LANG KØ: Utenfor blodbanken hadde det dannet seg en lang kø av blodgivere i solsteken. Foto: Pontus Höök VG

Par i blodgiverkø til VG: – Vi kjente mange som var der

ORLANDO (VG) Heather Bedette (37) og Kristina Perez (27) har stått timevis i kø for å gi blod.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

De to er kjærester og en del av det homofile- og lesbiske miljøet i Orlando. Når VG møter dem i køen har de allerede stått i den trykkende solsteken i fem timer. De stilte seg opp allerede klokken 10 lokal tid.

– Vi kommer til å stå så lenge vi må, sier de to.

– Vi kjente mange av de som var på Pulse og mange av de som jobber der. De er våre venner. Vi vet ennå ikke hvem alle som ble drept er, sier Perez mens hun kjemper for å holde tårene unna.

Les også: FBI etterforsket gjerningsmannen to ganger

Perez forteller at de føler seg fullstendig knust av den hjerterå handlingen fra drapsmannen.

– Å si at vi er sjokkerte og lei oss blir bare en underdrivelse, sier hun.

Kjæresten sier det gjør henne trist at Orlando, som til vanlig blir forbundet med fornøyelsesparker og moro, nå skal bli kjent for tidens verste masseskyting i USA.

50 drept

Søndag ettermiddag bekreftet politiet at om lag 50 mennesker er drept og 53 personer sendt til sykehus med skader som følge av masseskytingen på det populære utested Pulse Club i Orlando. Amerikanske myndigheter har identifisert gjerningsmannen som 29-åringen, Omar Mateen.

– Jeg håper det vi ser her nå viser hvor sterkt både det homofile miljøet i byen er, og Orlando-samfunnet generelt, sier Bedette, og viser til køen av mennesker som strekker seg langs hele bygningen der blodbanken ligger, som bare er 3-4 minutter fra nattklubben Pulse.

I KØ: I Orlando, bare få minutter unna nattklubben hvor minst 50 personer ble drept, står folk i kø for å gi blod til de mange sårede. Det gjør også paret Heather Bedette (som holder paraplyen) og Kristina Perez (til høyre for henne). Foto: Pontus Höök VG

Her har også folk kommet til i hele dag med mat og drikke til dem som står i kø. Mens VG snakker med de to kvinnene kommer en mann bort og gir dem vann.

– Dere må huske å drikke i varmen, sier han.

Kjæresteparet hadde selv tenkt seg på nattklubben lørdag kveld.

– Vi vurderte det, men ombestemte oss i siste liten, forteller de to.

Les også: Nattklubben ble en dødsfelle

Marco Rubio til VG: – Enorm tristhet

Marco Rubio, senator i Florida og inntil nylig en konkurrent av Donald Trump for å bli Republikanernes presidentkandidat, sier dette til VG når han blir spurt om hva han tenker etter nattens massakre:

VG-journalist Jostein Matre intervjuer Florida-senator og tidligere presidentkandidat Marco Rubio (t.h). Foto: Pontus Höök

– Jeg føler en enorm tristhet på vegne av familiene til ofrene og samfunnet i Orlando. Og så føler jeg stolthet over hvordan Florida har respondert på dette, og så føler jeg sinne over at et individ med en slik ekstremisme kan klare å gjennomføre noe slikt, sier Rubio før han legger til:

– Denne typen ekstremisme skal vi klare å overvinne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder