Politiker: – Flyktninger fôret som dyr i Ungarn

En video av matutdeling i en flyktningleir i Ungarn viser mennesker som fôres «som dyr», ifølge en østerriksk politiker som offentliggjorde opptaket.

Astrid Eline Øksnes
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I videoopptaket kaster ungarske politimenn pakker med mat til flykninger i en av leirene ved Roszke, i nærheten av Ungarns grense mot Serbia.

Bakgrunn: Hvorfor flyr de bare ikke?

Blant flyktningene oppstår det trengsel og dytting når de strever for å få fatt i pakkene.

– Det var som dyr som ble fôret i en innhegning, som Guantanamo i Europa, sier politikeren Alexander Spritzendorfer til nyhetsbyrået AFP.

Det var hans kone som filmet matutdelingen da paret fraktet mat, klær og medisiner til leiren onsdag denne uken.

Les også: Med dette piggtrådgjerdet vil Ungarn stanse flyktningstrømmen.

Ungarske myndigheter har fått mye kritikk for sin behandling av de mange flyktningene og migrantene som kommer til landet. Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) beskriver forholdene i de to leirene ved Roszke som elendig.

– De internerte er sultne og mangler legetilsyn, og er plassert på steder som er skitne og overfylte, sier Peter Bouckaert fra HRW.

HRW mener at mye tyder på at ungarske myndigheter ikke har kapasitet til å huse og mate det voksende antallet asylsøkere på en human måte.

Ungarsk politi opplyser at de har satt i gang en gransking etter at videoen fra Rozske-leiren ble lagt ut på YouTube.

Les også: Reporter sparket mot flyktninger: – Noe i meg klikket

VG har tidligere skrevet om Talal og vennene hans som har vært på flukt fra krigen i Syria i halvannen måned.

Flere millioner syrere kan bli drevet på flukt til Europa, dersom krigen i hjemlandet deres ikke tar slutt, advarer FNs barnefond (UNICEF).

– Millioner på millioner av flyktninger kan komme til å forlate Syria og reise til EU og enda lengre, sier Peter Salam, som leder UNICEFs virksomhet i Midtøsten og Nord-Afrika.

Han viser til at det i dag befinner seg åtte millioner internt fordrevne i Syria, og at disse kan komme til å flykte videre dersom ikke kamphandlingene oppfører.

Roser Juncker

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) roser forslaget fra EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker, som vil pålegge medlemslandene å ta imot kvoter på til sammen 160.000 flyktninger.

UNHCR understreker samtidig at EUs medlemsland på lik linje med alle andre land har internasjonale forpliktelser når det gjelder håndteringen av asylsøkere og ber samtidig europeiske land øke kapasiteten ved sine mottaksapparat.

– Uten konkrete tegn på solidaritet og enhet fra justis- og innenriksministrene på mandag kommer jeg til å kalle inn til et ekstra toppmøte i september om flyktningkrisen, skriver EU-president Donald Tusk på Twitter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder