David (82) er fanget bak pro-russernes «okkupasjonslinje»

Børge Brende: Okkupasjonene i Georgia er blitt glemt

Minner om konflikten mellom Russland og Ukraina

KHURVALETI (VG) David Vanishvili (82) strekker
hånden gjennom piggtrådgjerdet for å hilse på Børge Brende. Han er fanget på «russisk» område i Georgia.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Den såkalte «okkupasjonslinjen», som de georgiske myndighetene kaller den, eller den «administrative grensen», som er betegnelsen de russiskstøttede separatistene bruker, går rett gjennom gården til bonden David Vanishvili.

– Jeg er født georgier, og har levd som det i 82 år. Nå vet jeg ikke hva jeg skal kalle meg selv. I praksis forsøker de å gjøre meg til en russer, fortviler den gamle mannen.

HÅNDTRYKK: Brende hilser på bonden gjennom de russiskstøttede separatistenes piggtråd. Foto: Harald Henden , VG

Etter krigen mellom separatistene i Sør-Ossetia og den georgiske hæren i 2008, der Russland grep inn med sin overlegne militærmakt, har separatistene blitt stadig nærmere knyttet til Russland.

Les også: Trekker Georgia-parallell i Ukraina-krisen

Nye avtaler

Til tross for at de to georgiske utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia ikke er anerkjent av FN, har Russland nylig undertegnet avtaler som styrker integreringen av regionene med russiske sivile og militære myndigheter.

I sommer ble flere av de fysiske sperringene langs den ikke-anerkjente grensen flyttet et stykke innover i Georgia av separatistene.

– Det er fullstendig uakseptabelt at Russland gjennom separatistene ikke anerkjenner den georgiske grensen. Det gjør sterkt inntrykk å treffe mennesker som er blitt fanget bak piggtråd, bokstavelig talt på feil side av gjerdet, sier utenriksminister Børge Brende (H) til VG.

Les også: Clinton: Russland okkuperer deler av Georgia

Den norske utenriksministeren er i Georgia primært for å undertegne en avtale som skal gjøre det enklere for georgiere å få visum til Norge. Men det er forholdet til Russland som til enhver tid styrer dagsorden her, derfor tas den norske delegasjonen med ut til skillelinjen.

– Russland bryter den territoriale integriteten til Georgia, på samme måte som vi har sett i Ukraina. Men konflikten er blitt glemt, og har ikke fått nok fokus, sier Brende.

Brende advarer mot at det samme kan skje i Ukraina: Russlands aggressivitet i Øst-Ukraina og annektering av Krim får stadig mindre oppmerksomhet, påpeker han.

– I Ukraina har det de siste ukene vært intensiverte kamper i området rundt utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk, men det blir i liten grad omtalt, sier Brende.

Les også: Brende om flyktningkrisen: Norge må gjøre mer

Vesten er for milde

I slutten av august var det NATO-leder Jens Stoltenberg som besøkte Georgia, den gang for å åpne treningssenteret JTEC, der norske soldater trener georgiske soldater.

Men NATO, EU og FN går for sakte fram, og imens er de to utbryterrepublikkene i ferd med å bli fullstendig annektert av Russland, frykter georgiske myndigheter.

– Det internasjonale samfunnet reagerer ikke kraftfullt nok. Når piggtråden som markerer okkupasjonslinjen flyttes inn på nytt land, så er det små skritt i en lengre prosess av annektering. Dette har pågått siden krigen i 2008, sier utenrikspolitisk talsmann ved det georgiske presidentkontoret, Tengo Pkhaladze til VG.

– For dem som fanges på feil side av gjerdet, og plutselig befinner seg i utbryterrepublikken, har det store humanitære konsekvenser. For Georgia er det en uakseptabel situasjon.

MØTE I GEORGIA: Utenriksminister Børge Brende og Georgias president Giorgi Margvelasjvili. Foto: Harald Henden , VG

– Vi ser med stor bekymring på utviklingen i Ukraina, og ser mange faretruende likhetstegn mellom det som skjer der, og det som har pågått over mange år her i Georgia og fortsetter han.

Ulikt forhold til Russland

De to georgiske utbryterrepublikkene har en litt ulik tilnærming til Russland:

Sør-Ossetia ønsker aktivt å bli innlemmet den i russiske republikken Nord-Ossetia, og slik bli en del av den russiske føderasjonen. Abkhasia ønsker selvstendighet og en løsere tilknytning til Moskva.

For bonden David er det de praktiske problemene som er viktigst, ikke storpolitikken. Saken hans har fått mye oppmerksomhet i Georgia, og det er ikke første gang utenlandske besøkende er blitt tatt med hit.

Høsten 2011 var plutselig grensegjerdet flyttet av separatistene, slik at den gamle bonden ble boende på den andre siden.

– Jeg får pensjonen min utbetalt i georgiske lari, men kan ikke hente pengene, og her kan jeg bare betale med rubler. Jeg er blitt arrestert flere ganger fordi jeg har krysset grensen uten tillatelse. Kona mi er syk og det er vanskelig å få tak i lege, sier han.

– UAKSEPTABELT: Børge Brende ved skiltet som de russiskstøttede separatistene har satt opp ved gjerdet. Foto: Harald Henden , VG

Brende: – Russland har nøkkelen

Den norske utenriksministeren mener Vesten ikke har ansvaret for krisene i Russlands «bakgård». Børge Brende sier han forståelse for at land som Georgia føler at tilnærmingen de ønsker til NATO og EU går for sakte.

– Vi ser fortsatt at Russland vanskeliggjør Georgias tilnærming til Vesten, sier han.

– Men det er Russland, og ikke Vesten, som sitter med nøkkelen for å få gjennom gode løsninger i denne regionen, og for å sørge for at avtalene mellom partene i Ukraina overholdes.

– Nå som vi ser utfallet, kan man si at NATO og EU gikk for fort fram i sin tilnærming østover?

– Jeg mener det ikke kan aksepteres at en stormakt som Russland kan definere et «interesseområde» og blokkere viljen til selvstendige land som Georgia og Ukraina.

– Men hvordan skal Vesten forholde seg til at separatistene viser til folkeavstemninger som tilsynelatende støtter ønsker om å bryte ut?

– Vi må forholde oss til Folkeretten, og ikke la en stormakt bruke kvasi-folkeavstemninger til å ture fram.

– Jeg tror også det er en økende anerkjennelse i Moskva om at det er en voldsom utgift for Russland å holde liv i disse utbryterregimene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder