VILLE STARTE SIKKERHETSSELSKAP: Tjostolv Moland og Joshua French var i Kongo for å lete etter forretningsmuligheter, sier Molands ugandiske partner. Foto: Jørgen Braastad

Påstår Kongo-turen var klientjakt

KAMPALA (VG) Tjostolv Molands ugandiske partner sitter på papirer som viser at de to ville etablere et selskap for høyrisikooppdrag.

 • Nilas Johnsen

Artikkelen er over ti år gammel

I et støvete kontor ved utestedet «Capitol Pub» i Ugandas hovedstad Kampala, jobber Ewedde Saidi Hamisi, Tjostolv Molands ugandiske partner.

I en tykk mappe har han kopier av alle dokumentene som han og Moland har undertegnet og oversendt til ugandiske myndigheter.

- Jeg lar dere gjennomgå alt, så alle kan se at vi ikke er «bad guys», sier Ewedde til VG.

Les også:- De var åpenbart ikke profesjonelle

Les også:- Forsøkte å verve norske soldater til væpnede oppdrag i Afrika

Dokumentene viser at selskapet «Special Intervention Group (Uganda) Limited» ble etablert og lovlig registrert i Kampala allerede den 6. februar 2007. Moland og Ewedde er listet som direktører i selskapet.

Frustrerte

- Vi skulle ta beskyttelsesoppdrag med høy risiko, som å eskortere hjelpeorganisasjoner og private bedrifter inn i usikre krigsområder, sier Ewedde.

Men helt siden februar 2007 har selskapet ventet på å få den siste godkjennelsen - driftslisensen som trengs for private sikkerhetsselskap.

- Det trakk voldsomt ut i tid, og i den perioden vi ventet på lisensen kunne vi ikke ta de oppdragene vi ønsket. Moland, og etter hvert French, var veldig frustrerte og utålmodige, sier Ewedde.

Selskapet var i ferd med å gå tom for penger da Moland og French tok vaktoppdrag på tankskip i Aden-bukta på nyåret.

Les også:- Ble tilbudt å kjøpe bort punkter i Kongo-tiltale

Den 25. april sendte Ewedde en tekstmelding til Molands telefon der han spurte om de hadde kommet tilbake til Uganda, og om de skulle treffes på SIG-kontoret. Kun to dager senere dro nordmennene til Kongo.

Papirmølle

- De dro til Kongo for å lete etter nye forretningsmuligheter, og for å se om det var klienter der som trengte deres tjenester.

- Jeg fikk sjokk da jeg i begynnelsen av mai fikk en telefon fra den norske ambassaden og ble fortalt av French var arrestert og Moland på rømmen.

Les også:Moland og French ville arrangere krigsleker i jungelen

Dokumentmappen viser hvilken papirmølle selskapet måtte gjennom. Allerede ti dager etter selskapet ble registrert i februar 2007 ble Moland og Ewedde klarert og anbefalt av sentralpolitiet i Kampala. Kort tid etter klareres de av Interpol.

Men brevene mellom ulike ugandiske etater fortsetter helt fram til april i år, uten at driftslisensen er klar.

I søknaden om driftslisens går det fram at planen var å ansette 15 mann, og det bes om tillatelse til å kjøpe inn automatgevær av typen SKS-D og pumpehagler. Selskapet skulle tilby såkalt «close protection».

En åtte siders lang bedriftsprofil lister opp hvilke områder selskapet skulle spesialisere seg på, deriblant livvakttjenester, antiterroroppdrag og maritim beskyttelse.

Lovlig registrert

VIL KJEMPE: André Kibambe er forsvarer for nordmennene, og sier han vil kjempe til alle muligheter er forsøkt. Foto: Jørgen Braastad

Ewedde legger også fram en gyldig arbeidstillatelse for Moland, samt såkalt forretningslisens for både 2008 og 2009, som SIG hadde i orden.

French' og Molands advokat, André Kibambe, har fått kopier av den samme dokumentbunken som VG.

- Dette viser at selskapet var lovlig registrert i Uganda, og ingen hemmelig kriminell organisasjon slik aktor hevdet i retten, sier Kibambe til VG.

Moland samarbeidet også med en nordmann som leder SIG fra Norge, og som ber om å ikke bli navngitt. VG er kjent med at samarbeidet ble brutt i januar i år, og at Moland ønsket å døpe om selskapet til «White Nile Security».

- Meg bekjent fikk de aldri noen skikkelig oppdrag i Uganda, og brukte opp sparepengene de hadde med fra Norge. Turen til Kongo var nok en siste krampetrekning for å få klienter, sier den norske SIG-lederen til VG.

Les også:Kongo-dramaet: - Vervet på militært nettsted

For Ewedde betyr arrestasjonen at forretningsideen er gravlagt. I slutten av juni måtte han stenge kontoret etter å ha falt bakpå med leien.

- Det er ikke så farlig, men det smerter meg å vite at de lider i fengselet. Jeg er sikker på at de er uskyldige og ber for at de slipper dødsstraff, sier han.

Les også

 1. - De var åpenbart ikke profesjonelle

  Drapstiltale Tjostolv Molands selskap SIG Uganda manglet lisens for å drive sikkerhetsselskap i Uganda, hevder politiet…
 2. Norske Rune forlater Kongo i morgen

  (VG Nett) Den norske syklisten Rune Monstad, som ble arrestert og fratatt passet i Kongo, skal etter planen fly ut av…
 3. Moland og French roser UD

  KISANGANI (VG) Joshua French og Tjostolv Moland mener at UD lokalt har gjort en god jobb.
 4. Kongo-dommer: - Domsavgjørelsen er tatt

  KISANGANI (VG) Dommer og president for militærretten, Claude Disimo Yatikeke, sier at de allerede har bestemt seg for…
 5. - Ble tilbudt å kjøpe bort punkter i Kongo-tiltale

  Forsvareren til de to drapstiltalte nordmennene i Kongo sier han ble tilbudt å kjøpe bort enkelte punkter i tiltalen for…
 6. Refser norske myndigheter i Kongo-saken

  Flere kjente forsvarsadvokater og juseksperter slakter norske myndigheters håndtering av Kongo-saken.

Mer om

 1. Kongo (Kinshasa)

Flere artikler

 1. - De var åpenbart ikke profesjonelle

 2. Molands selskap sendte falskt president-brev

 3. Her er nordmennenes forklaringer om Kongo-turen

 4. Beslaglagt brev tilbyr trening for Nkunda

 5. Pluss content

  Slik var kameratenes vei mot dødsdom i Kongo

Fra andre aviser

 1. – De var åpenbart ikke profesjonelle

  Aftenposten
 2. Moland manglet driftslisens i Uganda

  Bergens Tidende
 3. - De var åpenbart ikke profesjonelle

  Fædrelandsvennen
 4. Drapsdømte nordmenn etterforskes i Uganda

  Aftenposten
 5. Begge kjempet mot pirater i Adenbukten

  Bergens Tidende
 6. Furuholmen: - Denne runden er mer skremmende

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder