HJEMME HOS FAMILIEN: Nobel-stormeren Adáns Córtes Salas (21) (t.h.) tok før jul imot VG i bestemorens hus i forstaden Copilco sør i Mexico by. Bak ham sitter tvillingbroren Austin. T.v.: Austins kjæreste Carla Navarro Castillo, Adáns mor Monica Salas, tante, og bestemor Teresa Salvazar Mendoza. På bordet ligger en oversikt over de forsvunnede 43 studentene.

HJEMME HOS FAMILIEN: Nobel-stormeren Adáns Córtes Salas (21) (t.h.) tok før jul imot VG i bestemorens hus i forstaden Copilco sør i Mexico by. Bak ham sitter tvillingbroren Austin. T.v.: Austins kjæreste Carla Navarro Castillo, Adáns mor Monica Salas, tante, og bestemor Teresa Salvazar Mendoza. På bordet ligger en oversikt over de forsvunnede 43 studentene. Foto:Mattis Sandblad,VG

Nobel-stormerens nyttårshilsen: – Takk til Norge!

Den såkalte Nobel-stormeren Adán Cortés Salas (21) takker det norske folk for støtten, og lover å kjempe videre mot urettferdighet i Mexico i 2015.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Klokken er 06 om morgenen, men jeg kan ikke vente lenger med å si takk til alle i Norge for deres omtanke og hjelp, sier meksikanske Adán Cortés Salas (21) i en nyttårshilsen til det norske folk på YouTube.

Han ble kjent da han stormet scenen under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo rådhus 10. desember, der Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi mottok Nobels fredspris.

«Vær så snill, Malala. Snakk om Mexico!» var hans budskap.

Forsvinningsgåten

Adán ønsket at Malala skulle vende verdens øyne mot en forsvinningsgåte i hjemlandet.

26. september forsvant 43 unge, sosialistiske lærerstudenter i Iguala i delstaten Guerrero sør i landet. De skulle protestere mot kutt i skoletilbud. Siden har ingen sett dem. Nå anklages det lokale politiet for å ha overlatt dem til et narkokartell.

BAKGRUNN:Omar Perez (24) satt rolig på setet sitt og slapp unna med livet i behold i forsvinningsgåten som ryster Mexico(NB! VG + Krever innlogging)

AKTIVISTEN: Adán Cortés Salas er blitt et ansikt på opprørert i Mexico etter å ha stormet utdelingen av Nobels fredspris. Foto:Mattis Sandblad,VG

Fikk ikke opphold i Norge

En snau uke etter nobel-stormingen fikk Adán avslag på asylsøknaden og ble uttransportert fra Norge.

Da VG møtte ham i Mexico by like før jul, fortalte den 21 år gamle aktivisten og studenten at han var livredd for hva som ville skje når kameralampene skrus av. Han mener seg utsatt, etter at han har kritisert meksikanske myndigheter og politiets håndtering av student-forsvinningen.

– De som vil meg vondt, tør ikke røre meg så lenge jeg er omgitt av journalister. Men jeg er bekymret for hva som vil skje når mediene har glemt meg. Jeg er redd for at jeg også vil forsvinne, slik de 43 studentene gjorde. Jeg vil ikke bli den neste, sa han.

Trusler og sjikane

21-åringen planlegger å søke asyl i Uruguay og Storbritannia, og ønsker ikke å oppholde seg særlig lenge i Mexico. Både fordi han frykter for sitt eget liv, men også på grunn av idealistisk overbevisning om feilgrep i hjemlandet.

– 16 dager har gått siden jeg ble sendt tilbake til Mexico. Det gjør meg vondt å måtte si at situasjonen er den samme. Vi ber fremdeles om rettferdighet, og myndighetene ignorerer oss fremdeles, sier Adán i nyttårsvideoen.

Adán forteller i videoen at han har blitt utsatt for trusler på gaten i hjembyen og at han har mottatt sjikanerende kommentarer på nettet.

– Men jeg gir meg ikke. Jeg gjør dette for et godt formål. Jeg ønsker virkelig ikke at det som skjedde 26. september skal skje igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder