FORURENSET: Den russiske elven har fått en spektakulær – og illevarlsende – farge. Foto: Ho AFP

Innrømmer skyld for blodrød elv

Etter å ha nektet for at deres fabrikk forurenset elven har den russiske nikkelgiganten snudd.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I forrige uke ble Daldykan-elven i Sibir i Russland farget rød. I begynnelsen var årsaken et mysterium, men nå – en knapp uke senere – innrømmer hovedmistenkte skyld.

Det russike selskapet Norilsk Nickel har innrømmet at utslipp fra et av deres lokale nikkelverk slapp ut kjemikaliene som farget elven rød, etter at store nedbørsmengder oversvømte et renseanlegg, skriver BBC.

Atomanlegg i England: – Radioaktivt materiale blir oppbevart i plastflasker

Foreløpig er det uklart hvilke konsekvenser forurensningen har fått for dyre- og plantelivet i regionen, men selskapet hevder utslippene ikke utgjør noen miljøfare.

Miljøaktivister sier imidlertid at det er alt for tidlig å konkludere med at ingen skader er skjedd.

– Du kan ikke bare påstå at dette her ikke er en alvorlig sak, sier Alexei Kiselyov i Greenpeace Russland til nyhetsbyrået AFP.

Elven renner forbi den arktiske byen Norilsk, og ifølge det statstro nyhetsbyrået Sputnik er ikke Daldykan-elven knyttet til byens vannforsyning. Forurensningen utgjør ingen umiddelbar fare for mennesker, opplyser lokale myndigheter.

Stort fremskritt? Håndtrykket som kan få fart på dine utslippskutt

Norilsk-Nickel-konsernet eies av den russiske oligarken og mangemilliardæren Vladimir Potanin.

Han ble kjent i Norge i 2010 da det kom for en dag at fabrikker eid av konsernet pumpet ut enorme mengder giftige gasser og tungmetaller i luften – bare kilometer fra norskegrensen.

Nå skal det brygges øl! Festivaltiss ble 1000 liter drikkevann

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder