat i Syria og at alle dro dit, så jeg dro også dit for å bli en del av dem, sier 32-åringen i avhøret.

Planla flukten lenge

Via en tyrkisk advokat som har snakket med 32-åringen, har han nå fortalt at han frykter for sitt liv og trygler norske myndigheter om å hjelpe ham. VG har fått bekreftet at han risikerer terrortiltale i Tyrkia, men at det mest sannsynlige er at han blir utvist fra landet.

Den norske advokaten Steinar Wiik Sørvik har fortalt VG at nordmannen siden i fjor høst har forsøkt å rømme fra IS, og at de hadde planlagt flukten i detalj. Det samme har to nære bekjente bekreftet, uavhengig av hverandre.

Sørvik og 32-åringen skal også ha snakket nøye gjennom at 32-åringen risikerte å bli fengslet i Tyrkia, og at han risikerer en straffereaksjon etter en eventuell retur til Norge. Det skal Verdal-mannen ha vært forberedt på og inneforstått med.

– Det stemmer at han dro ned for å slutte seg til IS, men allerede i april i fjor innså han at det var hans livs tabbe, og han ønsket å komme seg ut derfra. Hva han har hatt av eventuell trening hos IS, eller hvilke roller han har hatt der, er jeg ikke kjent med og det kan jeg ikke kommentere, sier Sørvik til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder