UØNSKET: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) hilser her på Nederlands ambassadør til Tyrkia Cornelis van Rij 30. september 2015. Nå er den nederlandske representanten erklært uønsket i Tyrkia Foto: PRESIDENTKONTORET I TYRKIA

Tyrkia utviser Nederlands ambassadør og stanser politisk kontakt

Tyrkiske myndigheter sier landet vil stanse all politisk kontakt med Nederland på høyt nivå og utviser landets ambassadør.

 • Hilde Sandvær

Artikkelen er over tre år gammel

Tyrkia varsler også at landet vil stenge tyrkisk luftrom for nederlandske diplomater inntil Nederland innfrir tyrkiske krav, melder NTB.

Nederlands ambassadør til Tyrkia, som for øyeblikket er på reise, får ikke lov til å returnere til Tyrkia.

– Det er en krise og en veldig dyp en. Vi skapte ikke denne krisen, og har ikke tatt den til dette stadiet, sa visestatsminister Numan Kurtulmus på en pressekonferanse mandag kveld, ifølge nyhetsbyrået AP.

Full politisk strid

Konflikten med Nederland kommer etter at to tyrkiske ministere henholdsvis ble nektet landingstillatelse og deportert fra Nederland, fordi myndighetene ville forhindre dem i å drive valgkamp på presidentens vegne i forkant av en folkeavstemning.

Utspillet mandag kveld innebærer også at Tyrkias regjering vil gi nasjonalforsamlingen råd om å trekke seg fra en nederlandsk-tyrkisk vennskapsgruppe.

President Erdogan uttalte også mandag kveld at han vil ta saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

Se hvordan nederlandsk politi brukte vannkanoner mot tyrkiske demonstranter:

Erdogan har også rast mot den tyske forbundskansleren Angela Merkel for å ta parti med Nederland i krangelen over de tyrkiske ministernes valgkampanjer i Europa.

BAKGRUNN: Tyrkia om Nederland: – Vi skal ta igjen på hardeste vis

Den 16. april holdes nemlig en folkeavstemning i Tyrkia, om en rekke endringer i grunnloven foreslått av Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP).

Lovendringene vil gi president Erdogan mer makt, og gjøre det mulig for presidenten å sitte med makten frem til han blir 75 år. Dette er bakgrunnen for at Tyrkia strekker seg ut mot tyrkiske statsborgere rundt om i Europa.

– Har vi noen gang møtt noen med et slikt diplomati?

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu skulle lørdag delta på et politisk møte for tyrkiske innvandrere i Rotterdam i forbindelse med folkeavstemningen, men fikk ikke landingstillatelse av nederlandske myndigheter.

Les også: Norske politikere om tyrkisk valgkamp i Norge: Innenfor ytringsfriheten

Den tyrkiske familie- og sosialministeren Fatma Kaye ble også stanset av politiet da hun var på vei inn på det tyrkiske konsulatet. Da hadde hun allerede blitt stoppet av grensepolitiet og det ble senere kjent at hun kom til å bli fraktet ut av landet igjen, melder NTB.

Dette førte til at politi og hundrevis av demonstranter natt til søndag barket sammen utenfor det tyrkiske konsulatet i Rotterdam, og politiet brukte vannkanoner mot mengden.

Nederlands konservative statsminister Mark Rutte har så langt vært krystallklar på at han ikke kommer til å be om unnskyldning for dette, ifølge NTB.

NORGESBESØK: Den Erdogan-vennlige tyrkiske politikeren Cuma Icten besøkete manden Det Tyrkiske Trossamfunnet i Drammen og Omegn (Diyanet). Foto: Trond Solberg VG

Forretningsmannen og det tidligere parlamentsmedlemmet for president Recep Tayyip Erdogans parti AKP, Cuma Icten, er for øyeblikket på besøk i Norge for å holde møter. Mandag ettermiddag var han i Drammen og refset da nederlandske myndigheter for hvordan de behandlet de tyrkiske politikerne.

– Har vi noen gang møtt noen med et slikt diplomati? spurte han retorisk.

I likhet med Icten fordømmer gruppens norske avdeling nederlandske myndigheter. Icten bruker også en hashtag som beskylder nederlenderne for å bruke nazimetoder.

Konflikten med Tyrkia skjer få dager før Nederland holder valg på ny nasjonalforsamling, og i en TV-debatt mandag kveld anklaget den svært profilerte islamkritikeren fra Frihetspartiet, Geert Wilders, statsministeren for å «bli holdt gissel» av den tyrkiske statsminister Erdogan. Mark Rutte avviste dette på det sterkeste, og understreket samtidig at flertallet av Nederlands tyrkiske borgere er godt integrert.

Mer om

 1. Tyrkia
 2. Nederland
 3. Angela Merkel

Flere artikler

 1. Tyrkiske ministere vil gå til retten over konflikt med Nederland

 2. Nederlandsk politi brukte vannkanoner mot tyrkiske demonstranter

 3. Tyrkisk politiker nekter for at han driver valgkamp i Norge: – Ville vært uetisk

 4. Erdogan raser mot Nederland: Nazilevninger og fascister

 5. Tyrkia sender hjem nederlandske kuer

Fra andre aviser

 1. Intens ordkrig mellom statsministrene i Nederland og Tyrkia

  Aftenposten
 2. Tyrkia vikler seg inn i anspent valgkamp

  Bergens Tidende
 3. Erdogan kaller nederlenderne nazi-levninger 

  Aftenposten
 4. Først trakk Erdogan nazikortet mot Tyskland. Nå kaller han Nederlands regjering for nazilevninger.

  Aftenposten
 5. Sinte tyrkere slakter nederlandske kyr, boikotter blomster og skviser appelsiner

  Aftenposten
 6. Dette er det diplomatiske slagsmålet alle sider tror de vinner på

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder