DØDSPILOTEN: Andreas Lubitz tok 149 mennesker med seg i døden da han styrtet Germanwings-flyet. Her er han avbildet under et løp. Foto:Ingo Kutsche,Bild

Tysk avis: Eks-kjæreste forteller at Lubitz hadde store problemer

Det som skal være eks-kjæresten til dødspiloten Andreas Lubitz (27) beskriver en ung mann med psykiske problemer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bildt har snakket med den 26 år gamle flyvertinnen, som hevder at hun var kjæreste med den 27 år gamle annenpiloten i fem måneder i fjor.

Avisen har fått se bilder av de to sammen og navngir kvinnen som Maria W. Hun ønsker ikke å stå fram med fullt navn og lar seg bare fotografere bakfra.

Flyvertinnen beskriver forholdet til Lubitz som hemmelig og forteller hvordan de møttes i skjul på hotellrom mellom flyturene de hadde rundt omkring i Europa.

Våknet skrikende

Maria W. beskriver Lubitz som en myk og vennlig mann, men med åpenbare psykiske problemer.

Ifølge flyvertinnen våknet han skrikende om nettene, han hisset seg opp og ble høyrøstet under samtaler og ved ett tilfelle låste han seg i lengre tid inne på badet.

PULVERISERT: Redningsarbeidere jobber i fjellsiden der Germanwings-flyet styrtet denne uken. Ingen av de 150 personene ombord overlevde. Foto:Francis Pellier,Afp

Til avisen forteller hun også at han klaget mye over stort arbeidspress, at han var bekymret for arbeidskontrakten og misfornøyd med lønnen. Hun hevder at hun etter hvert begynte å bli redd ham.

– Jeg slo opp med ham fordi det ble stadig mer klart at han hadde problemer, forteller hun til Bild.

– Men han var flink til å skjule hvordan det egentlig sto til med ham, sier hun.

– Alle vil huske meg

Da hun hørte om ulykken, og om hvordan de franske etterforskerne slo fast at Lubitz etter alt å dømme hadde styrtet Germanwings-flyet med overlegg, kom hun til å huske på noe han sa, forteller hun.

TATT BESLAG: Tysk politi oppsøkte torsdag huset der annenpiloten skal ha bodd med foreldrene i Montabaur. Her bærer de ut en datamaskin som skal tilhøre foreldrene. Foto:Kai Pfaffenbach,Reuters

– Det var én setning som dukket opp i hodet mitt: En dag vil jeg gjøre noe som endrer hele systemet, og deretter skal alle kjenne navnet mitt og huske meg, sa han.

– Jeg forsto aldri hva han mente, men nå gir det mening, sier flyvertinnen.

LES OGSÅ:Flyklubbleder: – Han var en helt normal ung mann

Lubitz innrømmet at han hadde gått til psykiatrisk behandling, men snakket aldri mye om dette, forteller Maria W.

På spørsmål om hvorfor hun tror han tok med seg 149 andre i døden, svarer hun:

– Han gjorde det nok fordi han innså at han med sine helseproblemer aldri kunne få oppfylt sin store drøm om en jobb i Lufthansa, som kaptein og flyger på langdistanseruter. Om han også hadde kjærlighetsproblemer, vet jeg ikke, forteller hun.

Sammen med lærer

Ifølge Bildt fikk Andreas Lubitz seg en ny kjæreste etter forholdet til Maria W. Den nye kjæresten jobber angivelig som lærer i Krefeld, og de to skal ha bodd sammen i hans leilighet i Düsseldorf.

Les alle VGs artikler om flystyrten her.

Hvor den nye kjæresten nå befinner seg, og om hun kan bidra til å kaste lys over hvorfor Lubitz gjorde det han gjorde, er ikke kjent.

BEVOKTET: Leiligheten til Andreas Lubitz i Dusseldorf ble gjennomsøkt av politiet torsdag kveld. Foto:Mona Grivi Norman,VG

Tyske etterforskere opplyste fredag at det er funnet dokumenter i leiligheten til Lubitz som tyder på at han skjulte helseproblemene sine for arbeidsgiveren.

Blant annet ble det funnet sykmeldinger som var revet i stykker, og den ene av disse gjaldt fortsatt.

– Dette styrker mistanken om at han skjulte sykdommen for arbeidsgiveren og kolleger, sier påtalemyndigheten i Düsseldorf i en pressemelding.

Etterforskningen har også avdekket at han gikk til behandling for alvorlig depresjon mens han var elev ved Lufthansas flygerskole i Phoenix i USA, og at skolen i en periode vurderte ham som uskikket til å fly.

Han måtte ta flere kurs om igjen og besto senere alle eksamener med glans.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder