Kurdiske soldater står foran en kirke i den assyriske landsbyen Tel Jumaa, nord for Tel Tamr 25. februar. De assyriske kristne skal ha blitt bortført fra landsbyer nær Tel Tamr, cirka 20 kilometer nordvest for Hasaka. Ingen vet hvordan de har det.

Kurdiske soldater står foran en kirke i den assyriske landsbyen Tel Jumaa, nord for Tel Tamr 25. februar. De assyriske kristne skal ha blitt bortført fra landsbyer nær Tel Tamr, cirka 20 kilometer nordvest for Hasaka. Ingen vet hvordan de har det. Foto:Stringer,Reuters

IS skal ha bortført minst 220 kristne

Kristne syrere frykter det verste etter at krigere fra Den islamske staten (IS) har bortført minst 220 assyriske kristne i det nordøstlige Syria, ifølge en eksilgruppe.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Bortføringene har skjedd i forbindelse med at IS-krigere har tatt kontroll over et titall kristne landsbyer i nærheten av byen Hasaka de tre siste dagene, opplyser Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). I alt 16 kristne landsbyer skal ha blitt angrepet av den ytterliggående gruppa.

Samtidig kommer det meldinger om at den USA-ledede koalisjonen har gjennomført luftangrep mot IS ved byen Tal Tamr, området der de kristne innbyggerne ble bortført.

Ber om bombing

Ifølge en kristen leder i området er 350-400 personer bortført. Han ber koalisjonen bombe stillingene til IS.

– Vi ber om bombardement av terroristenes stillinger og leveranser av kvalitetsvåpen. Vårt budskap til alliansen er at den skal holde sine løfter, sier Ablahd Kourieh til nyhetsbyrået Reuters via Skype. Han er nestleder i et kurdiskledet forsvarsråd i området.

De fleste innbyggerne i byen Hasaka er kurdere, mens mange av landsbyene rundt er befolket av kristne syrere. Både kvinner, barn og eldre skal være blant de bortførte.

Mange flykter

– De har tatt med seg de bortførte menneskene ut av landsbyene og inn i sitt eget territorium, sier SOHRs leder Rami Abdulrahman. SOHR baserer sine opplysninger på et nettverk av kilder på bakken i Syria.

Bortføringene har skapt stor frykt blant den kristne befolkningen i Hasaka-provinsen, og mange familier har nå lagt på flukt.

– Siden mandag har 800 familier søkt tilflukt i byen Hasaka og ytterligere 150 i Qamishli, en kurdisk by på grensen til Tyrkia, opplyste Osama Edward, leder for den svensk-baserte organisasjonen Assyrian Human Rights Network, onsdag.

Kurdisk offensiv

Kurdiske militsstyrker har de siste dagene innledet en større offensiv mot IS i området. SOHR har tidligere meldt at over 130 IS-krigere er drept i luftangrep som er ment som en støtte til den kurdiske offensiven.

Områdene nordøst i Syria har stor strategisk betydning for IS fordi de binder sammen landområder som den ytterliggående opprørsgruppen kontrollerer i Syria og Irak.

Tirsdag skrev VG at norske soldater i løpet av våren kommer til å dra til Irak, for å trene opp kurdiske soldater.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder