MØTER EU: Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) sammen med Norges EU-ambassadør Oda Helen Sletnes i Brussel torsdag morgen. Foto: Alf Bjarne Johnsen , VG

Listhaug kaller flyktningkrisen et svarteper-spill

Frp-statsråden åpner for kvoter av flyktninger til Norge

BRUSSEL (VG) Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ser positivt på å ta imot flere kvoteflyktninger til Norge, forutsatt at strømmen av asylsøkere gjennom Europa stopper.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

På vei til sitt første møte med EUs ministerråd i Brussel torsdag formiddag, sier Listhaug til VG at kvoteuttak av flyktninger vil kunne være en mer rettferdig løsning på presset mot Europas grenser.

– Det er et svarteper-spill som foregår i Europa nå. Det er jo det, fordi alle er redde for å bli sittende igjen med den store belastningen, sier Sylvi Listhaug.

Les også: Syv floker som EU må løse

I fjor vår sa Frp blant nei til å delta i avtalen på Stortinget om å ta imot 8000 kvoteflyktninger over tre år, som regjeringspartner Høyre, Ap og et stort flertall sluttet seg til. SV sto også utenfor avtalen.

Frp begrunnet bruddet med at tallet var altfor høyt og ikke bærekraftig, og at flyktningene heller burde hjelpes i regionen.

Tar 1500 av EUs kvote

Etter dette besluttet regjeringen å ta imot 1500 flyktninger over to år fra Sør-Europa som en del av EUs relokaliseringsordning som skal fordele 160.000 flyktninger mellom medlemslandene. Justisdepartementet forhandler nå med Italia og Hellas om vilkårene for et slikt uttak.

Men Sylvi Listhaug sier:

– Norge kan ikke både ta imot flyktinger på relokalisering, og de som finner veien på egen hånd.

Bedre å ta ut kvoter

– Har du endret syn på prinsippet om kvoteuttak?

– Problemet er at vi har fått både-og. Både kvoteuttak og 30.000 asylsøkere som har kommet på egen hånd. Det er et mye bedre system om man tar ut kvoter, for da vil man kunne finsikte hvem man tar imot. Det kan være kvinner og barn, fordi veldig mange at de som har kommet på egen hånd er unge menn. Det hadde gjort systemet langt mer rettferdig enn i dag, sier Listhaug.

Les også: NATO vil sende flyktningene tilbake til Tyrkia

EU leter nå etter løsninger som kan fungere for alle medlemslandene, men splittelser på kryss og tvers gjør det svært krevende å bli enige. Tidligere vedtak, som for eksempel byrdefordelingen eller relokaliseringsprogrammet, er ikke fulgt opp. Bare 500 av de 160.000 er fordelt.

Strømmen vokser

– Hovedutfordringen er å håndtere situasjonen, og mange er utålmodige. Noen vil bidra, andre ikke like mye. Derfor er det viktig å finne løsninger. Og det haster, sier innvandringsministeren.

For å understreke behovet for raske løsninger, viser Listhaug til de siste tallene for ankomster:

– I uken mellom 15. og 22.februar økte asyltilstrømingen til Europa til 20.000 mennesker, mot 8000 uken før, sier hun.

Som å tro på julenissen

I forrige uke søkte 61 personer asyl i Norge, ifølge Listaug det laveste uketallet siden 2001. Men hun gjør seg ingen illusjoner om at dette lave nivået vil vedvare året ut:

– Jeg mener at alle varsellamper skal blinke videre, også i Norge. Å tro at det vedvarer er nesten som å tro på julenissen. Så har vi en jobb med de som kom i fjor, med å behandle asylsøknader og bosette i norske kommuner.

Det er i denne situasjonen at Listaug trekker fram muligheten for kvoteuttak av flyktninger:

– Hvis det ikke kommer noen hit på egenhånd, er det mye enklere å gjøre kvoteuttak, hvor hvert enkelt land kan ta imot der behovet er størst. Men nå er det noen få land som får trykket. Hvis situajsonen fortsetter, vil dette ikke være bærerkraftig, verken for velferdsmodellen eller for evnen til å integrere, sier hun.

Les også: Sprikende syn på «Odins soldater»

Vil kreve fingeravtrykk

På dagens møte i Brussel kommer Østerrike og åtte land fra Balkan til å legge fram forslag om blant annet å kreve fingeravtrykk av alle som kommer inn i EU og å nekte adgang til alle som ikke har pass eller har falske dokumenter, melder BBC.

Landene er blitt enige om å begrense antall flyktninger og migranter de skal ta imot. Dette er blitt kraftig kritisert av Hellas, hvor tusener er strandet etter at Makedonia ikke lenger slipper inn afghanere.

Les også: Fortvilelse på grensen

Østerrikes innenriksminister Johanna Mikl-Leitner mener flyktningsituasjonen kan true EUs overlevelse dersom den ikke kommer under kontroll.

Over 100.000 migranter har kommet til Europa så langt i år. ifølge NTB-AFP.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder