VALGSEIER: Partiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD) ledes av tidligere fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. Foto: Sara Johannessen , VG

Seier for Aung San Suu Kyi

Nasjonalligaen for demokrati (NLD), som ledes av Aung San Suu Kyi, har sikret seg flertall i Myanmars nasjonalforsamling, melder landets valgkommisjon.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den siste oppdateringen fra stemmetellingen i Myanmar viser at Nasjonalligaen for demokrati (NLD) har vunnet valget i Myanmar.

Opptellingen gir partiet ytterligere 21 seter. Dermed har 348 av 664 plasser i forsamlingen gått til NLD, som ledes av demokratiforkjemperen og tidligere fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

Valgseieren kommer på dagen fem år etter at den tidligere fredsprisvinneren ble løslatt fra husarrest.

Den 13. november 2010, ble hun erklært fri av militærjuntaen, etter å ha sittet i husarrest i 15 år. Suu Kyi har ikonstatus i hjemlandet Myanmar - og i store deler av verden. I 2012 besøkte hun Norge for å holde sitt nobelforedrag - 20 år etter at hun vant fredsprisen.

Kan ikke bli president

Et rent flertall betyr at NLD kan velge hvem som skal bli landets neste president. Grunnloven hindrer imidlertid partileder Aung San Suu Kyi fra å bli president, ettersom hun har vært gift med en utenlandsk statsborger.

Grunnloven sikrer også militæret 25 prosent av setene i nasjonalforsamlingen, noe som betyr at de i praksis har vetorett over framtidige grunnlovsendringer.

Valget, som ble avholdt søndag, regnes som det frieste i landets historie. De siste fem årene har landet blitt styrt av en slags sivil regjering utledet av et parti som i stor grad har bestått og blitt ledet av tidligere juntamedlemmer.

– Overbevisende valgresultat

– Det har vært oppløftende å være vitne til burmesernes alvor og glede over å kunne stemme i et historisk valg. Folket har gjennom et overbevisende valgresultat vist at de ønsker endring og Aung San Suu Kyi som leder. Presidenten og militæret må nå sørge for at folkets stemme blir hørt og ta ansvar for at makten blir overført til en ny regjering uten uro og uregelmessigheter, sier daglig leder i Den norske burmakomité, Audun Aagre, som selv var i Yangon under valget.

– Signalene fra presidenten og hærsjefen om anerkjennelse av NLD som valgvinner er oppløftende. Forsoning mellom militæret, myndigheter og etniske minoriteter er en nøkkel for å lykkes i overgangsperioden. Det internasjonale samfunn må nå være klare på at de forventer at løftene blir innfridd, sier Aagre.

Kamp mellom NLD og USDP

Hele 91 partier stilte til valg, men det har i all hovedsak vært en kamp mellom NLD og USDP. Det kom imidlertid ikke som noen overraskelse at NLD gikk av med valgseieren.

I sin første uttalelse etter valget søndag sa Aung San Suu Kyi til en folkemengde som hadde samlet seg utenfor partikontoret at det vil drøye før resultatene foreligger, «men jeg tror dere alle har en idé om hva resultatet blir».

– Det er fortsatt litt tidlig å gratulere de av kandidatene våre som kommer til å vinne. Jeg vil minne om at vi også de som ikke vinner må akseptere vinnerne, men det er viktig å ikke provosere de kandidatene som ikke vant ved å få dem til å føle seg ille, sa hun til de fremmøtte.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder