INGEN SPØK: USA-komikerne frykter dårlige tider med Obama som sjef i Det hvite hus. Foto: Reuters

Høybråten gråt under Obamas seierstale

(NTB/VG Nett) Dagfinn Høybråten felte tårer da Barack Obama vant valget, mens Siv Jensen er spent på hvor mye forandring den nyvalgte presidenten egentlig vil bringe inn i amerikansk politikk. Norske politikere gratulerer den nyvalgte presidenten.

  • Ingrid Hvidsten
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

- Jeg må innrømme at tårene trillet da jeg hørte seierstalen. Jeg tror Obama vil være i stand til å mobilisere nye grupper til de store oppgavene som USA står overfor, sier Dagfinn Høybråten til NTB.

VGTV:Se hele Obamas takketale her!

Han mener valget av Obama er et håndslag til minoriteter over hele verden, et tegn på at det meste er mulig.

PROTOKOLL:Hva forventer du av Barack Obama?

- Det er en imponerende valgseier, som gir håp om en ny kurs for USA i internasjonal politikk. Verden trenger en forpliktende klimaavtale og 40 millioner amerikanere trenger bedre helsetjenester, sier Høybråten.

KART:Se valgresultatene her!

KrF-lederen er imidlertid redd for at de skyhøye forventningene til Obama kan gjøre det ekstra vanskelig for den nye presidenten.

GRÅT UNDER TALEN: KrF-leder Dagfinn Høybråten er svært fornøyd med valgresultatet i USA. Foto: Scanpix

- Han har selv skapt skyhøye forventninger som det er umulig å innfri på kort tid. Obama går en krevende periode i møte, sier han.

LES OGSÅ:Om to måneder er han verdens mektigste mann

- Et fantastisk resultat

Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen mener den nyvalgte demokraten legemliggjør den amerikanske drømmen, og sier at valgresultatet peker langt utover et vanlig presidentvalg.

LES OGSÅ:McCain: - Vi skal gjøre alt for å hjelppe ham

- Det er et fantastisk valgresultat og en fantastisk bevegelse i USA som gir utrolig mange mennesker håp og fornyet selvrespekt, sier Halvorsen til NTB.

Halvorsen har lang erfaring som opposisjonspolitiker, og de siste årene som finansminister har også gitt henne mye erfaring når det kommer til hvor vanskelig det kan være å innfri velgernes forventninger. For Obama er oppgaven monumental, mener SV-lederen.

LES OGSÅ:Flere tusen fulgte VG Netts LIVE

FORNØYD: SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen mener valget av Obama som ny president i USA er historisk. Foto: EPA

- Han har utrolige utfordringer foran seg på det økonomiske området. Alle har et håp om at deres egen økonomi skal komme i orden, slik at de kan følge trygghet for helse, bolig og jobb. Det er viktig at Obama er ærlig med dem, slik han lovet i sin seierstale. Det er ikke mulig å fikse alt på en gang, sier Halvorsen.

VGTV:Se høydepunktene fra Obamas takketaleVGTV:McCain gratulerer Obama

Tror på ny klimapolitikk

Finansministeren advarer imidlertid mot å håpe på store forandringer i utenrikspolitikken.

- Obama vil styrke innsatsen i Afghanistan, noe som kan føre til mange kontroversielle spørsmål. Men jeg har tro på at USA vil bruke en helt annen stemme i de internasjonale klimaforhandlingene, sier hun til NTB onsdag morgen.

BILDESPESIAL:Obamas liv i bilder

TILFREDS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Helge Mikalsen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier i en kommentar til VG Nett at han er svært fornøyd med valget av Obama.

- Det amerikanske demokratiet har vist seg fra sin beste side i natt. Dette valget vil bety mye for USAs rolle i verden, og vil føre til at USA i tiden fremover i større grad enn de siste årene vil være med på å finne en løsning på de problemene verden står overfor i dag, sier han.

Leserne diskuterer:- Gratulerer med dagen, USA

Venstre-leder Lars Sponheim mener USA har valgt en politiker av verdensformat til ny president.

VERDENSKLASSE: Venstre-leder Lars Sponheim er svært fornøyd med valget av Obama, spesielt med tanke på miljøsaken.

- Jeg er glad og lettet over resultatet. USA har valgt en sann sosialliberaler til presidentstolen, og det gleder en leder i Venstre, sier Sponheim til NTB.

VGTV:Stoltenberg gratulerer Barack Obama

Venstre-lederen sier han har tro på Obama som en verdensleder som vil gjøre mye på viktige politiske områder, og tror særlig en satsing på fornybar energi i USA kan være en inngang til å løse noen av verdens klimautfordringer. Sponheim har også tro på at Obama vil innfri forventningene om at USAs forhold til resten av verden vil endre seg.

BILDESPESIAL:Valgdøgnet i bilder

- Dersom Obama klarer å etterleve halvparten av forventningene til ham, vil det bli bra, sier han.

Sponheim tror åtte år med George W. Bush i presidentstolen banet vei for Obamas valgseier.

Les videre under bildet!

SAKSØKES: George W. Bush og hans regjering er ikke populære i California. Foto: REUTERS


- Nøkkelen til Obamas suksess er paradoksalt nok den sittende presidenten som så mange var dyktig lei av. Men for et politisk menneske er det uhyre interessant å se at det rene talentet og intellektet, med en ualminnelig evne til å framføre sine argumenter, vinner fram, sier Sponheim til NTB.

- Nesten umulig å holde løftene

Frp-formann Siv Jensen føyer seg inn i rekken av gratulanter etter Obamas brakseier, men tror de høye forventningene til den nye presidenten skaper stor fallhøyde.

Obamas kanskje viktigste appell til velgerne har handlet om forandring, og Jensen stiller spørsmål ved om den nye presidenten vil innfri.

Anders Giæver blogger om resultatet: - Ja, de kunne

STOR FALLHØYDE: Siv Jensen mener Barack Obama kan møte store utfordinger som president. Foto: Scanpix

- I valgkampen har han vært utrolig flink til å skape historier om forandring, selv om jeg tror at noen lurer litt på hva slags forandring som kommer - det har vært litt verre å få øye på, sier Jensen til NTB.

FrP-lederen konstaterer at Obama går inn i en periode med store utfordringer for USA.

LES OGSÅ:Gigantiske utfordringer for USAs neste president

- Det er ikke tvil om at det er krevende. Den amerikanske økonomien har enorme underskudd og stor gjeld til utlandet, og mange av løftene Obama har gitt koster mye penger. Det blir krevende for ham å gjennomføre en del av løftene sine og samtidig få skikk på amerikansk økonomi. Det er nesten en umulighet, etter min oppfatning, sier hun.

USA-ekspert svarer leserne:- Hvordan blir USA nå?

Håper på bedre forhold

Den siste tidens stadig økende finanskrise har blitt brukt som et argument av Obama-kampanjen, som har kjørt hardt på økonomi som et område der det nye presidenten vil reformere det amerikanske samfunnet.

SPESIAL:Alt om finanskrisen

VINNERE: Barack Obama vant USAs presidentvalg med god margin natt til onsdag. Her klemmer hans kone Michelle nyvalgt visepresident Joe Biden. Foto: Reuters

Obama argumenterer for en velferdsstat med høyere skatter til de som tjener mest, og et helsetilbud som rommer flere enn i dag.

Siv Jensen tror ikke det ville utgjort noen forskjell for verdensøkonomien om det ble Obama eller McCain som overtok som president. Men hun håper regjeringsskiftet i USA vil innebære et bedre forhold til Norge.

VG-BLOGG:Gratulerer med historisk seier

- Det viktige er at den norske regjeringen klarer å gjenoppta gode relasjoner til den amerikanske administrasjonen. Den rødgrønne regjeringen har ikke vært innom engang, og ikke har hatt særlig god kontakt med den sittende regjeringen i USA, sier hun.

- Han har egenskapene

TROR PÅ OBAMA: Høyres leder Erna Solberg. Foto: VG

Også Høyre-leder Erna Solberg tror kontakten med resten av verden kan bli styrket med Obama som president, og sier det er stort at et vestlig land for første gang ledes av en person med flerkulturell bakgrunn. Samtidig har hun sine innvendinger:

SLIK VELGER USA SIN PRESIDENT

- Selv om dialogen mellom USA og resten av verden trolig vil bli bedre med Obama som president, tror jeg mange demokratiske velgere vil kunne bli skuffet. At FN ikke fungerer, og at europeiske regjeringer ikke stiller opp med styrker, er et problem som ikke forsvinner med George W. Bush. Utfordringene i Iran, Irak, Afghanistan og Pakistan vil fortsatt være til stede, sier Høyre-lederen til NTB.

SPESIAL:Alt om USA-valget

Solberg peker også på at Obama vil ha store problemer med å innfri forventningene til en ny økonomisk kurs på hjemmebane, men er grunnleggende positiv.

- Omstillingen vil ta tid, men jeg tror han vil klare å snu retningen. Det er bra at den nye presidenten har en klar majoritet i ryggen. Han kommer til å bli en god president. Obama har de personlige egenskapene som skal til, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder