STORE OPPGAVER: Barack Obama (t.v.) eller John McCain må løse vanskelige oppgaver fra første dag i De hvite hus. Foto: AFP

Hvem kan redde USAs økonomi?

(VG Nett) Når enten John McCain eller Barack Obama flytter inn i Det hvite hus overtar de et økonomisk kaos. Begge utpeker George W. Bush som syndebukk for finanskrisen.

  • Anne Vinding

Artikkelen er over 11 år gammel

McCain mener finanskrisen primært skyldes grådighet og lobbyisters lette tilgang til de folkevalgte. Han mener løsningen ligger i å videreføre Bush sine skattekutt - samt å innføre nye lettelser. Samtidig har han også vært kritisk til Bush sin håndtering av økonomien de siste åtte årene.

LES:Dette er forskjellene mellom McCan og Obama
- Vi kan ikke bruke de neste fire årene slik vi har brukt mange av de siste åtte; vente på at lykken skal snu seg. Det begynner å bli sent, og problemene våre blir stadig verre. Våre fiender følger med, og vi må handle umiddelbart. Vi må endre retning nå, sa McCain 13. oktober.

Han har tidligere markert seg som motstander av regulering, men har i løpet av krisen vært mer tvetydig om dette. McCain vil nå bruke 300 milliarder dollar til å kjøpe opp dårlige lån og reforhandle de til lavere kostnader. Han vil også at pensjonister som er over 70 år skal utsette pensjonsutbetalingene sine med ett år. Han prøvde også å få sine partifeller til å støtte redningsplanen på 700 milliarder dollar.

Skattelettelse og skatteskjerpelse

Obama er - ikke helt uventet - også svært kritisk til Bush, og mener finanskrisen skyldes dårlig regulering av finansmarkedet. Samtidig snakker han både om skattelettelser og skatteskjerpelser.

Han vil fjerne de skattelettelsene som Bush-administrasjonen har innført for husholdninger som tjener mer enn 250.000 dollar i året. Samtidig foreslår han også en toårs plan hvor han skal tilby 3000 dollar i skatteredukasjon til bedrifter for hver ny jobb de oppretter. Han vil også gjøre det mulig for folk å bruke 15 prosent av deres pensjonspenger - maksimalt 10.000 dollar uten annet gebyr enn vanlige skatter.

Obama foreslår også å forlenge skatteordningen som lar småbedrifter skrive av investeringer på opp til 250.000 dollar. I tillegg vil han redusere småbedrifters lån med rundt fem milliarder dollar. Totalt skal Obamas redningsplan koste 60 milliarder dollar (rundt 400 milliarder NOK). Også han prøvde å få sine partifeller til å støtte redningsplanen på 700 milliarder dollar.

Ingen tillit

Et stort flertall av amerikanerne tror at den økonomiske krisen blir verre, og de har ingen tillit til de to presidentkandidatenes forslag til løsninger på problemet.

Rekordhøye 91 prosent av de spurte er utilfreds med hvordan det går med USA for tiden, ifølge en måling gjort av USA Today og Gallup.

63 prosent av de spurte tror ikke John McCain kan få slutt på krisen om han blir president, mens 44 prosent mangler tillit til at Barack Obama kan løse den. Bare 31 prosent har tillit til McCains løsninger, og 50 prosent til Obamas.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder