KAMPER: Sjiakrigere og irakiske regjeringsstyrker avfyrer artilleri i kamper mot IS nær Falluja søndag. Foto: REUTERS/Alaa Al-Marjani Foto: Alaa Al-marjani Reuters

Irakisk offiser: Irakiske styrker rykker inn i Falluja

Irakiske styrker rykket mandag morgen inn i IS-bastionen Falluja i Irak fra tre hold, ifølge en irakisk offiser. Flyktninghjelpen er svært bekymret for de 50.000 menneskene som er fanget i kryssilden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi startet våre operasjoner for å ta oss inn i Falluja tidlig i morges, sier Sabah al-Norman,talsmann for en irakisk elitestyrke, ifølge AFP.

Irakiske styrker skal ha rykket inn mot Fallujah fra tre forskjellige retninger med luftstøtte fra en internasjonal koalisjon.

Kommentor frykter: Et såret IS er enda farligere

Løytnant General Abdelwahab al-Saadi leder operasjonen. Han sier til AFP at operasjonen blant annet består av luftstøtte, artilleri og tanks. I tillegg skal fotsoldater og politi ha rykket inn i byen. Han legger også til at styrkene møter motstand fra IS.

Falluja har vært beleiret av irakiske styrker i månedsvis. De siste dagene har det kommet frem at forskjellige styrker er på vei mot de IS-kontrollerte byene Falluja, Mosul og Raqqa.

Kritisk for 50.000 sivile

I følge Flykninghjelpen, som befinner seg i områdene rundt Falluja, skal forholdene for de anslåtte 50.000 sivile i byen være forferdelige. Traumatiserte familier som har flyktet fra Falluja skal ha fortalt at de fryktet å sulte i hjel dersom de ikke klarte å komme seg ut. Flyktninghjelpen driver nå hjelpearbeid i leiren Amiryiat Al Fallujah, som er en leir for internt fordrevne 30 kilometer fra den beleirede byen.

Falluja: En dødsdømt by

– Inne i Falluja, der kampene nå pågår, er det situasjonen kritisk for de omlag 50.000 som er fanget i kryssilden uten mulighet for å komme seg ut. Vi kjenner bare til én familie som har unnsluppet etter kampene begynte og de forteller at det ikke finnes rent drikkevann og at de overlevde på tørkete dadler, sier Becky Bakr Abdulla fra Flyktninghjelpen på telefon fra Baghdad.

Abdulla forteller at de som har klart å komme seg ut før kampene begynte befinner seg i leiren Amiryiat Al Fallujah, der blant annet Flyktninghjelpen deler ut mat, vann, medisiner og hygiene-artikler.

– Ingen hjelpeorganisasjoner har fått komme inn i Falluja siden september 2015. Det eneste vi kan gjøre nå er å be de stridene gjøre sitt ytterste for å ta vare på de sivile, og at de får komme ut av byen så fort som mulig, sier Abdulla til VG.

Falluja og Mosul er de eneste byene som IS fortsatt kontrollerer i Irak.

Leste du denne? Slik har IS blitt en av verdens mest fryktede terrorgrupper

I januar 2014 kom de første meldingene om at ytterliggående islamister fra enten IS eller al-Qaida hadde tatt kontroll over Falluja. Dette var flere måneder før IS inntok Iraks nest største by Mosul og store områder i Nord-Irak i en lynoffensiv sommeren 2014, skriver NTB.

I 2004 gikk amerikanske soldater inn i Falluja. Da var byen kontrollert av sunnimuslimske militser som var sterkt imot den amerikanske invasjonen og den sjiadominerte regjeringen i Bagdad.

Les: Torleif var en av jentene – nå er han IS-terrorist

Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit advarer mot å trekke forhastede beslutninger av de siste dagers utvikling i krigen mot den såkalte islamske staten, som også går under akronymene ISIS, ISIL og Daesh.

Falluja – De siste dagene har irakiske regjeringsstyrker, med støtte både fra den USA-ledede koalisjonen og Iran, startet en offensiv for å drive terrororganisasjonen IS ut av Falluja. Kamper har i flere dager pågått i områder utenfor byen. Lørdag kveld ble det sagt at styrkene ville gå inn i Falluja i løpet av kort tid.

Mosul – Søndag ble det meldt at kurdiske peshmerga-styrker, med støtte fra amerikanske jagerfly, angrep IS-stillinger i områder øst for Mosul. Rundt 5.500 peshmerga-soldater er med i offensiven, som har som mål å gjenerobre Iraks nest største by. Også irakiske styrker er ventet å bidra i kampen om Mosul.

Raqqa – I løpet av den siste uken har den USA-ledede alliansen innledet en storoffensiv mot IS i Nord-Syria. Store mengder luftangrep er gjennomført som del av en større kurdisk offensiv på bakken i områdene rundt IS-«hovedstaden» Raqqa. Det endelige målet er å jage IS ut av Raqqa, og igjen få kontroll over byen.

Politisk kaos

SENIORRÅDGIVER: Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute. Foto: Privat

– Is er under sterkt press både i Syria og Irak, men det er på langt nær et entydig bilde dette, selv om mange nå mobiliserer, sier Midtøsten-ekspert Cecilie Hellestveit.

Hun viser til rapporter på søndag om at IS har erobret flere landsbyer i en lynoffensiv i provinsen Aleppo, nord i Syria, og at irakiske regjeringsstyrker har trukket seg ut av en viktig by nær Falluja.

Pentagon: IS-områder halvert i Irak

Selv om man klarer å ta de viktige byene IS i dag har kontroll over, vil fortsettelsen være utrolig krevende.

– I Bagdad er det fullt politisk kaos. Det er aldri ideelt å gjenerobre territorium når man ikke vet hvem som skal være politisk ledelse om en uke, påpeker Hellestveit.

FN: Grufulle forhold for sivile i Falluja

Hun er redd for at den manglende avklaringen av hvordan maktfordelingen i Syria og Irak skal være i etterkant av at man eventuelt klarer å fordrive IS vil gjøre det vanskeligere å lykkes.

– Det er grunnen til at koalisjonen ikke har gjort dette tidligere, for det kunne man. Men dette er en delikat prosess, hvor den virkelige nøtten er hvem som kan holde IS ute på lang sikt.

SKYTER: Kurdiske peshmerga-soldater avfyrer en kanon like ved byen Hasan Sham, rundt 45 kilometer øst for Mosul, søndag. Foto: AFP Foto: Safin Hamed Afp

Skjær i sjøen

Et annet spørsmål er hvor begeistret sivilbefolkningen i de ulike byene egentlig er for offensiver mot IS.

– De bruker brent jords taktikk når de må trekke seg tilbake. Det gjør at folk vet at alt de eier blir ødelagt. Samtidig har ikke Irak lenger oljepenger til å bygge det opp igjen. På toppen bruker IS helt nådeløse metoder for å presse befolkningen til ikke å samarbeide med fienden, sier Hellesveit.

Danske Daniel var IS-gissel: – Jeg ønsket bare å dø

Selv om hun mener det er mange problemer på veien videre, tror hun at man virkelig har kommet langt dersom man både kan gjenerobre Falluja, uten at byen blir ødelagt, og holde på den en stund, uten at IS tar den tilbake.

– Mister IS Falluja, så er det virkelig på vikende front i Irak, sier Midtøsten-eksperten, som da tror Mosul kan være neste by.

AFP: Her er amerikanske spesialstyrker i Syria

I Falluja har innbyggerne blitt bedt av irakiske myndigheter om å forlate byen, eller holde seg innendørs. Samtidig gjør soldatene seg klare. En av dem, Ali al-Shimmari, sier til nyhetsbyrået AP at han er svært klar for kamp.

– Jeg er fast bestemt på å gjøre slutt på Daesh, sier al-Shimmari.

MATMANGEL: I følge Flykninghjelpen, som befinner seg i områdene rundt Falluja, forteller flyktede familier om frykt for å sulte i hjel i Falluja. Foto: Flykninghjelpen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder