ADVARER: Kinas utenriksminister Yang Jiechi ønsker ikke Dalai Lama skal få snakke om Tibets uavhengighet. Foto: AFP
ADVARER: Kinas utenriksminister Yang Jiechi ønsker ikke Dalai Lama skal få snakke om Tibets uavhengighet. Foto: AFP

Kina advarer land mot å motta Dalai Lama

UTENRIKS

Kinas utenriksminister krever at land må nekte å motta tibetanernes åndelige leder Dalai Lama og nekte ham å snakke om Tibets uavhengighet.

Publisert: Oppdatert: 06.06.14 15:48

Kravene til andre lands forhold til Dalai Lama ble framsatt bare tre dager før 50-årsdagen for tibetanernes mislykkede oppstand mot Kinas overherredømme 10. mars 1959.

- Når de utvikler forholdet til Kina, bør andre land ikke tillate at Dalai Lama besøker deres land, og de bør heller ikke tillate at deres territorium brukes av Dalai Lama til å drive separatistisk virksomhet for Tibets uavhengighet, sa Kinas utenriksminister Yang Jiechi på pressekonferanse i forbindelse med den årlige sesjonen i landets nasjonalforsamling, Den nasjonale folkekongressen.

I fjor avbrøt Kina på meget kort varsel et toppmøte mellom Kina og EU fordi Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som hadde det halvårlige formannskapet i EU, møtte Dalai Lama.

Kina fortsetter å stemple Dalai Lama som separatist, selv om Dalai Lama ikke krever uavhengighet for Tibet, men reelt selvstyre. Offisielt er Tibet et selvstyrt område i henhold til Kinas grunnlov.

Her kan du lese mer om