TVANGSSTENGT: Lokalene til Les Beguines ligger i en mursteinsgård i bydelen Molenbeek utenfor sentrum av Brussel. Foto: Fredrik Solstad , VG

Her drev terrorbroren bar

Naboer til VG: Politiet tør ikke komme hit

MOLENBEEK (VG) For to uker siden stengte kommunen baren Les Beguines. Fredag sprengte den tidligere barsjefen Ibrahim Abdeslam (31) seg i luften utenfor en annen bar i Boulevard Voltaire i Paris.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Vinduene på Les Beguines café i bydelen Molenbeek er dekket med svarte tøystykker og på døren henger en beskjed om at baren ble stengt av kommunen 4. november i år.

Biler med unggutter kjører flere ganger forbi, ruller ned vinduet og roper «Allahu akbar!» – Gud er stor – til gruppen på ti pressefolk og naboene som velger å snakke med oss. De oppfatter det som truende.

– Jeg er veldig redd nå. Selv ikke politiet tør å komme hit, de har mistet kontrollen, sier en 57 år gammel kvinne som bor i en av oppgangene nærmest baren. Hun kommer ut i rosa morgenkåpe og tøfler, og sier hun ikke tør gi oss navnet sitt. Hun forteller VG at hun pleide å hilse på broren som drev baren.

Les mer: Dette vet vi om etterforskningen

Selvmordsbomber

Naboen synes det er vanskelig å forstå at Ibrahim Abdeslam og broren Salah har deltatt i den blodige terroraksjonen som kostet 129 mennesker livet og skadet over 350 i Paris.

ÅSTED: Utenfor denne restauranten i Paris, mener politiet at Ibrahim Abdeslam (31) sprengte seg i luften. Foto: Helge Mikalsen , VG

Ibrahim Abdeslam (31) er identifisert som mannen som endte livet sitt utenfor Restaurant Voltaire i Paris, da han utløste selvmordsvesten han bar. Ingen ble drept i dette angrepet, men én person ligger alvorlig skadet på sykehuset.

Les også: Pågrepne i Belgia mistenkt for å ha laget selvmordsbombene

Salah Abdeslam (26) skal ha deltatt i angrepet, men unnslapp og jaktes nå av store politistyrker som mistenker at han reist tilbake til hjembyen Brussel.

Men hvordan blir en bareier fra Brussel en jihadist i Paris?

Pleide å si bonjour

– Da de først åpnet var han en vennlig fyr. Vi sa «bonjour» og jeg drakk kaffe der noen ganger, forteller naboen til VG. Men så endret stedet karakter.

Kvinnen beskriver bråk og biler som kom og dro med korte mellomrom. Ofte var mørke gardiner trukket for, det luktet sterkt av lokalet og flere ganger ble hun vitne til slåsskamper og politiaksjoner.

– Det var lett å forstå at det ble drevet med noe kriminelt der, sier hun.

REDDE NABOER: De to naboene på 57 og 46 år sier de ikke tør å stå frem med navn og bilde, men vil at VG skal ta bilde av at de holder hender til tross for at de har ulik bakgrunn og religion. – Dette handler ikke om religion, men om unge menn som blir sviktet av staten og blir radikalisert. Foto: Fredrik Solstad , VG

Baren Les Beguines ble ifølge oppslaget fra kommunen stengt i begynnelsen av november etter at politiet hadde aksjonert mot utstrakt narkotiasalg og røyking av dop i lokalene. «Baren fremstår som et sted hvor du kan kjøpe og konsumere narkotika, noe som skaper problemer for nabolaget og den generelle ro og orden», står det på oppslaget.

Ifølge Wall Street Journal satt Salah Abdeslam og Abdelhamid Abaaoud sammen i fengsel i perioden desember 2010-januar 2011 for narkorelatert kriminalitet.

De skriver også at brødrene Ibrahim og Salah Abdeslam solgte ut sin eierandel av baren i september.

Bakgrunn: Pekes ut som hjernen bak Paris-terroren

– Et dårlig sted

Kvinnens marokkanske nabo, en 46 år gammel familiefar, sier at også han har vært innom lokalene for å drikke kaffe og te, men at han ikke kjenner brødrene annet enn av utseende.

– Alle vet hvem de er, men det er et dårlig sted, sier han til VG.

– Jeg har bodd her i tolv år, men nå føler jeg meg ikke trygg lenger. Hele området er i ferd med å bli ødelagt.

En ny bil kjører forbi og ropene av «Allahu akbar» .

ETTERLYST: Salah Abdeslam (26) beskrives som potensielt tungt bevæpnet og farlig. Foto: federal Police of Belgium , Afp

– De sier «Gud er stor», men de mener ikke noe godt, sier 46-åringen og rister på hodet.

Les mer: Derfor blir Paris angrepet av terrorister

Nabolaget i forfall

De to naboene beskriver et nabolag som har forfalt. Mange av de hyggelige bygårdene er blitt kommunale leiligheter og de forteller unge menn sliter med å skaffe seg utdanning og jobb.

Les også: Paris-terroristenes moské utpekes som arnested for vold og radikalisme

– Da er de lettere offer for å bli radikalisert. Det er ikke nabolaget sin skyld, det er regjeringen som må ta ansvar. De har gjennomført reformer som gjør folk fattige, og nå sier statsministeren at de har mistet kontrollen over nabolaget vårt, sier den belgiske kvinnen. Hun understreker at hun ikke er rasist, at hun bare er redd for hva den nye tilstrømmingen av asylsøkere vil gjøre med Belgia og Europa.

– Vi ser noen konsekvenser nå. Europa burde holde seg unna krigen i Syria, det gjør livet utrygt for oss, sier hun til VG.

Kronikk: Den utålelige friheten

– Drakk alkohol og røyket

Flere internasjonale medier har snakket med venner av de to brødrene som beskriver dem som vanlige, sekulære muslimer inntil nylig. De skal ha tilbragt mye tid i kafeen med å røyke hasj og spille kort.

– Jeg pleide å spille kort med Ibrahim, vi lo og spøkte. Han var en generøs mann som snakket med alle. Ibrahim pleide å gå på fest, drikke alkohol og røyke, men han sluttet å drikke alkohol det siste året, sier en anonym venn til The Telegraph.

DOPSALG: «Baren fremstår som et sted hvor du kan kjøpe og konsumere narkotika, noes om skaper problemer for nabolaget og den generelle ro og orden», står det på et oppslag på døren hengt opp av belgiske myndigheter for to uker siden. Foto: Fredrik Solstad , VG

– De var vanlige gutter som likte å le. Det var ikke noe radikalt med dem, det er bare en uke siden jeg så dem sist. De må ha blitt hjernevasket på et vis, indoktrinert av en mesterhjerne, sier nabo Nabil (25) til Business insider.

SLUPPET FRI: Mohamed Abdeslam er broren til de to antatte Paris-terroristene. Han avviser enhver kjennskap til terrorangrepet. Foto: Leila Khemissi , Ap

Jakter fortsatt terror-bror

Naboene beskriver to vanlige gutter som de aldri hadde trodd hadde noen forbindelse til ekstremister. Det samme hevder en tredje bror, Mohammed Abdeslam, som ble arrestert i Belgia lørdag og sluppet fri mandag. Han ble identifisert i media og valgte å holde en improvisert pressekonferanse søndag kveld.

– Jeg ble anklaget for terrorisme, men jeg kan ikke på noen måte kobles til det som skjedde i Paris, sa Mohammed Abdeslam.

– Jeg fikk vite om dette da jeg så det på TV, akkurat som alle andre. Vi visste ikke en gang at Salah og Ibrahim var i Paris. Foreldrenemine her i sjokk. Dette har vært helt forferdelig for dem, sa broren.

Salah Abdeslam (26) er ettersøkt over hele Europa, og politiet sa mandag kveld til VG at de trodde de ville pågripe ham tirsdag. Ett døgn senere er han ennå ikke funnet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder