HVILESTED: Området rundt vraket av Titanic er hvilested for mange tapte sjeler. Nå mener arkeleolog James P. Delgado det er funnet levninger. Foto: AP

Kan ha funnet menneskelevninger ved Titanic

Se de unike bildene

(VG Nett) Et hittil upubilsert bilde fra Titanics hvilested beviser at menneskelevninger fortsatt ligger ved skipsvraket, mener arkeolog.

Masha Dundic
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det ferske bildet viser en lang frakk og støvler begravet i gjørmen og forskjellige andre gjenstander, fire kilometer under havoverflaten.

Det er første gang bildet fra 2004 blir publisert i sin helhet, i forbindelse med at det er 100 år siden Titanic kolliderte med et isfjell og sank. Da det ble publisert første gang hadde det blitt nedskalert slik at man kun så den ene støvelen, skriver New York Times.

- Det er folk inne i skipet, sier James P. Delgado til New York Times.

Delgado er direktør for maritim arv ved National Oceanic and Atmospheric Administration og har jobbet lenge med å overvåke skipsvraket. Han mener at bildene er en viktig påminnelse om at skipsvraket fortsatt er en kirkegård som må behandles med respekt.

- Plasseringen av frakken og støvlene er en sterk antydning til at det er noen som ligger til hvile der, sier direktøren.

Men ikke alle er enig i Delgados tolkning av bildet.

- Jeg har sett null menneskelige levninger, sier filmregissør James Cameron, som har besøkt vraket 33 ganger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NYE BILDER: Bildene er publisert i forbindelse med markeringen av 100-årsdagen siden Titanic sank 15. april 1912. Foto: AP


- Vi har sett klær. Vi har sett sko. Vi har sett skopar, noe som sterkt antyder at det var et lik der på et tidspunkt. Men vi har aldri sett levninger, sier han.

Delgado slår tilbake og sier at det er bare ordkløyveri. Han mener Cameron ikke ser det han ser som arkeolog.

Publiseringen av bildet kommer beleilig nok på samme tidspunkt som senator John Kerry foreslår en lov som vil gi det amerikanske handelsdepartementet makt til å beskytte Titanics hvilested mot overdrevet og invaderende forskning. Men siden Titanic sank i internasjonalt farvann har ikke USA mulighet til å utøve offisiell makt i området rundt skipsvraket.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder