GJERNINGSMANNEN: Svensk politi etterlyste denne mannen i forbindelse med lastebilangrepet i Stockholm fredag ettermiddag. Det var disse bildene to vitner skal ha gjenkjent. Foto: Foto: Svensk politi

To vitner ledet politiet til den mistenkte gjerningsmannen: – Virket nervøs og hadde brente klær

STOCKHOLM/OSLO (VG): To vitner ledet politiet til mannen mistenkt for å stå bak Stockholm-terroren. – Uten dette hadde vi ikke funnet ham så raskt, sier politiet.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den mistenkte 39-åringen ble pågrepet i Stockholm etter bare seks timer. Hadde ikke politiet fått hjelp fra to vitner, som kjente igjen mannen og fulgte etter ham, ville ikke pågripelsen skjedd så raskt. Det sier flere politikilder til Aftonbladet.

Dramatisk video: Unnslipper i siste sekund

Saken fortsetter under videoen

Minnes ofrene med lys og blomster

Fire mennesker ble drept og 15 skadd da en lastebil kjørte inn i en folkemengde i en gågate i sentrum av Stockholm fredag ettermiddag. Lastebilen endte inne i en butikkfasade, der det begynte å brenne. Ifølge SVTs politikilder var det en hjemmelaget bombe som utløste brannen.

Stockholm er fortsatt i unntakstilstand. Deler av sentrum er sperret av. Det er stille og rolig. Mange som har møtt opp ved sperringene er tydelig preget. Et ektepar sier til VG at de er kommet for å vise sin sympati med ofrene - og for å vise at terroristene ikke vil vinne. Drottninggatan er stengt, men mange av butikkene og kafeene i området rundt holder åpent som vanlig.

Lørdag morgen har flere mennesker samlet seg for å legge ned blomster foran kjøpesenteret Åhlens city. Flere foreldre kommer sammen med barn og tenner lys. Samtidig kjører flere politibiler enn vanlig rundt i området, forteller VGs journalist på stedet.

Saken fortsetter under videoen

– Han virket nervøs

Den siktede 39-åringen, som er usbekisk statsborger og firebarnsfar, rømte fra plassen og hoppet på et tog nordover etter angrepet i Drottninggatan.

Flere overvåkningsbilder bekrefter dette. Det gjør også to vitner, som dro kjensel på mannen på bilder spredt gjennom media. Politiet offentliggjorde fredag bilder av av en mann på en overvåkningsvideo fra rulletrappen på Centralstation.

Les også: Dette vet vi om angrepet

Den første som gjenkjente mannen var en kvinne som observerte ham på et tog mot Märsta, skriver Aftonbladet.

– Hun kjente ham igjen fra bildet som ble spredt i media. Dessuten virket han nervøs og hadde brente klær, sier en politikilde.

Les også: Fant hjemmelaget bombe i lastebilen

Fulgte etter gjerningsmannen i bil

Kvinnen slo alarm, men mannen slapp unna. Litt senere tok et annet vitne kontakt med politiet. Denne gangen var gjerningsmannen observert ved bensinstasjonen Circle K i Märsta.

– Også han kjente igjen mannen fra bildene. Vitnet fulgte etter ham i bilen sin. Uten dette hadde vi ikke funnet ham så raskt, sier politikilden.

Den nå siktede 39-åringen ble pågrepet kort tid etterpå. Han skal ha innrømmet å stå bak angrepet under pågripelsen, skriver Aftonbladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder