Knallharde tiltak mot terror

ETTERLYST: Dette er åtte av de totalt 23 etterlyste, antatte IS-medlemmene. Foto: SKJERMDUMP: HÜRRIYET DAILY NEWS

Tyrkia utlover milliondusør for å fange IS-medlemmer

ISTANBUL (VG) Belønninger på til sammen 123 millioner kroner utloves i Tyrkia, for informasjon som leder til at ettersøkte IS-medlemmer blir pågrepet.

  • Nilas Johnsen

Artikkelen er over fire år gammel

23 personer på Tyrkias liste over «mest ettersøkte» knyttes nå til planleggingen av det doble selvmordsangrepet i hovedstaden Ankara 10. oktober i fjor. Inneriksministeriet har gått ut med en liste der hver av dem navngis med ulike dusører, skriver storavisen Hürriyet Daily News.

Totalt utgjør dusørene 42 millioner tyrkiske lire, 123 millioner norske kroner med dagens kurs.

Tyrkia rangerer etterlyste etter fem farger: Rød (mest etterlyst), blå, grønn, oransje og grå. Tre av «de militante», İlhami Balı, Mustafa Dokumacı og Yunus Durmaz, er på den røde listen, med fire millioner lire, (nær tolv millioner kroner), i dusør for hver av dem.

Mistenkt for terror

Balı skal være emir for IS i den sørøstlige provinsen Gaziantep, mens Dokumacı leder en undergruppe oppkalt etter ham selv, som skal ha gjennomført flere mindre terroraksjoner.

Men det er tredjemann på den røde listen som Tyrkia frykter aller mest: Det antas nemlig at Yunus Durmaz forbereder et nytt terroranslag, for å følge opp IS-angrepet i handlegaten Istiklal 19. mars, der fem døde (fire turister og selvmodsbomberen), og 39 ble skadet. Det angrepet ble utført av en IS-rekrutt fra nettopp Gaziantep-regionen.

Torsdag morgen meldes det at én person tilnyttet samme netverk, Hüseyin Tunç, er blitt pågrepet nær Gaziantep, mistenkt for å ha transportert selvmordsbomberne og eksplosiver til Ankara i oktober.

De gjenværende tyve IS-medlemmene på listen er alle «blåmerket», med 1,5 millioner lire, nær 4,5 millioner kroner, i dusør. Av dem antas det at tre holdes som fanger av den kurdiske YPG-militsen i Syria. Det er også fem kvinner på listen, to av dem av utenlandsk opprinnelse.

Samtidig er fire antatte IS-medlemmer arrestert i Gaziantep, nær grensen til Syria, de siste dagene. Tyrkiske myndigheter mener de var på vei for å utføre selvmordsaksjoner.

Vil frata statsborgerskap

Én av de arresterte, Mehmet Mustafa Çevik, stod på den blå listen av etterlyste, skriver Hürriyet. En annen pågrepet er Ercan Çapkın, broren til den antatte selvmordsbomberen i Istiklal, Erkan Çapkın.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan har denne uken foreslått at antatte støttespillere av terror skal fratas statsborgerskapet, men dette oppfattes i Tyrkia som å være rettet primært mot den forbudte, kurdiske PKK-militsen.

– Kanskje dør vi én etter én, men i hver fall dreper vi dem i titall, tyvetall, tredvetall. Vi må gjøre alt for å stoppe dem som støtter terror - også ta fra dem statsborgerskapet, sa Erdoğan.

Etter terrorangrepet i Ankara den 13. mars, som en kurdisk militsgruppe har tatt ansvaret for, og det påfølgende angrepet i Istanbul, har diskusjonen om tiltak mot terror overskygget alt annet i tyrkisk politikk.

Torsdag morgen ble grensebyen Kilis i Tyrkia truffet av rakettild fra Syria. To personer ble såret i angrepet, melder nyhetsbyrået Dogan. Kilis er flere ganger blitt truffet av ild fra Syria. I mars ble to personer drept, deriblant et lite barn, i et angrep som ekstremistgruppen IS ble anklaget for å stå bak.

LES OGSÅ: VG i tyrkisk grenseby: «Vi er under angrep fra Syria»

Mer om

  1. Tyrkia
  2. Den islamske staten (IS)
  3. Krigen mot terror

Flere artikler

  1. Erdogan: Assad mer avansert terrorist enn IS

  2. Tyrkiske myndigheter: Selvmordsbomber i Istanbul var mistenkt IS-medlem

  3. Tyrkia: Avanserer i Nord-Syria

  4. Slik skal Tyrkia stanse rakettangrepene

  5. Tyrkia og USA uenige om Raqqa-frigjøring

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder