Ny rapport: Ikke på 25 år er flere henrettet i verden

Minst 1634 mennesker ble henrettet i 2015. Det er over 50 prosent flere enn året før.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Disse menneskene er drept på den mest iskalde måte, av myndighetene i sitt eget land, sier John Peder Egenæs, leder for Amnesty International i Norge, til VG.

Onsdag slipper organisasjonen sin årlige oversikt over antall henrettelser i året som gikk. 2015 ble et mørkt år for verdens dødsdømte.

Tallene viser at de fire landene som henrettet flest var Kina, Iran, Pakistan, Saudi-Arabia.

Sammen med VG går Egenæs gjennom dødsstraffsituasjonen i de fire landene.

Iran

Iran tok livet av minst 977 mennesker i 2015, opp fra minst 743 året før. Det store flertallet ble henrettet for transport eller salg av narkotika.

– Iran har økt antall henrettelser voldsomt. Slik jeg ser det er det politiske begrunnelse for det, til tross for at mange dømmes i narkotikasaker. Vi har sett økningen i henrettelser i perioden etter de arabiske opptøyene i 2011. Henrettelsene er et klart signal til befolkningen: «Hold dere rolig».

Iran er også ett av få land som henretter ungdomsforbrytere.

– Dette er et soleklart menneskerettighetsbrudd og i strid med mange internasjonale lover, sier Egenæs.

Den shiamuslimske stormakten henrettet i 2015 minst fire personer som var dømt for forbrytelser begått før fylte 18 år.

VG besøkte Iran i februar. Les intervjuet med moren som reddet sin sønns drapsmann fra galgen, her.

HAN FIKK LEVE: Denne moren benådet sin sønns drapsmann da han skulle henges i Iran i 2014. Les intervju med moren her. Foto: Arash Khamooshi Afp

Pakistan

Pakistan opplevde en svært dødelig terroraksjon i desember 2014, da Taliban angrep en skole i Peshawar. 148, blant dem svært mange barn, ble drept.

Etter angrepet begynte landet å henrette dømte, etter mange års pause. Mer enn 320 mennesker ble hengt i 2015. Dette er det høyeste tallet Amnesty International har registrert i Pakistan noensinne.

– Pakistan forsøker nok med henrettelsene å vise at de er harde i kampen mot terror, men terroren har overhodet ikke gått ned i Pakistan selv om myndighetene har henrettet mange. Det viser hvor fåfengt det er å bruke dødsstraff for å stoppe politisk kriminalitet som terror, eller annen kriminalitet.

Les også: Denne journalisten ble oppringt av Lahore-terroristene. Da spurte ham dem hvorfor de dreper barn.

SØNNEN DREPT AV PAKISTAN: Makhni Begum (V), er moren til drapsdømte pakistaneren Shafqat Hussain, som ble henrettet i august 2015, sammen med tre andre. Moren hevder sønnen var mindreårig når drapet skjedde. Foto: Sajjad Qayyum Afp

Saudi-Arabia

Saudi-Arabia henrettet 76 prosent flere mennesker i 2015 enn i 2014. Minst 158 mennesker ble drept av regimet i fjor. De fleste ble halshugget, men noen ble skutt, ifølge Amnestys tall. Enkelte ganger ble likene utstilt til allmenn beskuelse.

– Ofte halshugger staten også folk offentlig, for å vise hva som skjer hvis befolkningen er bråkete, sier Egenæs.

– Saudi-Arabia er en samarbeidsparter med land i Vesten. Har Vesten et ansvar overfor menneskerettighetssituasjonen i landet?

– Ved å samarbeide med Saudi-Arabia har landene i Vesten er stort ansvar for å påpeke grove menneskerettighetsbrudd overfor regimet. Vesten har sviktet fordi Saudi-Arabia er viktig på oljeområdet, men også fordi de er er en partner i den svært kompliserte situasjonen i Midtøsten forøvrig.

Les også: Ekspert om henrettelsene: Svært korttenkt av Saudi-Arabia

DREPT AV SAUDI-ARABIA: Den sjiamuslimske sjeiken Nimr al-Nimr ble henrettet i Saudi-Arabia i januar 2016. Han var kjent som en kritiker av det sunnimuslimske regimet i Saudi-Arabia. Foto: Adnan Abidi Reuters

Kina

Kina er fortsatt det landet i verden som henretter flest ifølge Amnesty, men noen eksakte tall har ikke organisasjonen fått tilgang på. De tror likevel at flere tusen ble drept av staten i løpet av 2015.

– Det er umulig å vite hvor mange som faktisk henrettes i Kina. De hevder selv at tallet har gått dramatisk ned, men isåfall har det gått ned fra et ekstremt høyt antall, sier Amnesty-sjefen.

Les også: Dødsdømte fanger er kinesisk TV-hit

Det finnes også gode nyheter

Blir du deprimert av å lese alt dette? Det finnes også gode nyheter i statistikken fra 2015:

For første gang noen sinne, har majoriteten av verdens land - 102 i tallet - lagt vekk henrettelser som straffemetode.

Salil Shetty, generalsekretær i Amnesty International sier i rapporten.

– Selv om vi ser en negative utvikling i 2015, er den generelle tendensen klar: Verden beveger seg bort fra dødsstraff. De landene som fortsetter å henrette folk, må forstå at de er på feil side av historien. De må kvitte seg med denne ondsinnede og inhumane formen for straff.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder