HAVARI: Her flyr Egyptiske militære helikoptre over flyvraket ved al-Hasanah-området på Sinai-halvøya i Egypt dagen etter ulykken. Foto: Mohamed Abd El Ghany , Reuters

USA: IS står trolig bak russisk flystyrt

Storbritannia og Irland stanser flyvninger fra Sharm el-Sheikh på grunn av bombefrykt

Det russiske passasjerflyet som styrtet i Sinai-området hadde mest sannsynlig en bombe plantet av IS om bord, mener amerikansk etterretning.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det melder CNN onsdag ettermiddag.

Ingen av de 224 passasjerene overlevde etter at et russisk charterfly av typen Airbus A-321 fra Metrojet styrtet i Egypt lørdag. Flyet var på vei fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg med hovedsakelig russiske turister.

Årsaken til flystyrten er ennå ikke bekreftet, men teoriene har vært mange; alt fra et terrorangrep til dårlig vedlikehold av flyet.

Nå sier en talsperson for amerikansk etterretning at deres siste informasjon tyder på at en bombe var plassert om bord i flyet, enten av IS eller en IS-tilknyttet gruppe. Det er foreløpig ikke nådd noen endelig konklusjon.

– Det er helt klart en følelse av at det var en eksplosiv gjenstand plantet i bagasje eller et annet sted om bord i flyet, sier talspersonen til CNN.

Les også: Darina (10 md.) ble flystyrtens yngste offer

Det samme sier en kilde til nyhetsbyrået AFP.

– En bombe er et veldig sannsynlig scenario. Dette er noe som IS vil ha ønske om å gjennomføre, sier kilden.

En russisk luftfartskilde hevdet onsdag at det nå jobbes ut fra to teorier.

– Enten har noe om bord eksplodert, eller så har det vært en teknisk feil på flyet, hevder kilden ifølge Reuters.

Samtidig kom denne meldingen fra Storbritannia: Utenriksminister Philip Hammond sier sannsynligheten er stor for at den russiske flystyrten på Sinai-halvøya skyldtes eksplosiver om bord på flyet.

– Vi har konkludert med at det er høy sannsynlighet for at flystyrten var forårsaket av en eksplosiv ladning om bord på flyet, sa Hammond etter et hasteinnkalt sikkerhetsmøte som statsminister David Cameron holdt onsdag kveld ifølge NTB.

IS tar på seg skylden

IS har kommet med en rekke utspill om det russiske flyet. De hevdet å stå bak styrten allerede samme dag som flyet gikk ned. Kort tid etterpå publiserte de også et ufokusert video av det som ser ut som et fly som faller og eksploderer i luften.

Tirsdag publiserte en IS-gruppe i Irak en hyllestvideo der de feiret det de mente var et vellykket angrep. «Vi styrtet flyet som hevn for våre folk i Syria» sa de i videoen. I videoen intervjuet IS en rekke lokale innbyggere og feiret utviklingen.

Onsdag kom en ny videomelding fra den lokale IS-gruppen på Sinai. Der gjentok de at det var de som fikk flyet til å falle, og at de snart vil publisere informasjon om hvordan de gjorde det.

Samtidig hevder de at de snart skal komme med opplysninger om hvordan de gjennomførte det påståtte angrepet, skriver The Independent.

Den russiske avisen Komsomolskaja Pravda melder onsdag kveld at det skal være funnet mystiske hull i flykroppen.

På et bilde av en av de bakre nødutgangsdørene ses det en rekke små hull. Det hevdes at kantene på hullene går utover – at det altså skyldes en påvirkning innenfra flyet.

– Slike hull kan for eksempel komme fra et kulelager. Terrorister bruker ofte slike som skadelige elementer, skriver den russiske avisen.

Foto: ,

Stanset flyvninger

Britiske myndigheter har midlertidig stanset alle flyginger til og fra Sharm el-Sheikh av frykt for at styrten skyldtes en bombe.

– Mens etterforskningen pågår kan vi ikke si hvorfor det russiske flyet krasjet. Men som følge av at mer informasjon har blitt brakt frem, er vi bekymret for at flyet kan ha styrtet som følge av en eksplosiver, heter det i en uttalelse fra Statsministerens kontor i Storbritannia.

Les også: Flypersonell skal ha advart om motorproblemer

Det irske luftfartstilsynet opplyser at de også inntil videre har valgt å stanse alle flyginger til og fra det egyptiske turistparadiset, melder CNN.

Britiske myndigheter har fulgt etterforskningen tett etter at ulykken skjedde.

– For å være føre-var bestemte vi oss for å stanse alle flyvninger fra å reise fra Sharm el-Sheikh til Storbritannia. Det vil gi oss tid til å forsikre oss om at sikkerheten til passasjerene blir ivaretatt, sier Patrick McLoughlin til Reuters.

Den britiske regjeringen sendte onsdag ettermiddag eksperter til Egypt for å vurdere om det er behov for ytterligere tiltak. Ekspertenes vurdering forventes å være klar senere onsdag kveld.

Eksplosjon om bord

En kilde som står nær etterforskningen opplyste tidligere onsdag kveld at flyet trolig styrtet som følge av en eksplosjon om bord.

– Det er ikke klart hva slags eksplosjon det er snakk om. Det foregår undersøkelser på sanden på stedet der flyet styrtet, med mål om å forsøke å fastslå om det styrtet som følge av en bombe, sier kilden til Reuters.

Norske flyvninger

Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til eller opphold på Sinai, med unntak av Sharm El Sheikh. De fraråder reiser til eller opphold som ikke er strengt nødvendig til det øvrige Egypt, med unntak av hovedsakelig Kairo og Alexandria.

Amisol tilbyr nordmenn pakkereiser til Sharm el-Sheikh, og første flyvning hjem til Norge er på lørdag.

– Det er litt tidlig for oss å gjøre store vurderinger, men vi har kontakt med våre representanter i Egypt og UD i Kairo, sier daglig leder i AmiSol, Gunder Moe til VG.

Han vil foreløpig ikke si mer om situasjonen i Egypt.

– Jeg vil ikke spekulere. Men vi vil selvfølgelig få en klarhet i situasjonen så fort som mulig. Vi skal passe på at våre reisende er trygge, avslutter han.

SAS har også flyving til København fra Sharm el-Sheikh på lørdag.

– Vi vurderer situasjonen fortløpende. Vi lytter til skandinaviske myndigheter og European Aviation Safety Agency. Vi skal også ha en god dialog med reiseselskapet som vi flyr for, sier Trine Kromenn, kommunikasjonssjef i SAS til VG.

I følge StarTour har de i over et halvt år hatt en policy der de ikke flyr over Sinai-halvøya.

– Vi har ingen reiser til Sharm el-Sheikh. Når vi flyr til Egypt, flyr vi over sentrale deler av Egypt og til Hurghada og Sahl Hasheesh. Derfor fortsetter vi våre flyvninger som vanlig, sier Mathias Bergendahl, informasjonssjef i TUI Nordic som også omfatter StarTour.

Påpekte motorfeil

VG og flere andre medier har tidligere omtalt at personalet ved flere anledninger skal ha påpekt mulige feil ved flyets motor i uken fram mot ulykken. Ledelsen i Flyselskapet «Kogalymavia» hevdet i en pressekonferanse tidligere denne uken at flyet var i meget god forfatning.

– Vi ekskluderer tekniske forhold og avviser menneskelige feil, sa Alexander Smirnov, generalsekretær i flyselskapet på pressekonferansen, ifølge CNN.

Flyet var over 18 år gammelt, og har vært på vingene siden 1997, ifølge registreringssiden Jacdec. Flyselskapet har også identifisert kapteinen, Valery Nemov, og beskriver han som en erfaren pilot med 12.000 flytimer bak seg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder