DØDE I NATT: Dødsdømte Charles Warner Foto:,AP

Omstridt henrettelse i Oklahoma

Charles Warner var den første til å bli henrettet etter at delstaten i fjor brukte 43 minutter på å ta livet av en dødsdømt mann.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Warner var dømt til døden for voldtekt og drap på en elleve måneder gammel baby. Ifølge en journalist fra AP, som var blant vitnene under henrettelsen, var Warners siste ord om dommen:

– Jeg er lei meg for all smerten jeg har skapt. Jeg er ikke et monster. Jeg gjorde ikke alt de sier at jeg gjorde. Jeg elsker mennesker. Jeg elsker familien min. Jeg elsker Jesus.

Gikk galt

Det var amerikansk høyesterett som torsdag ga grønt lys for at Oklahoma kunne gjennomføre den første henrettelsen i delstaten siden april i fjor.

Da dødsdømte Clayton Lockett skulle henrettes i Oklahoma i april, tok det 43 minutter før hjertet hans stoppet. Da hadde legene gjort over ti forsøk på å plassere sprøyten riktig, ifølge New York Times.

Hendelsen førte til kraftig kritikk av henrettelsene i Oklahoma.

Henrettelsen av Charles Warner, som etter planen skulle skje to timer etter Locketts, ble utsatt.

Kontroversielt

Det er det siste året blitt stadig vanskeligere å skaffe medikamentene som blandes til dødssprøyte-cocktailen som tar livet av dødsdømte amerikanere. Stoffene skal roe ned fangen, lamme pusteorganene og stanse hjertet.

Europeiske medisinprodusenter ønsker ikke lenger å bli knyttet til henrettelser. Derfor har Oklahoma og andre stater tydd til andre leverandører og satt sammen en ny dødelig blanding.

John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International, har tidligere karakterisert henrettelsesmetodene som grusomme.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder