Terrorangrep i London: Fire drept og 40 skadet

LONDON/OSLO (VG) Fem mennesker, inkludert gjerningsmannen er døde etter terrorangrepet i London.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I tillegg ble til sammen 40 skadet - mange av dem alvorlig - opplyser politiet i en pressekonferanse sent onsdag kveld.

Tidlig onsdag ettermiddag ble skadene til flere av ofrene omtalt som «katastrofale» av en lege ved St. Thomas' Hospital, som ligger et lite stykke unna åstedet.

Det var i 14.30-tiden lokal tid at en hittil ukjent gjerningsmann kjørte en firehjulsdrevet grå Hyundai over Westminster-broen ved det britiske parlamentet, og meide ned flere fotgjengere.

Etter å ha krasjet bilen i et sikkerhetsgjerde i nærheten løp han mot politibetjentene som voktet parlamentet og drepte en av dem med kniv.

Politimannen var 48 år gamle Keith Palmer.

Se bildene: Parlamentsmedlem forsøkte å redde politimannens liv

Ytterligere tre politibetjenter var blant de påkjørte på broen. Franske myndihgeter har bekreftet at elever fra en videregående skole er skadet i angrepet.

Flere timer etter angrepet ble en hardt skadet kvinne reddet opp av vannet i elven Thames.

Få oversikt: Dette vet vi om angrepet

Statsminister Theresa May har ifølge Reuters innkalt til et krisemøte i det såkalte «Cabinet Office Briefing Rooms» i etterkant av hendelsen som myndighetene omtaler som et terrorangrep.

Britisk politi har natt til torsdag gjennomført aksjoner mot seks ulike adresser flere steder i Storbritannia. Syv personer er pågrepet i forbindelse med det blodige terrorangrepet i London. Det bekreftet London-politiets antiterror-sjef Mark Rowley på en kort pressekonferanse torsdag morgen.

– Gjerningsmannen ignorerte advarsler

Øyenvitner beskriver dramatiske scener i London onsdag ettermiddag.

– Han løp rundt 15 meter, så ropte to sivilkledde personer med våpen noe som hørtes ut som en advarsel. Gjerningsmannen ignorerte dette og de skjøt to eller tre skudd, før mannen falt om, sier øyenvitne og Daily Mail-journalist Quentin Letts til BBC.

Er du nær stedet? Tips VGs journalist her

Følg situasjonen: Få de siste oppdateringene om angrepet i VGs direktestudio

Vitne: Flere lå på bakken

– Jeg hørte roping og så noen som løp forbi. Kort tid etter hørte jeg et skudd. Jeg så en sivil person som lå på bakken, mens noen sto over ham med det jeg antar var et skytevåpen, sier øyenvitnet Don Brind, som selv jobber i parlamentet, til nyhetsbyrået PA.

– Så tittet jeg meg rundt, og 10 meter unna var det enda en person på bakken med en gul jakke, som tilsynelatende var i live og som snakket, sier Brind, og legger til at han tror sistnevnte var den sårede politimannen.

Ble redde: Nordmenn fulgte dramaet fra pariserhjul

Øyenvitnet Dennis Burns var på vei inn i parlamentsbygningen da han plutselig ble møtt av politimenn som ba ham komme seg bort.

– Da jeg kom inn, lurte jeg på hva i all verden som foregikk. Jeg så et titalls mennesker som løp i panikk nedover gata. Det var rundt 30 i den første gruppen som løp, og 70 i den andre, sier Burns til PA, før han legger til:

– Det så ut som at de løp for livet.

Vitnet Matt Haikin sier til The Independent at han er i sjokk etter å ha sett en bil kjøre inn i gjerdet utenfor parlamentet.

– Da jeg dro forbi, så jeg at det lå en person og mye blod ved siden av bilen, og folk sto rundt der. Kort tid etterpå hørte jeg noen skudd, og da var det klart at det ikke dreide seg om en ulykke. Det var noe annet som skjedde.

Artikkelen fortsetter under amatørvideoen som viser panikken som oppstod på stedet:

Brende: – Forferdelig

London Eye, det store pariserhjulet i den britiske hovedstaden, har stanset. Besøkende holdes inne i attraksjonen, som en sikkerhetsforanstaltning, skriver NTB.

– Det er forferdelig det som har skjedd i London. Jeg kommer akkurat fra et møte med utenriksminister Boris Johnson nå hvor jeg har overbrakt mine kondolanser for det som har skjedd. Han har vært i kontakt med London for å få oppdatering på situasjonen, og det er ikke full klarhet foreløpig, sier utenriksminister Børge Brende til VG utenfor det amerikanske utenriksdepartementet i Washington D.C. hvor han onsdag deltar i et ministermøte i kampen mot IS.

Ber nordmenn i London melde fra

Utenriksdepartementet har også sendt ut en melding til alle nordmenn som er registrert med adresse i England, der de gjengir politiets oppfordring om å forholde seg rolig og følge deres råd.

Områdene folk bes holde seg unna, er: Parliament Square, Whitehall, Westminster Bridge, Lambeth Bridge og områder rundt Victoria Embankment opptil Enbankment Tube.

«Vennligst ta kontakt med pårørende i Norge dersom du er i god behold», heter det i meldingen fra UD.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Corbyn: – Grusomt

Politi og ambulanse fikk melding om hendelsen klokken 15.40 norsk tid. Seks minutter senere var den første ambulansen på stedet, skriver London Ambulance Service.

– Meldingene tyder på at den pågående hendelsen i Westminster i ettermiddag, er svært alvorlig, skriver Labour-leder Jeremy Corbyn på Twitter.

– Våre tanker er med ofrene for dette grusomme angrepet, deres familier og venner.

En rekke statsoverhoder og ledere i internasjonale organisasjoner har vist sin medfølelse i ulike kanaler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder