MÅ HANDLE: Morten Rostrup i Leger uten grenser mener det er helt avgjørende at WHO nå ikke bare reagerer, men også tar grep. Foto: Harald Henden , VG

WHO slår global krisealarm: Leger uten grenser om zikaviruset:  Spørs om WHO har slått alarm raskt nok

WHO slo mandag fast at zikautbruddet er en global krise. Morten Rostrup i Leger uten grenser mener alarmen kan ha kommet for sent.

 • Christina Quist

Artikkelen er over fire år gammel

– WHO har nok lært av konsekvensene av å være for sent ut etter ebolautbruddet, og det er for så vidt positivt. Det spørs om de har slått alarm raskt nok, viruset kom til allerede Brasil i mai, så det har vært der en stund, sier Morten Rostrup i Leger uten grenser til VG på telefon fra Panama.

Verdens helseorganisasjon (WHO) holdt mandag krisemøte om zikautbruddet, og der slo de fast at den eksplosive spredningen av zikaviruset gjør at utbruddet er en global krise, skriver Associated Press.

Rostrup har vært svært kritisk til hvordan WHO i sin tid håndterte ebolakrisen, og han mener det nå vil være helt essensielt at organisasjon tar en solid lederrolle i kampen mot zikaviruset.

VG i Brasil: Slik oppdaget de zikaviruset

– En ting er å reagere, nå må de også ta grep. De må analysere alt av materiale om epidemien i alle land, de må gi råd og veiledning. De må koordinere forskningen, og bringe på banen hvilke helsemessige konsekvenser viruset faktisk har, sier han.

Fakta: Dette er zikaviruset

SYMBOL: Bildene av to måneder gamle Juan Pedro som er født med mikrokefali. Den nevrologiske tilstanden skyldes trolig at moren Daniele Ferreira dos Santosble smittet av zika-viruset under graviditeten. Foto: Mattis Sandblad , VG

Må kartlegge bredt

Det er slått full alarm etter at det myggbårne viruset har spredt seg til over 20 land.

Viruset, som normalt kun gir milde symptomer, kan føre til dramatiske konsekvenser for fostre. Fosterskader som mikrokefali, som gir misdannelser og hjerneskader hos nyfødte, knyttes til viruset, og har ført til at myndigheter i flere land advarer kvinner mot å bli gravide.

Søndag viste nye tall fra Colombia en dobling av smittede gravide kvinner, nå er over 2000 av de 20.000 smittede gravide kvinner. Landet ser, sammen med Brasil, ut til å være de to landene som nå er hardest rammet av utbruddet.

Kan gi hjerneskade: Ber gravide utsette Amerika-reiser

– Selv om viruset har vært her en stund, har vi ikke sett slike konsekvenser som vi ser i Brasil nå. Det er mye som må kartlegges nå, og det må kartlegges bredt. Blant annet må vi finne ut hvor stor prosent av smittede gravide som føder barn med skader, sier han.

TIL KRIG MOT MYGGEN: I slummen i Recife heller Mauricio (20) fra den brasilianske hæren giftpulver i en drikkevannsbeholder der han har oppdaget mygglarver. Foto: Mattis Sandblad , VG

Han legger til:

– Vi kan ikke si med 100 prosent sikkert at zikaviruset er årsaken til at så mange barn fødes med hjerneskade, men det er dette som blir viktig å finne ut av. Og dette ansvaret ligger hos WHO, sier Rostrup.

ANSVAR FOR SMITTEVERN: Smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet, John-Arne Røttingen. Foto: Jørgen Braastad , VG

Ikke gitt at de slo alarm

Smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet, John-Arne Røttingen, mener det ikke var gitt at Verdens helseorganisasjon ville vurdere zikautbruddet som en global krise.

Bakgrunn: Dette er zika-viruset

Grøttingen mener viruset er spesielt vanskelig å kontrollere fordi det spres via mygg. At opptil fire av fem heller ikke får symptomer gjør kartleggingsarbeidet vanskelig.

– Det er mye usikkerhet knyttet rundt de helsemessige konsekvensene av utbruddet, selv om det er stort. Jeg tenker derfor det er nyttig at de kom til den konklusjonen fordi man da kan finne ut av dette. Da vil WHO også kunne komme med anbefalinger som alle land blir forpliktet til å vurdere, sier han.

Myggekspert: Utbruddet kan ha vart i flere år

Reidar Arne Mehl, en av Norges fremste myggeksperter, mener zikaviruset ikke er et nytt fenomen. Zikaviruset ble første gang oppdaget isolert fra aper allerede i 1947, og ble første gang påvist hos mennesker i Nigeria i 1968.

Så du? De er blitt symbolet på zika-viruset

Det første tilfellet av viruset på det amerikanske kontinentet ble rapportert i 2014. Mehl antar derimot at viruset kan ha vært til stede i lengre tid enn det.

– Jeg tror viruset har vært i Sør-Amerika lenge. Dette utbruddet må etter min mening ha pågått over flere år. Jeg tror ikke det kan ha spredt seg så bredt så raskt som det gis inntrykk av nå. Jeg tror det handler om at ingen har testet seg for det, fordi viruset gir så svake sykdomsopplevelser, sier han.

Les også: Brasil har erklært krig mot mygg

– Hvorfor vet vi så lite om viruset?

– Det har sammenheng med at vi ikke har vært klar over at det kunne gi så store konsekvenser. Det at det nå er slått krisealarm gjør at land blir pålagt å sette i gang en rekke tiltak. Det gir også større rom for å kunne forske på og analysere viruset.

Les også

 1. Slik oppdaget de zika-viruset

  RECIFE (VG) I mai i fjor gjorde forskerteamet i Recife et funn på laben som de ikke hadde ventet.
 2. Juan Pedro (to md.) kan være et av zika-virusets ofre

  RECIFE (VG) Her i zika-virusets episenter fant vi kvinnen og babyen som er blitt symbolet på epidemien som skremmer…
 3. Gravide Gabriela (28) frykter zika-viruset: – Anbefaler andre å vente med å få barn

  RIO DE JANEIRO (VG) – Jeg har alltid myggmiddel med meg i vesken, sier Gabriela (28), som venter sitt første barn i juli.
 4. Norge gir ti akuttmillioner mot zikavirus

  I et møte med Verdens helseorganisasjon ga Norge ti millioner i akuttstøtte til bekjempelsen av zikaviruset.
 5. WHO: Zika-viruset er en global krise

  RECIFE (VG) Zika-viruset er en global folkehelsekrise. Det fastslår Verdens helseorganisasjon (WHO).

Mer om

 1. Zikaviruset
 2. Helse

Flere artikler

 1. Storavis: Mødre tar abort i frykt for zika-virus

 2. Disse mytene om zika-viruset skaper forvirring

 3. Pluss content

  Virusjegerne

 4. WHO: Zika-viruset kan spre seg til feriemål i Europa

 5. Zika-viruset fortsetter å herje: Juan Pedro (7 md.) vil trenge hjelp hele livet

Fra andre aviser

 1. WHO: Zikaviruset er en global krise

  Aftenposten
 2. 7 grunner til at zikaepidemien kan være verre enn vi trodde

  Aftenposten
 3. Sør-Afrika bekrefter første zikatilfelle

  Aftenposten
 4. Latinamerikanske land advarer mot å bli gravid, men nekter gravide å ta abort

  Aftenposten
 5. Ny teori: Mikrokefali skyldes myggmiddel

  Bergens Tidende
 6. WHO innkaller til krisemøte om zikaviruset

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder