PÅ SKJERM: I fjor ble Edward Snowden tildelt den norske Bjørnsonprisen. På grunn av faren for å bli utlevert til USA kunne han ikke komme til Norge for å motta prisen. Et intervju med ham ble derimot vist på storskjerm. Foto: Svein Ove Ekornesvåg NTB scanpix

Snowden vil reise fra Russland

Siden det ble kjent at han var mannen bak den store
NSA-lekkasjen i 2013, har Edward Snowden levd et fastlåst liv i Russland. Men lojaliteten ligger fremdeles hos USA.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det forteller Snowden i et ferskt intervju med Financial Times.

– Jeg har ikke mye som binder meg til Russland. Det er selvvalgt. For selv om det kan høres ut som galskap, så er planen fremdeles å dra herfra, sier Snowden.

Bakgrunn: Føljetongen om Snowden

I intervjuet forteller han at selv om han kan bevege seg fritt rundt i Moskva, og selv om han sjelden blir gjenkjent, oppholder han seg stort sett i leiligheten han bor i. Der forholder han seg til samme tidssone som på østkysten av USA, og det meste av det han foretar seg skjer på internett.

Han omtaler det som at han «sover i Russland, men bor rundt i hele verden».

Les også: Derfor avviste Oslo tingrett et søksmål fra Snowden

– De har ikke forstått

Akkurat det å leve livet foran datamaskinen er riktig nok ikke noe nytt for Edvard Snowden. Slik var det også mens han jobbet for NSA, og før det. Riktig nok savner han følelsen av å være «hjemme», og med det mener han å være i Amerika.

– Men teknologien lapper over mesteparten av den avstanden, forklarer han.

Snowden minner oss på at han tross alt meldte seg frivillig til å jobbe ved utenlandsstasjoner for både CIA og NSA. Ifølge ham er det ikke så veldig annerledes nå. Bortsett fra én ting:

– Jeg er fremdeles i utlandet og jobber for USA, men de har bare ikke forstått det, sier han.

At lojaliteten ligger hos USA kommer også frem når han får spørsmål om menneskerettighetssituasjonen i Russland. Noe han sier han ikke kan fikse opp i.

– Og min prioritet er å fikse mitt eget land først, fordi det er der min største lojalitet ligger.

Snowden på Twitter: «Kan dere høre meg nå?»

Film

Ifølge Financial Times er Snowdens amerikanske advokat, Ben Wizner, i ferd med å utarbeide et dokument hvor president Barack Obama blir bedt om å benåde den tidligere NSA-ansatte. Snowden selv vil ikke si så mye om det.

– Jeg håper selvsagt at det går bra, men dette har virkelig aldri handlet om hva som skjer med meg. Uansett hva resultatet blir kan jeg leve med det.

Snowden-dokumentar: Terningkast 6

Det var i 2013 at Snowden lekket en enorme mengder dokumenter fra den amerikanske myndighetsorganisasjonen NSA til medier. Dokumentene viste hvordan NSA overvåket sine egne innbyggere. Mange mente Snowden var en helt. Mange mente han burde henges.

Snart kommer kinofilmen «Snowden», regissert av Oliver Stone. Den tar for seg dagene der Edward Snowden møtte tre journalister på et hotellrom i Hong Kong, for å fortelle hva han visste. Hovedpersonen selv har allerede sett en versjon av filmen. Han ønsker ikke å gi noe karakter til filmen, men sier følgende:

– Når det kommer til de politiske spørsmålene, som jeg mener er det viktigste for publikum å forstå, så er den så tett opp til det virkelige som du kan få det i en film.

Filmen har norgespremiere 30. desember. Se trailer her!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder