MÅTTE STÅ: Presidenten for militærdomstolen i Kisangani avslo først de to tiltalte nordmennenes forespørsel om å få lov til å sitte under rettssaken. De to opplyser at de er fysisk slitne. Foto: JØRGEN BRAASTAD

VG Nett følger Kongo-rettssaken: Kongo krever over 3000 mrd. kroner av Norge

KISANGANI/OSLO (VG Nett) Erstatningskravet er nå oppe i over 3000 milliarder kroner i erstatning fra de to tiltalte nordmennene og Norge.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Torsdag presenterte den sivile part sine erstatningskrav i saken mot de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French ved militærdomstolen i Kisangani, Kongo.

Her kan du lese hvordan dagen i retten i Kisangani fortonte seg kronologisk torsdag. Det nyeste er øverst.

Du kan også se dagens utviklinger i Kongo i live-bloggen nederst i denne saken!

15.45: Retten er hevet. Saken fortsetter fredag klokken 09.00.

15.42: Statsadvokaten krever 500 milliarder dollar - tilsvarende 3000 milliarder norske kroner - i erstatning fra Norge.

15.35-15.40: - Mange journalister har ringt meg for å få svaret. Nå får de vite det. Kongo er en del av den sivile parten. Det er logisk, herr president. Da jeg startet, sammenliknet jeg Kongo med en menneskekropp. Og disse menneskene har forsøkt å skade denne kroppen - lovene, folket og territoriet.

- Norge med sine to agenter, de vil skape institusjonelle problemer for dette landet. Jeg har bådefølelse av glede og sorg. Sorg fordi Kongo har mistet en av sine landsmenn. Samtidig glede fordi vi har oppdaget dette komplottet mot Kongo av Norge.

- Så vi takker Gud som lot oss oppdage dette komplottet som ble planlagt så langt borte fra oss.

- Så må vi stille oss spørsmålet: De kodede meldingene. Har vi grunn til å bekymre oss? Er det flere folk i landet som vil skade oss? Vi må fortsette å etterforske dette.

Statsadvokat ber dødssstraff

15.33: - Gud ha medfølelse med oss slik at Kongo kan utvikle dette landet. Vi har hatt krig lenge. Og nå kommer disse to menneskene fra Norge og skaper problemer for dette landet, fortsetter statsadvokaten.

15.21: Domstolens president påpeker at det ikke er statsadvokaten som skal ha det siste ordet og legge ned påstand om straff.

15.20: - Disse to kom til Kongo for å sette de fundamentale interessene til Kongo i fare, og derfor er jeg her. Dette er alvorlig, svært alvorlig, roper han.

- Kongolesisk lov sier at en hver person som kommer som spion skal ha dødsstraff. Disse menneskene må bli dømt til døden, sier statsadvokaten.

15.16: Statsadvokaten snakker videre om spionanklagene.

- Med denne kriminelle handlingen, ifølge arikkel 156, 128, 199 i den kriminelle militærrett, har de satt nasjonale interesser, sikkerheten, og diplomatiet i fare. De to nordmenne har studert vårt diplomati, vår sikkerhet og sendt det til myndighetene i Norge, hevder statsadvokaten.

- Aktor er klar på at de har fått ordrer fra folk i utlandet. De har fått en SMS som sier at de ikke skal nevne navn på folk som er involvert i denne operasjonen, fordi det kan sette de navngitte personene i fare.

Han leser opp en artikkel som forklarer at om du kommer inn i et annet land for å destabilisere landet, er det spionasje.

Statsadvokaten: - De er her for å spionere

15.12: Statsadvokaten er opphisset:

- Vi ser kompleksiteten i denne saken fordi de er soldater som Norge har sendt hit som spioner til Kongo. De kom med alle nødvendige sofistikerte instrumenter for denne operasjonen, hevder statsadvokaten.

- De forsøker å neglisjere det kongolesiske rettssystemet. De fornærmer det kongoelsiske rettssystemet. De minimaliserer det kongolesiske rettssystemet, fordi de ikke har vært ærlige med hensikten de hadde da de kom til dette landet. De kom for å forstyrre den freden vi har opparbeidet oss, sier statsadvokaten opphisset.

- De er her for å spionere og har båret våpen ulovlig.

15.09: Statsadvokaten begynner sitt innlegg.

15.07: Advokaten ber om 10 millioner dollar til hver av de to klientene.

- De må bli dømt etter loven, i tillegg til å betale erstatning. De tiltalte må også gi tilbake til Kepo hans gjenstander til en verdi av 700 dollar som ble med i bilen da Moland og French angivelig stakk av med bilen, sier advokaten.

15.06: Dommeren sier advokaten vingler for mye i framlegget sitt, og ber ham om å komme til poenget.

14.57-15.03: Advokaten til de to tidligere vitnene Kepo og Kasimo, nå «informanter», som nå snakker, snakker om Lockerbie-saken og den fengslede libyeren i Storbritannia som nylig ble løslatt. Han sier at da betalte Libya selv om de ikke var direkte involvert i dette.

- Og da bør Norge, som er medlem i EU, også gjøre det. Her er tross alt landet inovlvert i tillegg, hevder advokaten.

Han hevder at Moland har sagt at han ikke kom til Kongo for å stjele fordi han kom fra en rik familie.

- Det er ikke fakta at han kommer fra en rik familie som gir han retten til å drepe en fattig kongoleser, sier advokaten.

- Hva er en sum man kan be om for et drept menneske?

14.56: Dommeren kritiserer nå advokaten fordi det tar for lang tid fordi han leser opp hva han vil si.

Til sammen 11 advokater representerer den sivile parten i rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French.

14.50: Advokaten som representerer bileieren fortsetter å snakke om ulike artikler i loven.

14.33: Pausen er over, og rettssaken er i gang igjen.

Rister på hodet av Saddam-sammenlikning

14.30: Det er fortsatt pause i retten. Tiltalte Joshua French sier han ble overrasket over at de fikk sitte.

- Det var hyggelig av presidenten, sier French til VG.

På spørsmål om hvordan de syns det var å bli sammenliknet med Saddam Hussein rister de bare på hodet.

- De beskylder oss for statsterrorisme i Kongo, det må nesten UD svare for, sier Moland.

- De mener det er en internasjonal rettssak. De eier ikke skam, sier French.

14.06: Det blir nå pause i 15 minutter, sier dommeren.

14.05: Dommeren ber ham nå om å fatte seg i korthet.

Han har lest opp ulike artikler og definisjoner, og sier nå at han kommer til det essensielle.

13.57: Advokaten leser nå opp en artikkel om kriminell prosedyre.

13.54: Nok en advokat som representerer den sivile part i saken mot de to nordmennene skal snakke om drapet og drapsforsøket.

Advokat: - Også Saddam Hussein valgte å tie

13.52: Retten går nå igjennom alle anklagepunktene. Deretter er det forventet at statsadvokaten til slutt tar opp spionasjeanklagene.

13.40-13.50: Advokaten fortsetter innlegget sitt:

- De forlot kisangani klokken 18, det betyr at de visste hva de skulle gjøre samme kveld. De var ikke engang redd for at det skulle bli mørkt. (journ.anm. det antas at utlendinger er forsiktige med å bevege seg utendørs etter at mørket har falt på).

De ønsker 400 dollar per dag fra 5. mai og fram til nå, og de vil at nordmennene skal dømmes til å betale for en ny motor - og vil ha én million dollar i tillegg til de 400 dollar per dag fra den norske stat for tapet de er forvoldt.

Også denne advokaten hevder de er soldater som jobber for kongeriket Norge, på grunn av ID-kortene fra det norske forsvaret.

13.38: Nå snakker en advokat som samarbeider med bileierens advokat. Alle representerer den sivile parten i rettssaken.

- Strategien som de har valgt - å tie - ble også valgt av den irakiske presidenten Saddam Hussein. Også han ble dømt, sier advokaten.

13.37: Presidenten takker for innlegget fra bileierens advokat.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FIKK SITTE: De tiltalte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French fikk til slutt lov til å sette seg. Foto: JØRGEN BRAASTAD

Bileieren ber om 6,5 millioner kroner

13.30-13.36: Bileierens advokat ber om en kompensasjon på 400 dollar fra dagen bilen ble stjålet til i dag. Det er nå tre måneder siden.

Han ber også om at bilen blir levert tilbake, og at den blir levert i god stand. Nå er motoren ødelagt, og de vil ha ny motor.

- Sjåføren jobbet ikke bare for Gaby, men han var også hans venn - han var som en bror for ham. Så Gaby, eieren, mistet en som var svært viktig for ham, fortsetter bileierens advokat.

I tillegg vil de ha 200 dollar, fordi Moland ga dem 200 dollar på forskudd, men skulle gi 200 dollar til slutt når de kom fram. Disse pengene fikk de aldri, så de vil gjerne ha de 200 dollarene som Moland skylder.

Til sammen krever bileieren en million dollar i erstatning - tilsvarende 6,5 millioner norske kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BILEN: Dette er bilen det kreves erstatning for. Foto: PRIVAT

13.07-13.16: Bileierens advokat fortsetter nå med å si at tyveriet av bilen er å regne som væpnet ran. De stjal bare ikke bilen, men de gjorde ved å bruke våpen.

- Han drepte utvilsomt vår sjåfør. Etter at de drepte sjåføren stakk de av med bilen. At de stakk av med bilen har Moland innrømmet selv, sier advokaten.

- Vi ga bilen til vår sjåfør, men Moland har innrømmet at han kjørte bilen og at French var bak i bilen. Vi har ikke hyrt Moland som sjåfør til vår bil. De sier at de ikke stjal bilen, men hvorfor tok de ikke med seg hjelpesjåføren?

- De stjal bilen fra min klient. Ikke bare Moland, men også French har innrømmet det i avhør, sier bileierens advokat.

- De to har aldri benektet at de fortsatte å kjøre i bilen uten tillatelse fra verken eieren eller sjåføren. Vi har ikke bare materielle beviser, men også intellektuelle, fortsetter advokaten.

- At de tier, betyr at de samtykker

12.58-13.05: Bileierens advokat mener Moland og French som er så unge også er utnyttet av sin organisasjon.

- En organisasjon med bare to personer er umulig - en organisasjon må være dannet av mer enn to personer. Og denne organisasjonen var basert i Uganda.

- President - eksistensen av denne organisasjonen er demonstrert i retten, den har en permanent base hvor alt blir planlagt, og det langsiktig planlagt som blir foretatt, sier han og hisser seg opp:

- De har lagt denne organisasjonen i Uganda for å utnytte i Kongo. Kongo forsøker å bygge opp landet, mens folk i Uganda forsøker å ødelegge dette, hevder bileierens advokat.

12.50-12.57: Bileierens advokat fortsetter å argumentere for erstatningskravet han snart skal legge fram.

- De sier at de skal fortsette å tie, det betyr at de samtykker i faktaene som blir lagt fram. Det hele var en konspirasjon. De er med i en organisasjon som har som mål å stjele eiendommer og drepe mennesker, hevder bileierens advokat.

- Før de var i Kongo har de vært i Uganda, Irak og Afghanistan. De har bare vært i land som har vært involvert i krig, fortsetter han.

- De er unge, Moland og French. De har blitt sendt for utnytte Kongo, et krigsutsatt land. Organisasjonens mål (organisasjonen til Moland og French) er å drepe kongolesere og så stjele kongolesisk eiendom. Bilen vår har nå vært borte i tre måneder, sier advokaten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I RETTEN: Advokatene noterer fra det som blir sagt. Foto: JØRGEN BRAASTAD

Vil ha den norske kongen på banen

12.45: - Det er ikke for ingenting at diplomatene fra Norge er representert her. De kommer her fordi de allerede vet den endelige dommen for disse to nordmennene. De vet hva som kommer til å skje her, og så vil de bringe nyheten videre til kongen, sier advokaten til eieren av bilen.

- Den norske kongen må besvare disse anklagene, for de er involverte, fortsetter han.

- De brukte militære kort fra Norge. De to kortene vi har funnet viser at de var aktive militære til 2016. Det viser at de tilhører den kongelige hæren i Norge. Det er en selvfølge at Norge involverer seg, herr president.

- De må komme ut av sin stillhet, hvorfor fortsetter de å tie? Denne stillheten var planlagt, sier advokaten til bileieren.

12.36-12.44: Nå er advokaten til den sivile part ferdig og en annen advokat kommer opp. Han representerer Gaby Ngazua som er eieren av bilen.

Han referer til en liknende sak som skjedde i Kinshasa. Han sier at de tiltalte må kompensere for skadene på bilen

Krever over 120 millioner kroner

12.32: - Kjære president, du er den som kan sørge for disse barnas lykke, sier den sivile parts advokat.

Han ber om to millioner dollar for hver av disse barna. En million til enka, en million til det voksne barnet. 12 millioner dollar til sammen.

Han ber videre om en million til moren, faren, søsteren og resten av de berørte i familien - fem millioner til sammen.

Sjåførens forening krever tre millioner dollar til sammen.

Totalbeløpet er 20 millioner dollar - tilsvarende over 120 millioner norske kroner.

- Med dette, Herr, president konkluderer jeg at du også må dømme Tjostolv Moland og Joshua French i henhold til hva aktor har bedt om, sier advokaten til den sivile part.

- De vil få hjelp fra sitt land. Enkens familie og sjåførens forening må bli betalt av Norge. Det vil være rettferdig. Jeg er sikker på at liknende rettssaker senere i verden vil referere til denne saken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I RETTEN: En av advokatene som representerer den sivile parten i saken mot Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: JØRGEN BRAASTAD

12.20-12.30: - Hvor mye er en kongoleser verdt i forhold til en nordmann, spør advokaten som representerer den sivile part.

Han tror fargen på huden deres er et uhell fra naturen, han mener mennesker er like og at alle er verdt like mye. Han mener hudfarge er et uhell fra naturens side.

- Det er ikke penger som vil løse problemene, fortsetter han.

- Pengene vil ikke stoppe gråten for de som har mistet sine nærmeste. Du er et vitne, president. Du har sett moren, du har sett bildet av den drepte sønnen, det er ubetalelig, ingen penger kan stoppe gråten. Hver dag vil enken tenke på sin ektemann, og hun vil gråte. Hver dag vil hun se barna som mangler en far, og hun vil gråte.

- Jeg vil bare gi en forklaring på hva som kan rettferdiggjøre en erstatning. Vi har med visdom og refleksjon kommet til denne løsning. Enken og hennes seks barn, hvorav fem er mindreårig, den yngste er ett år, jeg ber retten om at de kompenserer denne familien. De er revet bort fra sin far for alltid. De vil savne sin far for alltid.

- Vi er mange familier her. Når vi kommer hjem kommer barna mot oss. Følelsen som er mellom barna og deres far, de dype følelsene, særlig mellom døtre og deres fedre. Denne familien må få erstatning, slik at de kan fortsette å leve, slik at de kan gå på skole, slik at de blir kapable til å fortsette med sport. Kanskje en av de kan bli en av de beste sportsutøvere, som kan løpe raskere enn selv amerikanerne.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GESTIKULERER: Det er en energisk stemning i retten. Foto: JØRGEN BRAASTAD

12.19: Hele salen klapper. Dommeren banker med klubba.

12.18: Advokaten spør retten nå om å bruke saken i Skottland. På samme måten mener han retten at de bør bruke den samme metoden for å få Norge til å betale Kongo.

- Libya hadde også problemer med Tsjad, da betalte de 6 milliarder dollar - 380 millioner dollar til hver familie.

12.12: Hovedadvokaten sier at denne rettssaken er nesten som en internasjonal domsstol, fordi de to tiltalte er utlendinger. Han forklarer nå andre liknende saker som har skjedd i utlandet.

Han gir eksempler fra en terrorhandling i Skotland, hvor en libyer som senere fikk dødsdom, var 27 år i fengsel. Han var så syk at de til slutt løslot han.

- Libya betalte 270 millioner dollar til Skottland, sier han og drar sammenlikninger til denne saken.

12.10: Hovedadvokaten sier at pressen har spurt så mange ganger om hvor mye penger de har tenkt til å be om i erstatning. Han sier nå at beløpene som tidligere er presentert bare er foreløpige, og at den endelige summen vil bli lagt fram i dag.

12.08: Enkenes advokat hevder de tiltalte ikke var ute etter bilen, men at de var ute etter å drepe sjåføren.

Hun sier at kjente veien godt fordi det var denne veien de kom til Kisangani på. Og at de hadde planlagt å stoppe akkurat hvor de stoppet.

De ville ikke at noen flere skulle være med i bilen fordi dette forstyrret den kalkulerte planen.

12.06: Den kvinnelige advokaten som representerer enken tar ordet. Hun sier drapet var godt planlagt på forhånd.

- De hadde våpen, og dette våpenet ble brukt, sier hun.

- Moland er «sjefen»

12.05: Advokaten sier at Moland og French tilhører en organisasjon som har flere medlemmer. Han holder fast ved at de har en hovedmann i Norge: Mannen på bildet.

11.52: Nordmennene har fått lov til å sette seg. Nå er det en annen av advokatene som representerer den sivile parten som snakker.

- Disse to som er tiltalte, var ikke her uten en grunn, sier han.

11.42: Hovedadvokaten for den sivile part, Alauwa Lobela, fortsetter å fortelle om forløpet på åstedet slik «informantene» har forklart det.

11.32: Nok en gang beskrives Moland som «sjefen» og French som den som adlyder og respekterer det Moland sier.

11.27: Han beskriver nå, basert på informantenes utsagn, hva som skjedde fra Moland og French kom til parkeringsplassen for utleiebiler og til punktet hvor drapet skal ha blitt begått.

11.22: Advokaten for den sivile part beskriver hendelsesforløpet som retten gjentatte ganger har hørt, blant annet fra «informantene» (de tidligere vitnene).

Som vanlig er det mange som har noe de skal si.

- Håper ikke pressen sverter Kongo

11.16: Advokaten for den sivile part fortsetter med å spørre hvorfor de to nordmennene byttet til hotell Phoenix etter hotell Riviera. Han sier at Moland og French byttet hotellrom fem ganger på Phoenix.

- Hvorfor? Dette betyr at de ikke er turister, hva har de å skjule?

Han mener at det kanskje var mer enn to involvert.

11.10: Den ledende advokaten for den sivile part sier han er svært overrasket over at to norske UD-representanter er sendt til Kongo av Norge for å ta vare på de to fangene. Han er glad for at den internasjonale presse er på plass, men legger til at han håper og tror at pressen ikke bruker muligheten til å sverte det kongolesiske rettssystemet.

11.04: Enken til Kasongo, som har vært med under alle rettssakens dager, tar med seg minstedatteren ut av salen for en pause.

Nordmennenes forsvarer:- Dette er en skam for Kongo

Aktor trekker fram nytt vitne

10.58: Resepsjonisten som snakker, forteller at det var en annen resepsjonist som tok imot nordmennene da de først kom.

- Han rømte da han fikk vite at de var arrestert, og kom aldri tilbake. Soldater og sikkerhetsfolk kom for å spørre han ut, for Moland og French hadde ikke fylt ut med fult navn og nasjonalitet da de regisdtrerte seg på hotellet. Derfor var han redd for å bli arrestert, ettersom han ikke hadde gjort en god nok jobb, forteller resepsjonisten.

10.54: - Jeg møtte bare French en gang, det var 3. mai. 4. mai var det en annen som jobbet i resepsjonen forteller han.

- French sa ikke hvor han kom fra før han kom til Kisangani.

Resepsjonisten sier han ikke så Moland, og kjenner ham ikke igjen.

10.49: Resepsjonisten er i gang med å forklare seg om dagen da Moland og French kom til hotellet.

- De kom til hotellet 2. mai og sjekket inn på rom 23, sier han.

10.48: De tiltalte spør om de kan sette seg ned.Presidenten nekter dem å sitte.

- Dette er en militær rett. Dere må stå her så jeg kan se dere bedre, sier han.

10.45: Dommeren avviser resepsjonisten som vitne, men har gitt han status som såkalt «informant». Han kan dermed komme med opplysninger uten å avlegge ed.

10.41: Høylydte diskusjoner nå. Forsvarer Kibambe drar frem lovbøkene og begrunner sitt krav om å avvise resepsjonisten som vitne.

10.40: Store diskusjoner nå: resepsjonisten på hotellet nordmennene bodde på før den skjebnesvangre bilturen er invitert av aktor til å snakke til tribunalet.

Forsvarer Kibambe protesterer høylydt og sier dette er mot loven:

- De kan ikke kalle inn vitner så sent i saken, og han er ikke innkalt av retten, men av aktor selv.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NY DAG I RETTEN: De to tiltalte nordmennene Joshua French (nummer to fra venstre) og Tjostolv Moland (t.h.) venter utenfor rettslokalet i Kisangani torsdag morgen. Foto: JØRGEN BRAASTAD

Forsinket rettsstart

10.37: Aktor viser igjen frem bildet av DT-fotografen og snakker om spionanklagene.

10.33: Det ble opprinnelig satt av to uker til saken - disse to ukene er i morgen gått.

Mest sannsynlig vil dommen falle onsdag kommende uke, har forsvarer Andre Kibambe sagt tidligere.

10.28: Retten er satt.

LES OGSÅ:Vil kreve millioner i erstatning fra Norge

- Håper vi slipper å stå hele dagen

10.20: Før retten starter sier French dette om hva han forventer ut av dagen:

- Ny dag, nye absurditeter. Vi er alltid litt usikre på hva som skal skje i retten, det forandrer seg stadig.

Moland og French håper at de slipper å stå hele dagen. De er fysisk slitne.

- Vi er de eneste som må stå under absolutt hele rettssaken. Vi er fysisk slitne. Men vi har spurt om å få sitte før og det har vi fått blankt avslag på, sier Joshua French til VG Nett.

Forsvareren bekrefter at de er veldig slitne, og at han vil forsøke å be om at de får sitte i retten i dag. Han er for øvrig i retten i dag bare for å observere og for å ta notater som han kan bruke i arbeidet med sluttprosedyren.

Forsinket ankomst

10.14: Aktoratet og dommerne har fortsatt ikke kommet.

09.59: To av advokatene som representerer den sivile parten har ankommet.

09.57: Verken dommerne eller aktoratet har ankommet.

09.45: Enken til den drepte sjåføren Kasongo tar plass på rad fem sammen med flere av barna og andre familiemedlemmer.

09.36: De tiltalte er på plass i rettssalen, som for øvrig er tom.

- Håper på hjemsendelse

09.15-09.30: VG Nett intervjuer den tiltalte nordmannen Joshua French utenfor rettslokalet.

- Hvordan er det å vite at saken kanskje nærmer seg en slutt?

- Det gjør jo at vi håper at det nærmer seg hjemsendelse, sier French til VG Nett.

- Så du har tro på at det vil skje?

- Man må jo tro på det, men samtidig være forberedt på at uventede ting kan skje. Her vet man jo aldri.

Han mener hele saken for lengst er punktert, og det av flere grunner.

- De to vitnene er omdefinert til informanter. Det er dermed ingen vitner i saken rundt selve drapet. Siden ikke vi har forklart oss heller, er det ingen som har sagt noe om drapet. Informantene har store økonomiske interesser, og det bør jo gi grunn til på mistenke dem for drapet også, mener Joshua French.

- Vil dere vurdere å si noe til tribunalet på fredag når forsvaret skal ha sin sluttprosedyre?

- Det vet jeg ikke, men det må vi i tilfelle ta med forsvarerne, sier French til VG Nett.

Det har vært en bevisst strategi fra de to tiltalte nordmennenes side å ikke si noe til domstolen.

09.15: Det er tomt i rettslokalet. De to tiltalte nordmennene har imidlertid ankommet og sitter utenfor og røyker sammen med vaktene.

Her kan du lese hvordan dagen i retten i Kisangani fortonte seg kronologisk torsdag. Det nyeste er øverst.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder