Gro kan bli generalsekretær

(VG Nett) FN ønsker en kvinnelig generalsekretær. Det kan bli Gro Harlem Brundtland.

  • Madeleine Ferre

Artikkelen er over 14 år gammel

HET KANDIDAT: Gro Harlem Brundtland foreslått som ny generalsekretær i FN. Foto: Thomas Andreassen.

Jakten på en ny generalsekretær i FN er i full gang. Gro Harlem Brundtland er blant de kvinnelige kandidatene. Hun er i godt selskap med Aung San Suu Kyi, Helen Clark, Thoraya Obaid og Vaira Vike-Freiberga. Dette melder The Times.

Press

Hvert år prøver man å få til en jevn fordeling av kvinner og menn i FNs sekretariat, men i dag er kun 16, 2 prosent av de ledende stillingene besatt av kvinner. Presset er nå stort på at den neste generalsekretæren skal være en kvinne.

Emyr Jones Perry, den britiske FN ambassadøren sier til The Times at de er ute etter den mest egnede personen.

- Er det en kvinne, så er det greit.

Trygve Lie var FNs første generalsekretær. Han kalte stillingen som FNs øverste sjef for verdens vanskeligste jobb. Kanskje ikke så rart at promoteringen av kandidatene allerede er i gang.

Lobbyvirksomhet

Siden 1945 har stillingen vært besatt av tre europeere, to afrikanere, en latinamerikaner, en asiater, men ingen kvinne. Selv om Kofi Annan skal være generalsekretær ut året har kvinneorganisasjoner allerede startet lobbyvirksomhet for å sikre at en kvinnelig kandidat blir valgt.

Taina Bien-Aime, leder for organisasjonen for kvinners rettigheter, Equality Now, sier til The Times at:

- Folk har en tendens til å ansette mennesker som ser ut som dem. Det er viktig for kvinner å komme forbi den barrieren, og at det blir sett.

Asiatiske land insisterer for øvrig på at den neste generalsekretæren bør være fra Asia, da den siste derfra var
U-Thant fra Burma som gikk av i 1971. Øst-europeiske land mener at turen er kommet til dem. Det er ikke lovfestet at jobben som generalsekretær skal gå på omgang mellom forskjellige verdensregioner, men de siste 25 årene er det slik praksisen har vært.

Storbritannia og USA er svært skeptiske til et system som gir stillingen til noen på grunn av geografisk rotasjon. Selv om begge landene har vetorett, tviler man på at dette er nok til å hindre en asiater i å kapre "verdens vanskeligste jobb".

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder