DRAMATISK: Afghanske sikkerhetsstyrker flytter en skadet mann etter angrepet. Foto: Shah Marai/AFP ,

Spansk politimann drept i angrep nær Kabul-ambassade

Angrepet i Kabul fredag var ikke rettet mot den spanske ambassaden, men en spansk politimann døde av skadene han ble påført.

  • Eirik Linaker Berglund
  • NTB

Artikkelen er over fire år gammel

Myndighetene i Madrid avkrefter at den spanske ambassaden i Afghanistan ble angrepet fredag, slik tidligere uttalelser først tydet på.

– Den spanske ambassaden var ikke mål for angrepet. Dette var ikke et angrep rettet mot oss, men mot et gjestehus som ligger like ved ambassaden, sier Spanias statsminister Mariano Rajoy.

Først ble det opplyst at en spansk politimann ble lettere såret i angrepet, men nå er det klart at en politimann er død etter å ha blitt skadet i angrepet, opplyser Spanias statsminister Mariano Rajoy fredag kveld.

To skal ha blitt drept

Alle ansatte på ambassaden ble evakuert, melder AFP.

Afghanske myndigheter opplyser at to selvmordsbombere ble drept og en tredje såret.

Åtte skadde skal ha blitt fraktet med skader til sykehuset Emergency, som ligger i nærheten.

– Alle de åtte sårede ble truffet av splinter. Alle er afghanske statsborgere. Ingen av skadene regnes som alvorlig. Angrepet ser nå ut til å være over. Det har nå gått en halvtime siden vi hørte de siste skuddene, opplyste koordinator Michela Paschetto ved det italienskdrevne sykehuset som mottok de skadde fredag, ifølge NTB.

Eksplosjon

TUNGT BEVÆPNET: Afghanske sikkerhetsstyrker på plass i ambassadestrøket i Kabul. Foto: Omar Sobhani , Reuters

Fredag ettermiddag norsk tid ble det meldt om en eksplosjon som ifølge flere kilder skjedde i Sherpur, et område som huser mange ambassader og regjeringsbygg. Det som synes klart er at det var en bilbombe som eksploderte midt i rushtiden i, etterfulgt av skuddveksling.

Taliban tok tidlig på seg ansvaret for angrepet, men uttalte at målet var et gjestehus for utlendinger. Det er uklart om gjestehuset ligger utenfor eller innenfor området der den spanske ambassaden ligger.

CNN melder at et sykehus drevet av en italiensk hjelpeorganisasjon har mottatt sju afghanske pasienter. Andre medier melder om åtte skadde.

Utenriksdepartementet opplyser til NTB at ingen nordmenn ble rammet av angrepet.

Minst tre gjerningspersoner

Den lokale TV-stasjonen Pajhwok rapporterer om to drepte, men dette er ikke bekreftet at andre kilder.

Øyenvitner forteller om skuddveksling, og ifølge afghansk politi skal minst tre opprørere stå bak angrepet. Innenriksdepartementets talsmann Sediq Sediqqi sier på Twitter at eksplosjonen ser ut til å ha vært forårsaket av en bilbombe.

Det er ikke bekreftet hva som er målet for angrepet, men ifølge en melding fra politiet skal minst tre gjerningspersoner ha angrepet gjestehuset.

Talibans angrep fredag var det andre i løpet av to døgn. Onsdag kveld innledet Taliban et angrep mot flyplassen i Kandahar, landets nest største by. Angrepet pågikk i over ett døgn før opprørerne ble nedkjempet. Da var over 60 mennesker blitt drept, blant dem 38 sivile.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder