SLÅR TILBAKE: Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland, her under et besøk i Ukraina nylig, understreker at han er sterkt bekymret for menneskerettssituasjonen i Aserbajdsjan. Foto: Marko Djurica/Reuters/NTB scanpix

Jagland slår tilbake mot kritikk av Europarådet

Thorbjørn Jagland går i rette med kritikere som mener Europarådet overser Aserbajdsjans menneskerettsbrudd og blir misbrukt av landets autoritære regime.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Europarådet er ikke blindt for Aserbajdsjans brudd på grunnleggende rettigheter, skriver Jagland i et innlegg i European Voice torsdag.

- Aserbajdsjans formannskapsperiode i Europarådet vil sette landets menneskerettsbrudd i søkelyset, skriver Jagland, som er rådets generalsekretær.

Hans innlegg er et svar på kritiske artikler om Aserbajdsjan og formannskapet, som landet overtok 14. mai, i blant annet The Economist.

- Europarådet har ikke spart på advarslene om menneskerettssituasjonen i Aserbajdsjan, skriver Jagland videre.

Han viser til at flere saker mot landet er brakt inn for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, en av Europarådets institusjoner.

Jagland viser til at han har krevd løslatelse av politiske fanger og tatt opp andre bekymringer i sine møter med Aserbajdsjans myndigheter i Baku denne uken. Han la også fram en handlingsplan for å fremme ytringsfrihet og reformer av rettsapparatet.

- Skandale

Ifølge The Economist bør flere bry seg om at Aserbajdsjan nå overtar formannskapet. Få europeiske regjeringer har gjort mer for å undergrave Europarådets verdier om demokrati, lovstyre og menneskerettigheter enn nettopp Aserbajdsjan, konkluderer magasinet.

Noe av den hardeste kritikken mot Europarådet har kommet fra tenketanken European Stability Initiative (ESI).

I fjor ble en sterkt kritisk rapport om Aserbajdsjan nedstemt i en av Europarådets institusjoner, nemlig parlamentarikerforsamlingen. Resultatet er at landet nå bruker rådet til å legitimere autoritært styre, valgfusk og politiske fengslinger, mener ESIs leder Gerald Knaus.

- Det er en skandale at Europarådet blir misbrukt til å legitimere fengsling av folk som selv har jobbet for rådet i Aserbajdsjan, sa han nylig til NTB.

- Jeg mener den neste generalsekretæren må si klart ifra om at han eller hun anerkjenner denne krisen, og at den er en reell trussel mot troverdigheten til Europarådet, sier Knaus.

Europarådets parlamentarikerforsamling velger generalsekretær 25. juni, og Jagland stiller til gjenvalg.

Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité deler Knaus' uro.

- Vi er bekymret for Europarådets fremtid hvis tendensen fortsetter mot at udemokratiske medlemsland øker sin innflytelse. Vi håper inderlig at generalsekretæren griper fatt i dette, sier hun til NTB.

Stemte ned kritikk

Knaus viser i sin kritikk til at Europarådets parlamentarikerforsamling i fjor stemte ned en resolusjon om løslatelse av politiske fanger i Aserbajdsjan. Under et besøk hos NATO i Brussel i januar brukte landets president Ilham Alijev vedtaket til å avvise at det finnes politiske fanger i landet hans.

Ifølge Amnesty har ingen andre land i Europarådet så mange politiske fanger som Aserbajdsjan.

En ny seier for Aserbajdsjan kom etter presidentvalget i fjor. Da erklærte en delegasjon fra Europarådets parlamentarikerforsamling, med støtte fra en delegasjon fra EU-parlamentet, at man på valgdagen hadde observert en «fri, rettferdig og åpen valgprosess».

Uttalelsen står i skarp kontrast til OSSEs vurdering av valget. OSSE regnes som Europas mest troverdige valgovervåker.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder