El Periódico: Katalanske myndigheter ble varslet om terror

BARCELONA (VG) CIA advarte for to måneder siden myndighetene i Katalonia om at Barcelona var et mål for jihadister, skriver El Periódico.

 • Magnus Braaten
 • Martha C. S. Holmes
 • Alf Bjarne Johnsen
 • Irene Rønold
 • Terje Bringedal (foto)
 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Patrik Eian Fjeldstad
 • Ådne Husby Sandnes

Artikkelen er over to år gammel

14 personer er bekreftet drept og mer enn 100 skadet etter at en hvit varebil torsdag kjørte 500 meter ned Barcelonas paradegate La Rambla, som tiltrekker seg store mengder mennesker, og bugner av både butikker og fortausrestauranter.

Av advarselen fra CIA fremgår det blant annet at nettopp La Rambla kunne være et mål, skriver den spanske avisen.

Føreren av den hvite varebilen er stadig på frifot, ifølge politiet. Til sammen fire personer er pågrepet i forbindelse med terroren, skriver de på Twitter.

Innenriksminister Joaquim Forn sier til radiostasjonen RAC 1 at myndighetene ser en sammenheng mellom terrorangrepet i Barcelona og angrepet i byen Cambrils, drøyt 100 kilometer lenger sør.

Få oversikt: Dette vet vi om angrepene i Spania

Politiet søker ifølge spanske medier etter en navngitt 17-åring som de antar er føreren av den hvite varebilen.

Dødstallet kan stige

Det har lenge vært bekymring for at Barcelona skulle bli et terrormål. For et år siden oppstod det bekymring etter at personer tilknyttet IS spredte et bilde med steder identifisert som fremtidige mål for terrorangrep, som inkluderte kirken La Sagrada Familia i Barcelona.

Den amerikanske ambassadøren til Spania, Eduardo Aguirre, rapporterte i 2007 i et dokument lekket gjennom Wikileaks at «amerikanske og spanske myndigheter har identifisert Catalonia som sentrum for aktiviteten til radikale islamister i Spania».

IS har via sitt eget såkalte nyhetsbyrå Amaq tatt på seg skylden for angrepene.

Trump fordømmer terroren: «Vær harde og sterke. Vi elsker dere!»

Saken fortsetter under grafikken:

Hovedgaten La Rambla er stadig stengt. Politiets etterforskere er langt fra ferdig, og det er et omfattende oppryddingsarbeid som må gjøres i gatebildet. Knust glass, blodspor, opprevne klær og ødelagte barnevogner må fjernes.

Ble knyttet til terrorbil: Hevder ID-papirene hans er stjålet

Av de mer enn 100 skadede personene etter bilangrepet, er tilstanden kritisk for 15 og alvorlig for ytterligere 23 av dem. Det er derfor ventet at dødstallet kan stige. Blant de drepte er tre tyskere og en belgier identifisert så langt.

Et tre år gammelt barn og et barn fra Catalonia er også blant de døde, ifølge El País, som siterer en lokal TV-stasjon. TV-kanalen skriver at de to er i familie og at flere medlemmer av familien er skadet.

Mulig terror i Cambrils

Det var ved 01.30-tiden, før dramaet i Barcelona hadde rukket å legge seg, at politiet meldte at de hadde iverksatt en politiaksjon i byen Cambrils i Tarragona-regionen.

Politiet bekrefter at fem angripere er skutt og drept. Situasjonen skal nå være under kontroll, men folk i området blir fortsatt bedt om å holde seg innendørs.

Saken fortsetter under bildet.

UNDERSØKER ÅSTEDET: Ifølge El País ble fire av de angivelige terroristene i Cambrils raskt skutt og drept av politiet, mens den femte personen først ble drept noen timer senere, etter å ha blitt lokalisert av et politihelikopter. Foto: Emilio Morenatti AP

Fredag morgen ligger fem personer fortsatt på sykehus, hvorav én beskrives som kritisk og to som alvorlig skadet, melder politiet på Twitter. Til sammen syv personer ble i utgangspunktet meldt skadet i angrepet.

Det er ikke meldt om drepte utenom de fem angriperne. Tre politimenn har fått lettere skader i det politiet omtaler som et «mulig terrorangrep».

Den spanske avisen El País skriver at angriperne satte seg inn i en bil og begynte å kjøre på fotgjengere. Sjåføren av bilen skal så ha mistet kontrollen, ifølge avisen La Vanguardia.

Hendelsesforløpet er ikke bekreftet fra offisielt hold.

Politiet melder på Twitter at de jobber utifra hypotesen om at angrepet i Cambrils har en sammenheng med lastebilangrepet i Barcelona og en eksplosjon i Alcanar onsdag kveld.

Les også

 1. Fem angripere drept i mulig terrorangrep i by sør for Barcelona

  BARCELONA (VG) I et nytt angrep i feriebyen Cambrils har syv personer blitt skadet, tre av dem alvorlig, ifølge politiet.
 2. Spanias statsminister: – Vi kommer til å vinne denne gangen også

  BARCELONA (VG) Mariano Rajoy Brey maner til global kamp mot terrorisme på en pressekonferanse i natt.
 3. Dette vet vi om terroren i Spania

  BARCELONA (VG) 14 personer er bekreftet omkommet etter at en varebil kjørte inn i en folkemengde på den populære…
 4. Ble knyttet til terrorbil: Hevder ID-papirene er stjålet

  Mannen som politiet tror har leid varebilen, skal ha meldt seg selv til politiet.
 5. 14 drept etter at varebil kjørte ned folk i Barcelona

  BARCELONA (VG) Tre personer er pågrepet etter at en varebil kjørte inn i en folkemengde i La Rambla i Barcelona.

Mer om

 1. Terrorangrepet i Barcelona
 2. Spania
 3. Terrorisme
 4. CIA

Flere artikler

 1. Politibetjent drepte fire terrorister på egenhånd

 2. Fem angripere drept i mulig terrorangrep i by sør for Barcelona

 3. Polititeori: Terroren i Spania ble planlagt fra dette huset

 4. El Pais: Alle fire etterlyste er drept

 5. Spansk avis: Uklart hvem som kjørte terrorbilen – politiet jakter på 22-åring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder