EKSPERT: Thomas Bartholdsen meldte Trump-seieren før alle andre. Foto: Javad M. Parsa VG

Thomas (54) er en av få som så Trump-seieren komme

Av 56 mulige valgdistrikter og stater, traff Thomas Bartholdsen rett på 51 av dem.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Thomas Bartholdsen, som til daglig er fagdirektør i Forbrukerrådet, delte på Facebook før valget at republikaneren Donald Trump kom til å dra seieren i land.

I en gjettekonkurransen på arbeidsplassen i Forbrukerrådet før valget startet, endte Bartholdsen opp med å treffe riktig på 51 av 56 valgdistrikter og stater, og tippet 294 valgmannsstemmer til Trump.

5 ting: Dette må du vite om Trump

Bartholdsen, som understreker at han hadde stemt Hillary Clinton dersom han hadde kunnet stemme, mener mange eksperter og journalister ikke skjønte hvor troverdig Trump framstår blant store deler av befolkningen.

– Medier og valgeksperter i USA befinner seg i storbyer på vestkysten og østkysten. Enten mellom Washington DC og Boston eller i California. De har ikke har klart å fange opp misnøyen i småbyenes og bygdenes USA, fra Idaho til Gulfen og opp til upstate New York, sier han.

Stor misnøye

– Dette er velgere som i større grad stemte på Obama for åtte år siden fordi han lovet forandring, etter åtte år med republikansk styre som ikke var vellykket. Men Obama har egentlig ikke klart å levere det de ville ha, og Clinton har bare lovet mer av det samme, sier han.

Veldig negativ valgkamp

Han trekker fram at Clinton snakket negativt om Trump-velgere og kalte dem «deplorables», altså forkastelige og avskyelige.

– Det å gå til angrep på velgere, som hun var avhengig av, er ikke god valgkamp, og demokratene har jo mer eller mindre dyttet velgere fra seg, sier Bartholdsen

MØTE: Trump møtte Obama i det hvite hus torsdag, Foto: Win Mcnamee AFP

Han påpeker at Clinton har kjørt en veldig negativ valgkamp rettet mot Trump for manglende erfaring fra politikk. Men mange amerikanske velgere har større tillit til næringslivstopper enn politikere, mener han.

– Clinton har en fantastisk erfaring og store kunnskaper. Men hun kommuniserer ikke godt. Amerikanere på landsbygda opplever støtten hun får fra finanseliten på Wall street som at hun binder seg til rikingene og bryr seg mindre om dem, sier han.

Bartholdsen har tidligere bodd på bondelandet i Pennsylvania, i det han omtaler som «Trump-land». Han tror kjennskapen til denne delen av USA, som er mindre omtalt i massemedia, kan være grunnen til at han traff bedre på resultatet enn de aller fleste.

– Alle i klassen min ville stemme på Ronald Reagan i 1980. Jeg ble ledd av siden jeg ville stemme på John Anderson, ler han.

Les også

 1. Clinton: – Jeg beklager at vi ikke vant dette valget

  Clinton møtte støttespillerne sine for første gang siden tapet. Her ba hun alle samle seg bak Trump, men gjorde det helt…
 2. Ekspert om Trumps tale: – Dempet konfliktnivået

  Donald Trump er kjent for å mobbe og sjikanere sine motstandere. Under sin takketale ga han dem en utstrakt hånd.
 3. VG-kommentator: Vi har et forklaringsproblem

  Det er blitt skrevet verdenshistorie. Med våre barn som skremte vitner. Og vi har et forklaringsproblem.
 4. Eksperter: Derfor bør du snakke med barna om Trump

  Det er ikke nødvendigvis bare mange voksne som lar seg skremme av det som betegnes som sjokkvalget i USA.
 5. Tidligere Ku Klux Klan-leder: – Stor seier for vårt folk

  Tidligere leder for Ku Klux Klan, David Duke, kaller Trumps seiernatt for «en av mitt livs mest spennende».
 6. Så stor makt får Trump: 11 måter han kan bestemme over verden

  I motsetning til Obama får den påtroppende presidenten i USA Donald Trump med seg Kongressen.
 7. Trump etter møte med Obama i Det hvite hus: – Jeg ser fram til å få råd fra ham

  Det var en forsonende tone mellom USAs påtroppende og avtroppende president etter at de to møttes for første gang i Det…
 8. Stein Erik Hagen om Trump: Han er «The American dream»

  Stein Erik Hagen mener en type som Trump appellerer til amerikanerne. Jens Ulltveit-Moe varsler at etterkrigstidens…
 9. Fem ting du må vite for å snakke om Trump i lunsjen

  Fembarnsfar. Forretningsmann. PR-geni. Påtroppende president. Her er de viktigste tingene du må vite om USAs neste leder.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder