Skottland stemte nei til frigjøring

EDINBURGH/OSLO (VG) Skottland har stemt nei til frigjøring fra Storbritannia.

Artikkelen er over fem år gammel

Like etter klokken syv fredag morgen, etter at resultatet i valgdistriktet Fife ble offentliggjort, ble det offisielt at Skottland har stemt nei til uavhengighet fra Storbritannia. Kort tid etter erkjente Ja-siden valgnederlag.

GÅR MOT NEI: Denne mannen blir trolig skuffet over valgresultatet i Skottland. De første prognosene viser at det trolig blir nei til skotsk selvstendighet. Foto:Matt Dunham,Ap

- Jeg har ringt Alistair Darling og gratulert ham for en bra gjennomført valgkamp, skriver statsminister i Storbritannia, David Cameron, på Twitter klokken 06.40.

Da hadde flere britiske medier allerede erklært valgseier til Nei-siden.

Ifølge The Guardian har 44.6 prosent stemt ja, mens 55.4 prosent har stemt nei etter at resultatene fra 31 opptelte valgkretser er klare.

Bare fire av totalt 32 valgkretser har stemt ja til uavhengighet etter at resultatene fra 31 valgkretser er opptalt.

Viseførsteminister: - Skottland har endret seg for alltid

Viseførsteminister Nicola Sturgeon, som har vært en betydelig Ja-forkjemper, sa følgende like før britiske medier meldte at Nei-siden hadde vunnet.

- Det er et par resultater som fortsatt kan komme. Jeg vil ikke ta noe for gitt. Det er mange gode resultater for oss, men det er noen som er mer skuffende. Det som er klart etter det vi har sett, er at Skottland har endret seg for alltid. Det har vært høyt oppmøte og sterk apetitt for forandring. Det er det jeg ta med meg, sa Sturgeon.

- Hva sier hjertet ditt?

- Det sier ja, men jeg vil se alle stemmene først. Hvis det ikke blir en ja-stemme, har vi uansett sett hundretusenvis av mennesker stemme for forandring. Mange stemmer nei, fordi de tror at vi får mer makt. Kravet om forandring må etterleves. Dette har vært en fantastisk kampanje å være med på, og jeg tror ikke folk vil roe seg og se på hva politikerne foretar seg, sa hun og legger til:

- Hvis det ikke blir ja blir jeg fryktelig skuffet. Jeg skal ikke prøve å bortforklare det. Men uansett må vi bygge på denne kampanjen, det engasjementet vi har sett. Dette landet vil aldri bli det samme, og det burde aldri bli det samme heller.

- Splittet befolkning

For Storbritannia-ekspert og førstelektor på Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, kommer det ikke som noen overraskelse at nei-siden trakk det lengste strået. Han forteller at Skottland nå har store utfordringer:

- Katta er ute av sekken. Det er en splittet befolkning spesielt i forhold til ja-siden som har drevet en aggressiv kampanje. Det er jo også bekymringen blant folk jeg treffer. De forteller om frykten for at de må leve i et splittet land, sier han til VG.

- Tror du ja-siden trodde at de kunne vinne frem?

- De siste par ukene var det nok en følelse av at ja-siden kunne vinne frem, fordi de gjorde så store byks på meningsmålingene. Dermed var det nok mange av de aktivistene som trodde at dette kom til å gå i land, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder