INGEN KJENNSKAP: Tidligere forsvarsminister Bjørn Tore Godal sier sier regjeringen aldri klarerte hemmelige fangetranspoorter. Foto: Andrea Gjestvang
INGEN KJENNSKAP: Tidligere forsvarsminister Bjørn Tore Godal sier sier regjeringen aldri klarerte hemmelige fangetranspoorter. Foto: Andrea Gjestvang

«Ja, vi elsker» i nazi-film

Skarp reaksjon fra UD

UTENRIKS

BERLIN (VG) Med «Ja, vi elsker» og Hitler-propaganda forsøker høyreekstreme miljøer i Europa å verve medlemmer.

  • Hans Chr. Hansson
Publisert:

Både Utenriksdepartementet, Politiets sikkerhetstjeneste og Norges ambassade i Berlin reagerer skarpt på misbruket av den norske nasjonalsangen og øvrige symboler.

Årsaken er en videofilm på nettstedet YouTube, der «Ja, vi elsker» spilles i bakgrunnen, samtidig som propaganda blant annet fra Hitler-Tyskland flimrer over skjermen.

Flere ganger henvises det til et annet nettsted, Nordreich, som ifølge ekspertuttalelser er et samlingspunkt for høyreekstreme. Internett-siden skal ha sitt utspring i Tyskland.

Utenriksdepartementet stiller seg svært kritisk til videoen. I et brev til YouTube krever de at den fjernes umiddelbart.

- Vi fordømmer bruk av norske symboler på en måte som kan gi assosiasjoner til høyreekstreme miljøer, sier Kaja Haldorsen, rådgiver i kommunikasjonsenheten, til VG.

En norsk ekspert, som av hensyn til sitt yrke og fagfelt ikke kan stå frem med navn og arbeidssted, har vurdert videoen grundig for VG.

- Det er ingen tvil om hva dette handler om. De som har laget videoen har hatt kjennskap til symbolikk og visst hva de har gjort, sier mannen.

Nazireferanser

Videoen inneholder blant annet:

* Klare referanser til det tyske nazipartiet NSDAP, som Adolf Hitler ledet og brakte til makten.

* Kart over Hitlers rike.

* Hitler-flåten stolt seilende på havet.

* Den norske odalsrunen, som symboliserer arv, familie og odel og svært ofte benyttes som nazitegn.

* En modifisert utgave av det tyske imperieflagget, klippet sammen med det norske og/eller prøyssiske flagget og påført en odalsrune med vinklede ben - et symbol som sidestilles med hakekorset.

* Et symbol med klar henvisning til jernkorset, en militærorden som utdeles når Tyskland er i krig.

* I bakgrunnen spilles hele tiden «Ja, vi elsker», som også er tittelen på filmen.

- Sikkerheten i fare

- Miljøene bak slike forhold blir stadig bedre organisert. Etter mitt syn setter de rikets sikkerhet i fare, hevder eksperten.

UD har den siste tiden behandlet flere saker der norske symboler har blitt misbrukt, deriblant den omstridte «Thor Steinar»-kolleksjonen. Det er i Tyskland problemet er størst.

- Det vi ser kan ikke karakteriseres som noen tendens, men ettersom vi lever i en global verden der ikke alle vet hva Norge står for, velger vi å være aktive for å hindre en større utbredelse.

Berlin-ambassadør Bjørn Tore Godal har godt håp om at tyske myndigheter vil bistå ham i kampen for å få en slutt på misbruket.

- Uakseptabelt

- Jeg har ikke møtt én eneste tysk politiker som ikke har reagert riktig på dette. Derfra til å ta juridiske skritt synes det likevel å være langt, sier han.

Godal understreker at ambassaden vil slå hardt ned på ytterligere misbruk av norske symboler.

- Det er fullstendig uakseptabelt. Vi kan ikke godta at symboler for det norske demokrati blir satt i forbindelse med slike miljøer, fastslår han.

Her kan du lese mer om