Tror Paris-terrorist gjemmer seg i Brussel - øker terrorberedskapen

VG i Brussel: - Stemningen er spent

UD advarer nordmenn i Belgia

BRUSSEL/OSLO (VG) Belgiske myndigheter øker terrortrusselnivået i Brussel-regionen til fire, som er høyeste nivå. Årsaken er ifølge myndighetene en alvorlig og umiddelbar trussel.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Også det norske Utenriksdepartementet advarer nordmenn.

– I tråd med myndighetenes anbefalinger, anbefales nordmenn å unngå folkeansamlinger, respektere sikkerhetskontroller og følge informasjon fra politi og andre myndigheter, skriver Utenriksdepartementet i en epost til VG.

Ifølge avisen La Libre er alle store kjøpesentre stengt lørdag ettermiddag, og gatene i hovedstaden er nesten tomme. En rekke større arrangementer i Brussel og omegn er avlyst i tråd med råd fra myndighetene. Le Soir melder at T-banen kommer til være stengt i alle fall frem til klokken 15.00 i morgen, søndag.

Flere av de terrormistenkte etter forrige ukes terrorangrep i Paris skal ha koblinger til Brussel og flere av hovedstadens forsteder.

Den franske avisen Le Monde melder i dag at etterforskerne mistenker at den overlevende terroristen Salah Abdeslam nå befinner seg i den belgiske hovedstaden.

Et større arsenal av kjemikalier og eksplosiver skal ifølge den belgiske avisen DH.be ha blitt funnet i bydelen Molenbeek i Brussel Belgia. Funnene skal ha blitt gjort i forbindelse med politiaksjoner i går kveld.

VGs korrespondent Harald Berg Sævereid er nå på plass i Molenbeek, og forteller at det nå er lite folk ute i gatene i et regntungt Belgia.

- Stemningen er spent, sier Berg Sævereid, og legger til at folk samtidig prøver å få dagliglivet til å gå videre, til tross for trusselen som preger landet.

Avisen L'Echo melder av den økte terrorberedskapen kommer som følge av en risiko for angrep gjort av personer med våpen og eksplosiver, muligens på flere steder samtidig.

Den belgiske avisen Le Soir melder at avgjørelsen ble tatt etter at myndighetene fikk informasjon om at det er risiko for et angrep som ligner angrepet i Paris.

JULEGRAN: Tenningen av julegranen på Grand Place i Brussel går av stabelen som planlagt tross terrortrussel, men med stor tilstedeværelse av politi og forsvar. Foto: HARALD BERG SÆVEREID Foto: ,

Det økte trusselnivået gjelder for regionen Brussel, mens nivået fortsatt ligger på tre for resten av landet.

– Etter vår siste vurdering har senteret besluttet å heve terrorberedskapen til nivå 4, som signaliserer en svært alvorlig trussel, heter det i en uttalelse fra OCAM, Belgias nasjonale senter for kriseberedskap.

Bakgrunn: Dette vet vi om terroristene

– Analysene har avdekket en alvorlig og umiddelbar trussel som krever spesifikke sikkerhetstiltak samt detaljerte anbefalinger til befolkningen, opplyser OCAM, som ligger under Belgias innenriksdepartement.

Varsler flere opplysninger

NTB melder lørdag at T-banen i Brussel er stengt, og at konserter og idrettsarrangmenter er avlyst.

– Rådet til folk er så langt det lar seg gjøre å unngå steder der mange mennesker kommer sammen, som kjøpesentre, konserter, andre tilstelninger og stasjoner for offentlig transport, sier en talsmann.

Beslutningen ble tatt bare timer etter at påtalemyndigheten i landet siktet en person for medvirkning i forbindelse med terroren i Paris og for deltakelse i en terroristorganisasjon.

Les også: Terrormistenkt pågrepet i Sverige

ETTERSØKT: 26 år gamle Salah Abdeslam. Foto: , Belgisk politi Via AP

Personen er nå varetektsfengslet, og det er også to menn som er siktet for å ha smuglet Salah Abdeslam fra Paris til Brussel i timene etter terroraksjonen. Abdeslam har vært navngitt som den eneste overlevende gjerningsmannen etter angrepet, og store styrker leter etter mannen.

Ifølge avisen DH.de ble det også foretatt søk hjemme hos den arresterte, hvor det ble funnet våpen, men ikke eksplosiver eller bombebelter.

Selv om myndighetene nå fraråder folk å oppholde seg på steder hvor mange samler seg, er det ikke alle som har fått med seg beskjeden lørdag formiddag.

VG møtte lørdag morgen turistene Natasha (39) og Karmen (39) fra Maribor i Slovenia som har en etterlengtet ferie i den belgiske hovedstaden.

– Hva? Terrortrussel nå, nei det har vi ikke hørt om. Vi vet om terroren i Paris og at det også var fare for terror i Brussel tidligere i uken, men vi valgte å dra hit likevel for vi hadde bestilt og betalt reisen hit allerede i august, sier de to venninnene.

Turistene Natasha (39) og Karmen (39) fra Slovenia gjennomfører besøk i Brussel som planlagt tross terrorfare. FOTO: Harald Berg Sævereid. Foto: ,

– Tenningen av julegranen på Grand Place går som planlagt, og selv om det er veldig stor tilstedeværelse av politi og soldater, så ser folk ut til å ta dette med stor ro, sa Berg Sævereid i morges.

Da han senere beveget seg til det finere handlestrøket Louiza, var det imidlertid en annen stemning.

– Hver tiende bil er en politibil og politiet rekognoserer og undersøker over alt. Det er en helt annen situasjon og tilstand enn det pleier å være, og det bærer bud om at terrortrusselen de her snakker om oppfattes som høyst reell, sier Berg Sævereid.

Avenue de Louise, en sentral gate i dette strøket, er den samme gaten som generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, bor i enden av. Senere på dagen dro til Berg Sævereid til bydelen Molenbeek.

– Her er det som i resten av byen, stille og rolig på overflaten, men med en merkelig og trykket stemning i et gatebilde med mange politibilder, sier han.

Les også: Slik var terrorangrepet i Paris

Arnested for militant ekstremisme

Både Abdeslam og Abdelhamid Abaaoud, mannen som er beskrevet som «hjernen» bak Paris-angrepet, vokste opp i bydelen Molenbeek i Brussel, kjent som et arnested for militant islamisme.

Les også: Selvmordsbomberen var ikke en kvinne

Abaaoud, en belgisk statsborger med marokkanske røtter, ble drept av fransk politi under en aksjon i Saint-Denis nord for Paris onsdag denne uken.

Mandag ble trusselnivået for Belgia hevet til tre, noe som indikerer en alvorlig trussel. Dagen etter ble de belgiske fotballherrenes landskamp mot Spania avlyst.

Flere arrestert

Tyrkisk politi har pågrepet en 26 år gammel belgisk mann av marokkansk opphav, som mistenkes for å ha deltatt i planleggingen av terrorangrepene i Paris, melder NTB.

Ahmet Dahmani ble pågrepet på et luksushotell i Antalya og mistenkes for å ha vært med på å velge ut målene for terrorangrepene som kostet 129 mennesker livet i den franske hovedstaden, melder det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan.

Den arresterte i Belgia er i følge den belgiske avisen La Libre, 39 år gamle A.Lazez, av marokkansk opprinnelse, bosatt i Belgia. Han er mistenkt for å ha hjulpet Salah Abdeslam.

Politiet i Frankrike varsler i dag at forbudet mot demonstrasjoner utvidet til starten av FNs klimatoppmøte 30 november.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder