MINNES: Navnene til personer drept av politiet de siste årene står å lese på kistene som bæres gjennom Brooklyn i natt. Foto:,AP

Massive demonstrasjoner i flere amerikanske byer: Disse politivold-sakene får amerikanerne til å rase

De var alle svarte, ubevæpnede menn. De ble alle drept av amerikansk politi.

Artikkelen er over fem år gammel

Natt til fredag, norsk tid, var demonstrantene tilbake i gatene i store deler av USA.

Flere hundre demonstranter har samlet seg i New York, Washington, Boston, Pennsylvania, Chicago og Philadelphia for å protestere mot at storjuryen på Staten Island ikke vil ta ut tiltale mot Daniel Pantaleo (29), politimannen som ble filmet mens han i juli i år tok et dødelig halsgrep på Eric Garner (43). Seksbarnsfaren døde på sykehus én time senere, og rettsmedisinere konkluderte med at dødsårsaken var drap.

Fredag morgen, norsk tid, er det fortsatt store protester.

Det er andre dagen på rad at flere tusen har tatt til gatene med slagordet «black lives matter» («svarte liv betyr noe»). Brooklyn bridge i New York er nå stengt som følge av demonstrasjonene.

Mange av demonstrantene bærer kister med navn til personer som er drept av politiet.

Rekordmange politidrap

Saken til Garner er langt fra den eneste som har skapt raseri i USA: En (ofte) hvit politistyrke anklages jevnlig for å ikke være rettferdig i sin behandling av svarte amerikanere. President Barack Obama har slått fast at mange svarte amerikanere ikke har tillit til politiet.

Av de mest kjente er saken til Rodney King - som ikke ble drept, men kraftig banket opp av flere politibetjentene i Los Angeles etter en biljakt i mars 1991. Det hele ble filmet av et vitne, og at betjentene ikke ble dømt for overdreven voldsbruk blir regnet som gnisten som startet raseopptøyene i delstaten i 1992. Etter at 18-årige Michael Brown fra Ferguson ble skutt av en politimann tidligere i år, har St.Louis sett lignende opptøyer.

Hvert år blir omkring 400 mistenkte drept av politiet i USA. I 2013 ble rekordmange drept – hele 461. Senest tirsdag denne uken ble en svart mann drept av en politimann, denne gangen i den amerikanske byen Phoenix.

DREPT: Nicholas Heyward Junio (13). Foto:Nicholas Heyward Foundation,

Her er historien om drapet på ham og mange andre unge menn som har fått demonstrantene til å rase mot amerikansk politi tidligere.

Nicholas Heyward Junior (13)

27.09.94: Den unge gutten lekte politi og røver med vennene sine i en trappeoppgang i New York-bydelen Brooklyn. Politimannen Brian George trodde gutten var bevæpnet med et ekte våpen og skjøt ham i magen. 13-åringen døde av skadene. Statsadvokaten falt senere ned på at det ikke skulle tas ut tiltale mot George, skriver det amerikanske nettstedet The Huffington Post.

Det ble i etterkant av Nicholas' død opprettet et minnefond. En park i Brooklyn har tatt navnet til den unge gutten.

Amadou Diallo (22)

STOR SORG: Sørgende bærer kisten til Amadou Diallo ut av Islamic Center of New York åtte dager etter at han døde. Tusenvis møtte opp i og utenfor moskeen. Foto:Stephen Chernin,AP

04.02.99: Fire politimenn løsnet 41 skudd mot Diallo i vestibylen på boligblokken hvor han bodde i New York-bydelen Bronx. 19 av skuddene traff 22-åringen og han døde av skadene. Selv var han ubevæpnet, men politimennene uttalte i ettertid at de trodde han bar et våpen. De forklarte også at 22-åringen løp fra dem da de ba ham overgi seg og at han tok etter lommeboken i jakkelommen, selv om de ba ham holde hendene i været. En av politimennene snublet like før skytingen. De andre skal da ha trodd at kollegaen ble skutt og åpnet ild mot 22-åringen.

Politimennene fulgte etter Diallo fordi de mente han kunne passe signalementet til en mann som var ettersøkt for voldtekt og voldtektsforsøk på 29 ofre. De brøt ut voldsomme demonstrasjoner i protest mot skytingen.

Året etter ble de fire politimennene, som alle var hvite, frifunnet. Diallos foreldre saksøkte byen New York med et krav om 61 millioner dollar i erstatning. Partene ble i stedet enige om en utbetaling på tre millioner dollar.

Ousmane Zongo (43)

FAMILIEMANN: Ousmane Zongo jobbet som gateselger for han døde. Han var gift og hadde to barn. Foto:Nyt,

22.05.03: Zongo jobbet som kunstreparatør i New York-bydelen Chelsea. Politiet gikk til razzia mot varehuset hvor 43-åringen hadde verkstedet sitt. Målet var å slå ned på produksjonen av falske cd-plater.

Under politiaksjonen løp Zongo fra politiet. Han ble like etter skutt fire ganger – hvorav to ganger i ryggen – og døde senere av skadene. Det blir senere bevist at han ikke hadde noen tilknytning til produksjonen av ulovlig cd-er, skriver New York Times. I den påfølgende rettssaken hevdet aktor at Zongo løp fordi politimannen, som var utkledd som en postmann i forbindelse med razzia, hevet en pistol i hans retning.

Politimannen som skjøt Zongo ble funnet skyldig i uaktsomt drap, men ble frifunnet for overlagt drapt. Han ble ikke idømt fengselsstraff, men mistet jobben sin i New York-politiet.

Zongo, som opprinnelig var fra Burkina Faso, etterlot seg konen sin Salimata og to barn. De ble tilkjent tre millioner kroner i erstatning etter at de gikk til søksmål mot myndighetene.

DØDE UNG: 23-årige Sean Bell skulle gifte seg med Nicole Paultre samme dag som han ble skutt. På bildet ser mann også et av barna hans. Foto:Shannon Stapleton,REUTERS

Sean Bell (23)

25.11.06: 23-åringen feiret i sitt eget utdrikningslag på en strippeklubb i New York-bydelen Queens. Klubben var overvåket av politiet og på vei ut til bilen sin ble brudgommen og hans to kamerater, Trent Benefield and Joseph Guzman, skutt etter 50 ganger. Bell døde av skadene, bare timer før han skulle gifte seg. De to kameratene ble alvorlig skadet, men overlevde.

De tre politibetjentene som avfyrte skuddene ble i den påfølgende rettssaken frikjent for drapstiltalen. I 2012 mistet én av dem jobben, mens de to øvrige sa opp jobbene sin i New York-politiet.

I dagene etter Bells død demonstrerte tusenvis av amerikanere mot maktbruken i politiet. Den daværende ordføreren i New York, Michael Bloomberg, betegnet skytingen som «overdreven maktbruk».

Trayvon Martin (17)

DREPT: Trayvon Martin (17) Foto: Reuters Foto:,

26.02.2012: 17-åringen ble skutt ned av ordensvakten George Zimmerman i Florida da han på kveldstid returnerte fra en dagligvarebutikk til området Zimmerman patruljerte.

Han døde på stedet. Zimmerman har forklart at han ble angrepet og handlet i selvforsvar. Politiet ankom få minutter etter skytingen og pågrep Zimmermann, som ble avhørt i fem timer og deretter løslatt fordi politiet mente det ikke var noen grunn til å tvile på hans forklaring.

Dette førte til store demonstrasjoner. Zimmerman ble senere pågrepet og fengslet og tiltalt for drap, men ble under rettssaken frikjent på alle tiltalepunkter.

Michael Brown (18)

09.08.2014: 18-åringen Michael Brown ble skutt og drept under en krangel om et skytevåpen i en politibil i byen Ferguson i delstaten Missouri. Politimannen Darren

DREPT: Michael Brown (18). Foto:Pool,Reuters

Wilson (28) avfyrte 12 skudd mot tenåringen, og har nylig forklart i et intervju med ABC News at han fryktet for livet sitt.

– Mens jeg hold ham fast, så slo han meg med sin venstre hånd gjennom vinduet (som var åpent journ.anm). Jeg sa til ham at jeg kom til å skyte ham, men han svarte med å gripe etter våpenet mitt, forkarte Wilson.

Drapet skapte voldsomme og voldelige opptøyer i Ferguson, både da det skjedde og da det ble kjent at det ikke ville bli tatt ut tiltale mot Wilson. Wilson vil slutte i politiet.

Eric Garner (48)

17.07.2014: Eric Garner (48) ble forsøkt pågrepet for ulovlig sigarettsalg på Staten Islan i New York. Ifølge politiet motsetter han seg å bli påført håndjern, og flere betjenter legger ham i bakken. Garner døde etter at politimannen Daniel Pantaleo tok et etter all sannsynlighet dødelig halsgrep på ham. Pågripelsen ble filmet, og i klippet høres det tydelig at Garner sier at han ikke får puste.

«I can't breathe» - Garners siste ord - har blitt et slagord for demonstrantene på Manhattan, Staten Island og i flere andre amerikanske byer. De har de siste dagene demonstrert mot at storjuryen på Staten Island onsdag kunngjorde at de ikke ville ta ut tiltale mot Pantaleo.

Obduksjonsrapporten konkluderte med at Garner ble drept ved at politiet la press på halsen og brystkassen hans. New Yorks politisjef William Bratton sa onsdag til CNN at han vil se på om det er brutt retningslinjer i denne saken, og justisminsiter Eric Holder har lovet at saken skal granskes på føderalt nivå.

Tamir Rice (12)

DREPT: Tamir Rice (12). Foto:,Ap

22.11.2014: 12 år gamle Tamir Rice ble skutt av politiet i Cleveland etter å ha blitt observert i en prak med et håndvåpen. Han døde han av skadene politibetjenten påførte han.

Det ble etter hvert klart at våpenet Rice bar på var en luftpistol.

Politiet offentliggjorde i etterkant av hendelsen overvåkningsbilder av drapet, som viser at det tok to sekunder fra politiet ankom fritidsparken til Rice var skutt.

I lydklippene fra nødsamtalen der en mann varslet om at en ung gutt skremte folk med en pistol, understreket innringeren to ganger at han trodde pistolen var falsk. Dette ble ikke videreformidlet til politibetjentene som rykket ut til stedet.

Politiet i Cleveland har vært gransket siden mars 2013.

Rumain Brisbon (34)

02.12.14: Tirsdag denne uken ble en ny svart mann drept av en politimann, denne gangen i den amerikanske byen Phoenix. Phoenix-politiet skal ha fått tips om at den fargede mannen, som satt i en bil utenfor butikken, drev med salg av narkotika. To politimenn som var på stedet skal ha tilkalt forsterkninger og beordret Brisbon ut av bilen.

Da Brisbon nektet, og heller lente seg bak i bilen for å hente noe i baksetet, skal politiet ha tolket dette som om at han planla å komme ut av bilen bevæpnet. 34-åringen overrasket politimennene ved å løpe fra stedet. Rømningsforsøket endte i en intens jakt hvor en av politimennene etter hvert skal ha tatt han igjen og fått tak rundt armen hans.

– Politimannen ga vedkommende flere forsøk på å legge seg ned på bakken og overgi seg, men han nektet helt og holdent å følge ordre, skrev politiet i Phoenix i en pressemelding på onsdag.

Han skal ha skutt Brisbon to ganger i magen i selvforsvar, skriver politiet. Politiet frykter nå at Brisbons død vil føre til flere opptøyer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder