Rubio trekker seg fra presidentkampen

Ble slått av Donald Trump i hjemstaten

MIAMI (VG) Marco Rubios verste mareritt ble virkelig da Donald Trump knuste ham på hjemmebane. Nå trekker han seg som presidentkandidat.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Fra scenen på Florida International University i Miami bekreftet Florida-senator Marco Rubio (44) det de fleste trodde dersom han skulle gå på et tap i hjemstaten.

BERØRT: Marco Rubio hadde tårer i øynene da han fortalte støttespillere i Miami at han ikke er med videre i kampen om å bli USAs neste president. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

– Etter i kveld er det klart at selv om vi er på riktig side, så vil vi ikke være på vinnersiden i år, sa senatoren og fortalte de par hundre støttespillerne som hadde møtt opp at han trekker seg som presidentkandidat etter å ha tapt mot forretningsmannen Donald Trump (69).

Rubio ble av mange sett på en av de mest sannsynlige til å bli den nominerte kandidaten for Republikanerne, og den som skulle hamle opp med Trump. Slik gikk det ikke.

Bakgrunn : Siste sjanse for Marco Rubio

Rådgiveren gråt

VG var til stede på universitetet, hvor stemningen var alt annet enn god ettersom resultatene begynte å tikke inn.

Fra første stund hadde Trump en stor ledelse til Rubio – en ledelse senatoren aldri klarte å hente inn.

Med 90 prosent av stemmene talt opp har Trump 45,7 prosent av stemmene, mens Rubio har 27 prosent. På tredjeplass ligger Texas-senator Ted Cruz (45) med 17 prosent, mens Ohio-guvernør John Kasich (63) ligger nederst med 6,8 prosent i solskinnsstaten.

Støttespillerne ropte heiarop under Rubios tale og fortvilte da det ble klart at senatoren ikke lenger er med i presidentkampen. Dermed er det republikanske feltet, som startet med 17 presidentkandidater i fjor sommer, krympet til tre kandidater.

– Dette var en veldig stor skuffelse. Folk har stemt på feil mann. Jeg har kjent Marco i 25 år, og vet at han ville blitt en mye bedre president, sier Rodolfo Milani (63) til VG på Rubios valgvake.

Les også: Trump tvitrer fascistslagord

RÅDGIVEREN GRÅT: Todd Harris (til venstre) var Marco Rubios seniorrådgiver. Da Rubio fortalte støttespillerne at han trekker seg, tørket Harris tårer. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

– Veldig skuffet

SKUFFET: Valerie Castro (18) var til stede på Rubios valgvake da han trakk seg. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Også 18 år gamle Valerie Castro hadde alt annet enn en god kveld.

– Jeg er veldig skuffet, men samtidig er jeg så stolt av Marco. Han har gjort en veldig god jobb, sier 18-åringen, som nå håper at hennes Florida-senatoren blir en kandidat for presidentvalget i 2020.

– Hva tror du vil skje nå?

– Jeg vet ikke. Dette valget har vært så ulikt fra de andre, så jeg kan ikke spå hva som vil skje nå. Sannsynligvis Trump, men hvem vet.

Ved siden av henne står Richard Moran (24) - minst like skuffet.

– Jeg er skuffet. Forferdelig, sier han og forteller at han håper Rubio nå forsøker å bli guvernør i Florida om to år.

Lest denne? Demonstrant stormet scenen under Trump-møte

Skeptisk til Trump

STØTTET RUBIO: Med hans favoritt Marco Rubio ute av kampen tror Richard Moran (24) at Donald Trump blir republikanernes nominerte presidentkandidat. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Han tror at Donald Trump blir republikanernes nominerte presidentkandidat.

– Hans momentum er voldsomt. Gigantisk. Han bare kjører over alle. Det sier så mye hvordan han trumfer sittende senator Rubio i hjemstaten hans.

– Hvordan blir Trump som nominert kandidat tror du?

– Jeg tror det blir et rot. Jeg tror Hillary kommer til å finne så mye dritt om ham. Folk har spurt meg i hele kveld om jeg nå vil stemme på Trump. Jeg skal det akkurat nå, men det blir vanskelige hver eneste dag. Det er så mange underlige ting han gjør og sier.

Nattens republikanske nominasjonsvalg i Florida var et såkalt «winner take all»-valg, som betyr at kandidaten med størst oppslutning vinner alle delegatene. Dermed har Trump rasket med seg nye 99 delegater i potten.

«Winner take all»-valg var det for republikanerne også i Ohio, men der måtte Trump imidlertid se seg slått av Ohio-guvernør John Kasich (63), som tar med seg alle 66 delegatene.
I tillegg var det nominasjonsvalg i Illinois, Missouri og Nord-Carolina.

Trump: Vil torturere terrorister og drepe familiene deres

MED FAMILIEN: Marco Rubio hadde med seg kona Jeanette og deres fire barn på valgvaken i Miami. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder