INVIKLET KONFLIKT: Terje Rød-Larsen mener det er fire konflikter i Midtøsten som kan utløse full krig. Foto: Thomas Nilsson

Terje Rød-Larsen frykter full krig i Midtøsten

(VG Nett) Terje Rød-Larsen mener situasjonen i Midtøsten er mer kompleks enn på flere år. Nå frykter han at det kan bryte ut full krig.

Inga Semmingsen
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Bildet som kommer til syne, er svært mørkt og det blir tilsynelatende mørkere. Så det er grunn til virkelig bekymring i verdenssamfunnet. For få år siden var situasjonen slik den har vært i mange tiår, med den israelsk-arabiske konflikten som sentrum for alle konfliktene. Nå ser det ut til å være fire episentre for konfliktene i regionen, hver med sin egen dynamikk, sa han på en pressekonferanse i FNs hovedkvarter i New York mandag, skriver NTB.

De fire konfliktene er Irak, Iran, forholdet mellom Syria og Libanon og den evig-gående konflikten mellom palestinere og israelere, mener Rød-Larsen som er FNs spesialutsending til Libanon og Syria.

Stadig nye kamper

Den siste tiden har det vært flere hendelser i Midtøsten som tyder på alt konflikten kan eskaleres:

På Gaza ble minst seks mennesker drept og flere titall såret i kamper lørdag og mandag. Mandag morgen ble det meldt om våpenhvile, men bare minutter før den skulle tre i kraft, ble det igjen meldt om skyting i Gaza by.

Bare noen få timer etter at våpenhvilen trådte i kraft kom det meldinger om at 14 mennesker var drept.

GRANATANGREP: Politi undersøker huset til Ismail Haniyeh etter et granatangrep tirsdag. Foto: AP

Granatangrep på statsministerbolig

Tirsdag morgen ble også hjemmet til den palestinske statsministeren Ismail Haniyeh angrepet med en rakettdreven granat. Statsministeren var i huset under angrepet, men ble ikke skadet. Granaten skal ha trengt seg inn i huset hvor den eksploderte og gjorde materielle skader. Også søndag kveld ble statsministerens hus beskutt.

Nå anklager en talsmann for Hamas gruppen Fatah for å ha forsøkt å drepe Haniyeh.

- Takk Gud, for at ingen ble skadd, sier Fawzi Barhoum, som bekrefter at Haniyeh befant seg inni huset.

ANGREPET: Den palestinske presidentens hus ble angrepet med en rakettdreven granat tirsdag. Foto: AP


Kamper i Nord-Libanon

Det er ikke bare på Gaza det har vært uroligheter den siste tiden. I Libanon har det foregått kamper i flyktningleiren Nahr al- Bared i Nord-Libanon i fire uker. I helgen ble 17 mennesker drept i sammenstøtene. I rolige perioder søndag evakuerte nødhjelpsarbeidere 250 personer fra Nahr al-Bared leiren, hvor mer enn 3.000 innbyggere av opprinnelig 31.000 fremdeles er fanget under vanskelige forhold.

Etter helgens oppgjør er antall drepte siden sammenstøtene startet 20. mai oppe i 123. Tallet inkluderer 58 soldater og 50 medlemmer av Fatah al-Islam, skriver AP.

Viklet sammen

Selv om flere av hendelsene kan sees som enkeltstående mener Rød-Larsen at alle disse konfliktene henger sammen. Han mener at verdenssamfunnet nå må ta tak i de underliggende problemene i regionen, men han tviler samtidig på at det vil være mulig å finne en diplomatisk løsning i nær framtid.

- Det nye fenomenet synes å være at alle disse konfliktene nå er fullstendig sammenfiltret, så det er meget vanskelig - kanskje umulig - å finne en løsning på én av dem uten å løse alle de andre, sier Rød-Larsen.

KAMPER: I Libanon har det foregått kamper i flyktningleiren Nahr al- Bared i Nord-Libanon i fire uker. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder