Men UD skylder på upresis pressemelding

SAMMEN I JORDAN: Erna Solberg traff Jan Egeland, generalsekretær i Flyktrninghjelpen, da hun besøkte Zaatari-leiren utenfor Amman i november i fjor. Foto: Harald Henden , VG

Trodde Norge vil doble Syria-støtten til tre milliarder kroner

Fredag morgen var Jan Egeland brennsikker på at
Erna Solberg (H) ville doble støtten og legge tre milliarder kroner på bordet til hjelp for de syriske flyktningene i Midtøsten.

Artikkelen er over fire år gammel

Men fredag ettermiddag avviser regjeringen at de har bundet seg til å bidra med tre milliarder til donorkonferansen for Syria i London i neste uke.

De mener det er et langt lavere beløp som nå skal dobles.

Men det var etter at generalsekretæren i Flyktninghjelpen kom med uforbeholden ros til Norges bidrag i 2016:

– Det eneste som kan stoppe en ny strøm av flyktninger, er våpenhvile i Syria, tilgang til de isolerte områdene i landet, og hjelp til de som allerede har flyktet og befinner seg i regionen, sa Egeland til VG.

– Tre milliarder kroner er det vi har bedt om siden tidlig i fjor, la han til.

Jan Egeland er også utnevnt av FN som en av forhandlingslederne til de krevende Syria-forhandlingene som skal starte over helgen i Genève.

Leder giverkonferanse i London

I neste uke skal statsminister Erna Solberg (H) lede en internasjonal giverkonferanse i London, sammen med kollegene David Cameron fra Storbritannia og Angela Merkel fra Tyskland.

Konferansens hovedformål å samle inn mer penger til FNs arbeid for flyktningene fra Syria.

De tre lederne snakket sammen på telefon onsdag kveld. Etterpå la Cameron ut en appell på sin nettside, om at de tre ble enige om «alle deltagende land bør minst doble sitt finansielle bidrag fra 2015».

Dobling fra 750 millioner

Men fredag ettermiddag presiserte UD overfor VG at appellen fra Solberg, Cameron og Merkel ikke er en dobling av hele fjorårets støtte, men av bidraget som verdens land la på bordet under en tilsvarende giverlandskonferanse i Kuwait i januar 2014.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier til VG via sin kommunikasjonsavdeling at Norge minst vil doble støtten fra Kuwait når han og statsministeren drar til London i neste uke:

«FN og hjelpeorganisasjonene fikk bare inn halvparten av det de trengte til humanitær innsats i fjor. Derfor har Norge tatt initiativ til giverlandskonferansen for å mobilisere verdenssamfunnet til enda mer innsats i denne forferdelige krisen – både inne i Syria og i nabolandene», uttaler Brende.

«Norge og med-arrangørene oppfordrer alle giverlandene på Syriakonferansen til minst å doble bidraget de ga under den forrige giverkonferansen, som var i Kuwait i fjor. Da ga Norge tilsagn om 750 millioner kroner og vi vil minst doble dette bidraget nå på starten av dette året. Siden krigen startet har Norge vært blant de største bidragsyterne til Syriakrisen og vi har fortsatt å øke våre bidrag ettersom krisen har vokst».

Endret pressemeldingen

Fredag ettermiddag ble pressemeldingen på Camerons hjemmeside endret, etter en norsk anmodning.

Nå står det at Norge, Tyskland og Storbritannia ber landene «minst doble sitt finansielle bidrag fra Kuwait i 2015»

Her kan du lese pressemeldingen fra David Camerons pressetalsmann.

Utenriksdepartementet tok også kontakt med Egeland fredag for å forklare hvilket beløp de mente skulle dobles.

Fra ros til skuffelse

Dermed sier Egeland til VG at han ser seg nødt til å trekke rosen til Solberg og regjeringen.

– Jeg trodde de ba om dobling av støtten fra 2015, slik pressemeldingen var formulert, og jeg er skuffet over at de nå henviser til pengene som ble lagt på bordet i Kuwait. Det er på ingen måte nok til å møte behovet, så kraftig som de humanitære behovene har vokst siden Kuwait-møtet, sier Egeland.

Regjeringen vil først publisere sitt kronebidrag når konferansen formelt åpner i London 4. februar.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder