PUNGER UT TIL AMERIKANERE: Volkswagen, her ved administrerende direktør Matthias Mueller vil betale rundt 125 milliarder kroner i erstatning til amerikanske kunder for utslippsskandalen. Europeiske kunder kan vente seg langt mindre. Foto: Sebastian Gollnow Ap

Dieselskandalen: Kjempesum
til amerikanske bileiere – «småpenger» igjen til resten

EU-topp mener Volkswagen bør betale like mye til europeiske kunder. Norsk bilekspert tror ikke EU får viljen sin.

Geir Molnes
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Skandalepregede Volkswagen har satt av rundt 150 milliarder kroner til å dekke alle utgiftene i forbindelse med dieseljuks-skandalen som ble avdekket i fjor. Nesten alle disse pengene skal etter planen gå til deres amerikanske kunder.

Les også: Ingen kompensasjon for norske Volkswagen eiere

Forrige uke ble det foreslått at selskapet skulle betale rundt 125 milliarder kroner i erstatning til kundene i det amerikanske massesøksmålet mot Volkswagen, skriver Wall Street Journal.

Dermed blir det relativt sett lite igjen til europeiske kunder, dersom VW-konsernet får viljen sin. Dette til tross for at VW selger mange flere biler i Europa enn i USA.

Ville kostet 370 milliarder

Dersom europeiske kunder skulle fått erstatning på lik linje med de amerikanske, måtte VW punget ut svimlende 370 milliarder kroner (40 milliarder euro), skriver avisen.

Tast inn reg. nr: Sjekk om du er rammet av VW-jukset

Det er et beløp som selv ikke VW er i stand til å betale, ifølge konsernsjef Matthias Müller.

– Volkswagen er finansielt solide, men du trenger ikke være matematiker for å skjønne at disse utbetalingene vil være mer enn selv Volkswagen kan håndtere, sier Müller til Welt am Sonntag, gjengitt i Wall Street Journal.

EU ikke enig

Bakgrunnen for de store forskjellene på erstatningssummene er at USA har et strengere regelverk for diesel-utslipp enn Europa. Derfor vil det også koste mer å rette opp problemene i USA.

Samleside om utslipps-jukset: Dieselskandalen

Elzbieta Bienkowska, sjefen for EUs indre marked, er imidlertid ikke imponert over Volkswagens argumentasjon overfor deres europeiske kunder. Hun mener europeiske bileiere bør få erstatning på linje med amerikanerne.

– Det er urettferdig hvis Volkswagen gjemmer seg bak juridiske hensyn, sa Bienkowska i en uttalelse.

Tror ikke EU har en god sak

– Jeg ser ikke hvilket juridisk grunnlag hun har. Hun kan klage over dette til hun blir blå i trynet. Men hvis VW holder seg til de juridiske reglene, spiller ikke det noen rolle, sier redaktør i Bilforlaget Jon Winding-Sørensen til VG om Bienkowska.

Han forteller at selskapet fikk skryt av dommeren i California for å spille med åpne kort i den amerikanske rettsaken.

Har du lest? Norske biler tilbys oppdatering - skal gi markant lavere utslipp

– Men når det gjelder Europa så er jeg sikker på at VW holder mulige innsparte utgifter opp mot et eventuelt omdømmetap.

– Norske kunder gir blaffen

Han tror ikke konsernet står i fare for å måtte betale et større erstatningsbeløp enn de kan håndtere.

– Det er en helt annen forbrukerbeskyttelse i USA enn i Europa. Utgiftene ved å bli kastet ut i endeløse rettsrunder er også mye større i statene. Der har Volkswagen funnet ut at de må bite i det sure eplet, og heller slippe unna andre sure epler, sier redaktøren.

Les også: Slik avslørte de dieseljukset

Han tror dermed at VW vil klare å slippe helskinnet unna skandalen.

– Det er klare undersøkelser som viser at norske kunder gir blaffen i dette. Det har ikke betydd mye for VWs omdømme. Hvis de klarer å rette opp feilene, slik de har sagt, så tror jeg det vil gå bra.

Økokrim undersøker saken

Økokrim begynte i fjor å undersøke dieselskandalen i Norge. Der liker saken fortsatt til undersøkelse, opplyser førstestatsadvokat Marianne Bender i Økokrim til VG.

– Vi har ikke fattet noen konklusjon ennå. Vi avventer blant annet undersøkelser fra biltilsynet i Tyskland, sier Bender.

Hun forteller at hun ikke vet når disse undersøkelsene er ferdige. Statsadvokaten opplyser at Økokrim har vært i kontakt med tysk påtalemyndighet i forbindelse med arbeidet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder