AVSTENGT: Politiet har sperret av bargaten i Ayia Napa på Kypros etter at minst fire mennesker ble skutt og drept på et utested torsdag kveld. Foto: Sindre Rosenlund

Nordmenn i skytedrama på Syden-nattklubb: –Gjemte meg under
bordet og skrek

De norske Syden-turistene flyktet for livet mens livvakter og mafiamedlemmer barket sammen i en voldsom skuddveksling.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I løpet av sekunder ble feststemningen på restauranten The Stone Grill, som ligger i nærheten av den populære bargaten i Ayia Napa på Kypros, forvandlet til et inferno av glass, skuddsalver og død.

- Vi satt i baren og tok noe å drikke da vi plutselig hørte mange skudd. Glasset mitt knuste, og datt bare på ned på gulvet. Jeg gjemte meg under bordet og skrek som en gal, forteller Linn Marie Markussen (18) til VG.

Ifølge kypriotiske medier gikk det som skal ha vært flere gjerningsmenn målrettet mot offeret sitt, en lokal forretningsmann. Så trakk de våpen og begynte å skyte.

VAR DU PÅ STEDET? HAR DU BILDER ELLER VIDEO? DA VIL VI SNAKKE MED DEG 2200@VG.NO || (+47) 2200 0000 || SMS/MMS til 2200

Da startet i blodbadet. I den voldsomme skuddvekslingen med forretningsmannens livvakter måtte turistene og andre gjester- deriblant norske Linn Marie og moren Elin Markussen - flykte for livet eller gjemme seg der de kunne.

Flere barn havnet også midt i dramaet.

– Krabbet mot mamma

– Jeg så etter mamma, og klarte til slutt å krabbe mot henne. Etter omtrent ti minutter kom vi oss ut av restauranten, gjennom en bakgate og ned mot stranden, forteller 18-åringen - fortsatt skrekkslagen etter opplevelsen.

Ifølge In-Cyprus skal minst fire mennesker ha blitt drept, inkludert forretningsmannen og gjerningsmannen - som skal ha blitt drept av en av livvaktene.

En tilfeldig forbipasserende kvinne skal også være blant de drepte, ifølge flere aviser. Andre skriver at den drepte skal ha vært forretningsmannens kone. Minst to personer skal ha blitt skadet i skuddvekslingen.

Flere mafiaoppgjør

Skyteepisoden skjedde i samme gate som fem sikkerhetsvakter ble skutt og drept i et mafiaoppgjør i 2012. Og også dette oppgjøret skjedde på St. Hansaften. Også disse jobbet for en lokal forretningsmann.

Enkelte lokale medier hevder at målet den gang skal ha vært forretningsmannen som ble drept i kveldens angrep.

Faren hans ble drept i det som også blir betegnet som et mafiadrap utenfor sitt eget hjem i juni 2014.

Organiserte kriminelle styrer deler av den svært lukrative utelivsbransjen på partystedet - som tiltrekker seg hundretusener av unge, festglade europeere hver eneste sommer.

SE BILDENE - LES REPORTASJENE REPORTASJE: Slik fester nordmenn i Ayia Napa REPORTASJE: Slik fester nordmenn i Magaluf REPORTASJE: Slik fester nordmenn i Kos

Etter det forrige mafiaoppgjøret, fryktet mange at det skulle få alvorlige konsekvenser for turismen.

Den populære bargaten i Ayia Napa er natt til fredag stengt av med sperrebånd.

– Det er mye politiet på stedet, og det har samlet seg en del folk og kamera. Folk forholder seg forsåvidt rolig, men det virker som om noen er i sjokk, sier Sindre Rosenlund (18) som er på ferie på øya sammen med kamerater.

Norske Linn Marie og moren Elin Markussen er glade for at den ukeslange Kypros-ferien er over.

– Jeg er glad vi skal hjem i morgen. Det er mange andre nordmenn som nettopp har kommet som sier de vil reise hjem med en gang. Vi har et fly i morgen, men hadde prøvd å komme oss hjem dersom vi hadde hatt flere dager her. Det er klart jeg blir redd, sier de to til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder