Kart

Mann (25) siktet for planer om nyttårsterror i USA

Skal ha røpet seg for informant: – Jeg har ikke noe problem med å drepe

En 25 år gammel mann fra Rochester i delstaten New York er siktet for å ha hatt planer om å gjennomføre et IS-inspirert angrep på en lokal restaurant på nyttårsaften.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Han hadde planer om å drepe uskyldige sivile i navnet til terrorgruppen, sier assisterende statsadvokat John P. Carlin i en pressemelding fra det det amerikanske justisdepartementet.

Fikk du med deg denne? IS-oppfordring møtt med latter på sosiale medier

Ifølge rettsdokumenter skal mannen, ved navn Emanuel L. Lutchman, ha mottatt instruksjoner fra et IS-medlem i Syria om å utføre et væpnet angrep mot sivile på en restaurant eller bar i byen på nyttårsaften.

Siktelsen kan medføre en maksimumsstraff på 20 år i fengsel og en bot på 250.000 dollar.

Lutchman er amerikansk statsborger som ifølge ham selv har konvertert til Islam. Ifølge rettsdokumentene er han tidligere dømt for et ran i 2006 og arrestert i forbindelse med mental sykdomshistorie.

Ble bedt om å drepe ikke-muslimer

Ifølge dokumentene skal angrepet ha vært et ledd i siktedes plan om å slutte seg til terrorgruppen i utlandet.

SIKTET: Dette udaterte bilde viser Emanuel Lutchman, som ble pågrepet 30. desember. Foto: New York State Department of Corrections and Community Supervision ,

– FBI er fortsatt bekymret for mennesker utenlandsfra som bruker internet for å inspirere mennesker i USA til å begå voldshandlinger der de bor, sier spesialagent Adam Cohen ved FBIs avdeling i Buffalo, i pressemeldingen.

Lutchman skal ha vist lojalitet til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi og var i kontakt med et velrenomert IS-medlem i Syria, som ba ham om å drepe ikke-muslimer på nyttårsaften.

Les også: Al-Qaida erklærer krig mot IS

Lutchman ble pågrepet 30. desember i en bil, ved hjelp av konfidensielle informanter som mottok betaling fra FBI. En av dem betalte for masker, kniver, teip, amoniakk og latekshansker som skal ha vært ment å bli brukt under angrepet, ifølge rettsdokumentene.

Ville imponere IS

Med informantene skal mannen ha diskutert å bruke trykkokerbomber eller kniver under angrepet for å imponere IS.

Spesialagent Adam Cohen ved FBIs avdeling i Buffalo. Foto: , FBI

Les også: IS laget regelbok for kvinnelige sexslaver

28. desember skal han ha fortalt en informant at han ville snike en bombe inn på en nattklubb eller bar, for så å kidnappe og drepe mennesker.

– Jeg vil ta liv. Jeg har ingen problemer med det, sa mannen.

Kort tid før pågripelsen skal 25-åringen, ifølge rettsdokumentene, ha laget en video på mobiltelefonen sin hvor han sverget troskap til IS, før han sa at han stod bak det planlagte terrorangrepet.

Mannen er tidligere kjent for politiet, og i 2006 ble han blant annet dømt til fem års fengsel for ran.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder