KAMPER: Irakiske barn finner en utbrent bil under sammenstøt mellom irakiske sikkerhetsstyrker og den militante islamistgruppen ISIL i byen Mosul nord i Irak. Foto: REUTERS Foto: ,

Irakiske styrker slår tilbake mot ISIL

En irakisk motoffensiv er i gang for å gjenerobre opprørskontrollerte byer og områder.

Artikkelen er over seks år gammel

– Dette er begynnelsen på slutten for ISIL, sa Iraks statsminister Nuri al-Maliki i en tale som ble sendt på TV lørdag.

Talen ble holdt i byen Samarra dagen i forveien. Det var her ISILs raske framrykking sørover i Irak til slutt ble stanset.

– Samarra er ikke siste skanse, men et samlingspunkt og et springbrett for å frigjøre hver eneste tomme som er vanhelliget av disse forræderne, sa Maliki i talen til byens forsvarsstyrker.

Kronikk:Vesten kan ikke bare se på

Irakiske regjeringsstyrker og militsgrupper har presset ISIL ut av flere byer nord for Bagdad de siste dagene. Al-Mutasim, Ishaqi, Muqdadiya og Dhuluiya er frigjort, og opprørere er blitt jaget ut i den omkringliggende ørkenen.

Venter på forsterkninger

I Samarra venter Malikis styrker på forsterkninger før de setter kursen nordover mot Tikrit, fødebyen til den tidligere diktatoren Saddam Hussein, ifølge en kilde i hæren.

Den irakiske hæren er blitt sterkt kritisert for ikke å ha gjort nok for å stanse ISILs lynoffensiv. I landets neste største by Mosul gikk regjeringsstyrkene nærmest i oppløsning da de væpnede sunnimuslimske ekstremistene nærmet seg.

Én av forklaringene er trolig at soldatene visste at ISIL hadde sympati i deler av byens sunnimuslimske befolkning. Mange av Iraks sunnier har ekstremt lav tillit til sjiamuslimske Maliki, som anklages for å ha forsterket splittelsen mellom de religiøse gruppene i landet.

Sjiamuslimske militsgrupper og frivillige spiller derfor en svært viktig rolle i Malikis plan for å gjenerobre områdene som ISIL kontrollerer. Mange sjiaer i Sør-Irak har fulgt oppfordringen fra den religiøse lederen Ali al-Sistani om å melde seg frivillig til hellig krig mot ISIL.

– Må samle landet

USA, som har brukt nesten 150 milliarder kroner på å trene og utstyre Iraks militære styrker, lover fortsatt støtte til landets regjering. Samtidig er amerikanerne frustrert over at det irakiske lederskapet ikke har gjort mer for å samle landet.

Amerikansk støtte vil bare fungere hvis Iraks ledere bilegger interne stridigheter og tar grep for å oppnå nasjonal enhet, sa USAs utenriksminister John Kerry i en telefonsamtale med sin irakiske kollega Hoshyar Zebari lørdag.

PÅ FLUKT: En familie er på vei mot en midlertidig leir i Nineveh-provinsen nord i Irak, som er satt opp for sivile som flykter fra den agressive opprørsruppen ISIL. Foto: AFP Foto: ,

Zebari fikk likevel løfte om 70 millioner kroner i økonomisk hjelp, ifølge det irakiske utenriksdepartementet. I tillegg har USA besluttet å sende et hangarskip til Persiabukta i tilfelle det blir aktuelt å iverksette en militæroperasjon i Irak.

Det sjiamuslimske regimet i Iran, som i årtier har hatt et svært dårlig forhold til USA, har tilbudt seg å samarbeide med amerikanerne for å bekjempe ISIL.

USA har så langt ikke kommentert det iranske tilbudet offentlig. Amerikanske myndigheter har bedt både Iran og andre land i regionen om ikke å gjøre noe som kan forverre forholdet mellom Iraks ulike religiøse grupper.

TIL GOLF-REGIONEN: Hangarsskipet USS George H. W. Bush seilte fra nord i Araibiahavet til Persiabukta lørdag. Foto: REUTERS Foto: ,

Les også

 1. USA sender hangarskip til golfen

  USAs forsvarsdepartementet har besluttet å sende et hangarskip til Golf-regionen i tilfelle det er nødvendig med en…
 2. – Soldater i Mosul må be om tilgivelse eller dø

  De islamistiske ISIL-opprørerne er allerede i gang med å innføre et nytt fundamentalistisk styresett i byene de har…
 3. Irakiske styrker fant tolv drepte politimenn

  Irakiske styrker fant tolv drepte politimenn, alle sterkt forbrente, da de tok tilbake kontrollen over en by fra…
 4. Hevder nordmann er drept i Irak-kamper

  Midtøsten-forsker hevder nordmann som kjempet for islamistgruppen ISIL er drept i kamper i Irak.
 5. Obama: - Kaos i Irak kan true USAs interesser

  President Barack Obama sier USA vil hjelpe Irak med å kjempe mot de militante islamistene i ISIL.
 6. Flere hundre kan være drept i Irak: - 18 politihjelpere henrettet

  Mens grusomhetene begynner å komme frem fra ISILs fremferd i Irak, skal 300.000 irakere nå ha kommet seg inn i Kurdistan.

Mer om

 1. Irak

Flere artikler

 1. Maliki vil slå ISIL på to fronter

 2. Irak bekrefter angrep fra Syria

 3. Dette er nøkkelspillerne i Irak-konflikten

 4. Amerikanske medier: Nå vil USA diskutere Irak med Iran

 5. Kerry: – Støtten til Irak vil være intens og vedvarende

Fra andre aviser

 1. Irakiske styrker slår tilbake mot ISIL

  Bergens Tidende
 2. Irakiske styrker slår tilbake mot ISIL

  Aftenposten
 3. Kamp om Iraks største oljeraffineri

  Bergens Tidende
 4. Opprørere har inntatt oljeraffineri

  Bergens Tidende
 5. ISIL tar nye byer i Irak - Iran ber USA ligge unna

  Aftenposten
 6. Kerry: - Støtten til Irak vil være intens og vedvarende

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no