STORT OPPMØTE: Mellom 7000 og 10.000 tilhengere av den islamfindtlige bevegelsen Pegida deltok i mandagens demonstrasjon foran det berømte landemerket Semper-operaen i Dresden. Foto: , Afp/Dpa

Pegida-tilhengere angrep journalister

Tilhengere av den innvandringsfiendtlige organisasjonen Pegida angrep journalister som rapporterte fra en demonstrasjon i Dresden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Først gikk Pegida-leder Lutz Bachmann til verbalt angrep på det han kaller «løgnpressen». Etterpå ble journalistene angrepet, til jubel fra tilskuerne.

Det er lokalavisen Dresdner Neueste Nachrichten som melder dette.

En journalist fra lokalavisen fikk et slag i ansiktet, mens en annen journalist fra den regionale TV-kanalen MDR ble utsatt for spark. Tilskuerne jublet over voldshandlingene mot reporterne, og gjerningsmennene forsvant i folkemengden, før politiet rakk frem til stedet.

Beskyldes for løgn

Det skal ha vært mellom 7500 og 10.000 mennesker til stede under demonstrasjonen, ifølge den tyske avisen Die Welt. Samtidig pågikk det en liknende demonstrasjon i nabobyen Leipzig, hvor 700 tilhengere av søsterorganisasjonen Legida var samlet i sentrum av byen, skriver Der Spiegel.

Pegida-leder Lutz Bachmann gikk hardt ut mot politikere og flyktninger, i tillegg til journalister, som av den islam- og innvandringsfiendtlige organisasjonen beskyldes for å spre løgner.

– Problem med rasister og høyreekstreme

Samtidig er også frontfiguren for borgerinitiativet «Dresden for alle», studenten Eric Hattke, blitt utsatt for nye trusler. Tysk kriminalpoliti ser alvorlig på truslene, og etterforsker saken, ifølge MDR.

Talsmann for sosialdemokratene SPD sier til TV-kanalen at truslene igjen underbygger at delstaten Sachsen har et problem med rasister og høyreekstreme.

Bakgrunn: Bølge av angrep mot asylmottak i Tyskland

PROTEST: Pegida-tilhengere demonstrerer mot et asylmottak i Freital, nær Dresden, i juni. Bevegelsen har organisert flere demonstrasjoner hvor det har kommet til voldsutøvelse. Foto: , Ap

Angrep asylsøker

Dresden-politiet har også tatt ut siktelse mot fire menn for grov legemsbeskadigelse etter at de gikk til angrep på en pakistansk asylsøker (23) med flaske.

Mennene skal ha stoppet pakistaneren og spurt om han var turist eller asylsøker. Da han svarte at han er asylsøker, gikk mennene først til verbalt angrep, før han ble slått i bakhodet med en ølflaske.

Et vitne, som utførte førstehjelp på voldsofferet, ble også dyttet og skjelt ut, ifølge MDR.

I slutten av juli ble Røde Kors-medarbeidere angrepet av høyreekstreme som ville hindre dem i å sette opp en teltleir for flyktninger og asylsøkere.

Kronikk: Merkels viktige verdimarkering

Norsk forsker advarer mot vold

Både norske PST og EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans advarte i forrige uke mot en høyreekstrem reaksjon i kjølvannet av flyktningstrømmen.

– For noen høyreekstreme grupper er det vi ser i mediene nå en bekreftelse på det de frykter aller mest. En ukontrollert bølge av innvandring. Det vil fort kunne føre til både en skjerpelse av retorikk og vold, sa Tore Bjørgo ved Politihøgskolen til NTB.

Nyhetsbildet er preget av et stort engasjement for å ta imot flyktninger, men også flere voldsepisoder og brannstiftelser av asylmottak i Tyskland. Bjørgo ser ikke bort fra at vi igjen kan se bølger av vold rettet mot asylmottak.

– Dette er helt klart en sikkerhetsutfordring framover, slik PST kommer med en advarsel om. I sympatibølgen med dem som kommer, føler mange av disse miljøene seg marginalisert. Noen av dem kan se på direkte aksjoner som en måte å komme til orde på, sa Bjørgo til NTB.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder