Rice vil gjenopplive gammel fredsplan

USAs utenriksminister Condoleezza Rice vil prøve å gjenopplive en gammel arabisk fredsplan når hun i helga møter arabiske ledere.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

GJENOPPLIVER?: USAs utenriksminister Condoleezza Rice ønsker å gjenopplive en gammel arabisk fredsplan. Foto: EPA

Rice møter utsendinger fra Egypt, Saudi-Arabia, Jordan og Emiratene i Egypt lørdag, og skal senere møte Egypts president Hosni Mubarak.

USA ønsker at det arabiske toppmøtet i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh neste uke skal gjenopplive et fem år gammelt arabisk initiativ for en fredsavtale med Israel, sier Rice til journalister som følger henne på reisen.

Den arabiske planen tilbyr Israel diplomatisk anerkjennelse og fred dersom den trekker seg tilbake til 1967-grensene, tillater opprettelsen av en selvstendig palestinsk stat og lar palestinske flyktninger vende tilbake til sine hjem i Israel.

Israel forkastet forslaget direkte, men i det siste har israelske ledere begynt å snakke mer positivt om initiativet. Men Israel står fast på at palestinske flyktninger ikke skal ha rett til å vende tilbake til sine tidligere hjem i Israel.

Rice ønsker at dette initiativet, opprinnelig framsatt av Saudi-Arabia i 2002, blir tatt fram igjen. Men da må det være som et utgangspunkt for forhandlinger, ikke som statiske prinsipper, sier hun til journalister.

Det arabiske initiativet kan bli et parallelt spor til forhandlinger mellom israelerne og palestinerne, som har vært fastlåste i nesten sju år, håper USA.

Under besøket i Midtøsten skal Rice også møte palestinernes president Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ehud Olmert. Men hun vil ikke gjøre noe nytt forsøk på å bringe de to sammen, sier hun. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder