SKINNET BEDRAR? Plutos største måne, Charon, kan ha hatt et hav under overflaten. Foto: NASA handout / AFP ,

Pluto-måne kan ha hatt underjordisk hav

Bilder av Plutos største måne Charon tyder på at den fjerne kloden en gang har hatt et hav under overflaten, som siden har fryst og utvidet seg, mener den amerikanske romorganisasjonen NASA.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Nedfrysingen har ført til at Charon-overflaten har strukket seg og sprukket opp, mener de amerikanske forskerne.

Konklusjonen er basert på bilder romsonden New Horizons har sendt tilbake til jorden. Sonden passerte forbi Charon og Pluto i sommer, etter en ni år lang ferd gjennom solsystemet.

Her kom sjokkbeskjeden: Pluto ikke lenger planet!

Bildene New Horizons har sendt tilbake, har gitt ny innsikt om den fjerne dvergplaneten og den måner. Bilder tatt av Charon på 78.700 kilometer avstand viser et system av bruddlinjer i overflaten rundt månens ekvator.

Disse forkastningene og bruddlinjene er enkelte steder opp mot 1.800 kilometer lange, og noen steder er det 7,5 kilometer dype kløfter, ifølge NASA. Grand Canyon i USA er til sammenligning 446 kilometer lang og 1,6 kilometer dyp.

Trenger du luftforandring? NASA kan ha funnet beboelig planet

Kløftene er de lengste som er observert i solsystemet.

Charons overflate består i dag hovedsakelig av vannis. Men for millioner av år siden, når månen var ung, mener romforskerne at radioaktivt materiale i klodens indre utviklet nok varme til at isen smeltet og dannet et underjordisk hav.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder