MANNEN MED HATT: Terrorsiktede Mohamed Abrini (31) knyttes til terrorangrepene både i Paris og i Belgia. Nå har han innrømmet at det er han som ble fanget på overvåkningskameraene på flyplassen i Brussel.

MANNEN MED HATT: Terrorsiktede Mohamed Abrini (31) knyttes til terrorangrepene både i Paris og i Belgia. Nå har han innrømmet at det er han som ble fanget på overvåkningskameraene på flyplassen i Brussel. Foto: AP

Mohamed Abrini (31) innrømmer å være «hattemannen»

Terrorsiktede Mohamed Abrini (31) innrømmer at han er den mystiske  «hattemannen» som har vært etterlyst siden terrorangrepet i Brussel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det opplyser belgisk påtalemyndighet ifølge NTB.

– Vi har konfrontert ham med videobevisene, og han innrømmet at det var ham, sier en talsmann for påtalemyndigheten lørdag.

Les også: Paris-mistenkte Abrini pågrepet

Bildene fra overvåkingskameraene på flyplassen i Brussel viser Abrini i følge med to svartkledde menn, kort tid før angrepene. Han er kledd i hvitt og har en bøttehatt på hodet.

Ifølge den belgiske kringkasteren RBTF har Abrini også innrømmet å ha satt fra seg en bag med eksplosiver på flyplassen, før han flyktet fra stedet til fots.

Ifølge belgiske L’Echo skal Abrini også ha fortalt i avhør at hovedpersonene bak Brussel-angrepet egentlig hadde til hensikt å angripe Paris. Årsaken til at de heller valgte Brussel, skal ha vært at de belgiske etterforskerne gjorde for store framskritt, skriver L'Echo. Dette er imidlertid ikke bekreftet av belgiske påtalemyndigheter.

Siktet for drap

Abrini ble pågrepet i Belgia fredag og har sittet i avhør siden da. Han er siktet for terrorrelaterte drap og for å ha deltatt i en terrororganisasjon.

Abrini har vært en av Europas mest ettersøkte menn etter terrorangrepene i Paris i november i fjor. Han har også vært knyttet til terrorangrepene i Brussel i mars i år, etter at overvåkningskameraer fanget opp det etterforskerne har ment at er ham på flyplassen sammen med to av terroristene.

Les også: Her forsvinner terroristen sporløst

To dager før terrorangrepene i Paris, 11. november rundt klokken 19, ble terrormistenkte Salah Abdeslam (26) fanget opp av overvåkningskameraene på en bensinstasjon i Ressons, på motoveien mot Paris, sammen med en annen person som er blitt identifisert som Mohamed Abrini.

Abrini kjørte ifølge belgisk politi en Renault Clio, som to dager senere ble benyttet for å gjennomføre angrepene.

Ifølge RTBF er Mohammed Abrini en tidligere kjenning av politiet, og har blant annet flere dommer på seg for besittelse av narkotika. Han vokste opp i den belgiske forstaden Molenbeek sammen med Salah Abdeslam, som regnes som en av hovedmennene bak terrorangrepet i Paris 13. november.

Vokste opp med Abdeslam

Abrini ble pågrepet sammen med fire andre i en større politiaksjon i den belgiske byen Anderlecht fredag.

En annen av de pågrepne, som omtales som Osama K. av belgiske påtalemyndigheter, skal være en 23 år gammel svensk statsborger. Det bekrefter en kilde i påtalmyndighetene overfor svensk radio, skriver NTB.

Kilden Sveriges Radio har snakket med, bekrefter også at Krayem ble sett på et kjøpesenter der han kjøpte koffertene som bombene som ble brukt i terrorangrepet på flyplassen i Brussel, ble gjemt i.

Den tredje personen som er siktet, er en rwandisk statsborger identifisert som Hervé B.M, men den fjerde er identifisert som Bilal E.M.

De er, sammen med Osama K., også siktet for å ha hjulpet Mohamed Abrini, skriver NRK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder