STEILE FRONTER: Politiet i Dresden satte opp fysiske skiller mellom Pegida-demonstranter og motdemonstranter under denne marsjen i oktober. Kommende lørdag ventes 25.000 demonstranter, og politisjefen oppfordrer alle sider til å ta ansvar for fredelige demonstrasjoner. Foto: , Reuters

Politiet advarer mot voldsspiral før gigantisk Pegida-demonstrasjon

Frykter vold fra venstre- og høyreekstreme i Dresden lørdag

KÖLN (VG) 25.000 demonstranter er lørdag ventet i sentrum av Dresden. Politisjefen i delstaten Sachsen beskriver sikkerhetssituasjonen som «skjør».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tysk politi venter hele 15.000 Pegida-tilhengere og rundt 10.000 motdemonstranter når den islam- og innvandringsfiendtlige bevegelsen skal demonstrere i Dresden lørdag. Samtidig skal en lang rekke høyrepopulistiske og høyreradikale bevegelser, som for eksempel britiske English Defence League og franske Front National, demonstrere over hele Europa.

Politisjef Dieter Kroll gikk torsdag ut med en kunngjøring hvor han beskriver sikkerhetssituasjonen lørdag som «skjør».

Les også: Tysk sikkerhetstjeneste frykter Pegida-radikalisering

Umulig å kontrollere alt

– Menneskemasser som har motsetningsfylte og uforsonlige meninger kommer til å stå overfor hverandre, og deres bevegelser og veier gjennom byen vil ikke være mulig å kanalisere. De er heller ikke mulige å kontrollere gjennom politisperringer. Uansett hvor mange tjenestemenn som blir satt inn, sier politisjefen i kunngjøringen.

Politiet i Dresden kommer til å stille med 1100 tjenestepersonell, mange av dem hentet inn fra andre deler av Tyskland.

– Det vil forekomme møter og berøringspunkter, i transportmidler, på parkeringsplasser eller på veien gjennom byen. Uunngåelig og mot deres egen vilje innblandet: Tusenvis av internasjonale turister, fortsetter han.

– Ingen falitterklæring

Politisjefen kommer med en appell til alle demonstrantene om at må være med å beskytte forsamlingsfriheten og fellesskapet mot de som kommer til byen med uttalt voldelige hensikter.

– Jeg mener venstre- og høyreekstremister, som i sine voldsfantasier anser de tusenvis av fredelige deltakerne som «dekkmasse» i sine kalkulasjoner, sier Kroll.

– Den som ikke vil ha vold, må sette grenser mot vold! Bokstavelig talt betyr det: Hold avstand! Ethvert forsøk på å hindre de andre å utøve sine grunnleggende rettigheter, kan sette i gang en mulig voldsspiral.

Politisjefen understreker at dette ikke er en fallitterklæring fra politiet, men en påminnelse om at rettsstaten og dens lover er avhengig av frie, myndige og ansvarlig handlende borgere.

– Grøften som går gjennom samfunnet vårt får ikke bli dypere! For dette kommer vi som politifolk også gjerne til å gå i gatene. Selvfølgelig uten vold!

– Setter seg utenfor rettsstaten

Også borgermester Dirk Hilbert oppfordrer til ikke-voldelige demonstrasjoner.

– Vi kan ikke tillate oss, som bysamfunn, at redselsmakere dikterer hverdagen vår. Vi kan ikke tillate at våre grunnleggende rettigheter blir misbrukt. Den som utøver vold eller oppfordrer til vold, setter fyr på biler, anser politifolk som målskive, angriper asylmottak eller angriper og hetser fremmede, posisjonerer seg selv utenfor vår demokratiske rettsstat og kan ikke rettferdiggjøre slike handlinger med noe verdenssyn, sier Hilbert ifølge Dresdner Neueste Nachrichten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder