Ordfører: Arbeidsstatus til politimannen er uendret

Guvernøren utplasserer 2.200 soldater

Massedemonstrasjoner i USA etter Ferguson-avgjørelsen

Browns familie vil at politiet skal ha kamera på uniformen

FERGUSON (VG) Familien til Michael Brown vil ha på plass en lov som krever at alle politimenn har på seg et kroppskamera i tjeneste.

Artikkelen er over fem år gammel

Tirsdag kveld holdt Michael Browns foreldre Lesley McSpadden og Michael Brown Sr. en pressekonferanse sammen med familiens advokater Benjamin Crump og Anthony Gray, samt kjendispredikant Al Sharpton.

– I stedet for å strebe etter å lage mye bråk, streber vi etter å gjøre en forskjell, sa Crump.

Advokaten sa at Browns familie nå etterlyser en «Michael Brown»-lov, som krever at hver eneste polititjenestemann i alle byer i USA skal ha på seg kroppskamera når de er i tjeneste.

Debatten rundt kameraer som man fester på kroppen og som viser politibetjentens handlinger, er stadig pågående i USA. Rialto i California har hatt et prøveprosjekt hvor 40 av byens politifolk ble utrustet med slike kameraer. Det har ført til et kraftig fall av anmeldelser av politifolk.

Familien beskylder også juryen for å være urettferdige, ettersom aktor i saken skal ha hatt en interessekonflikt.

Under pressekonferansen, som ble avholdt i en kirke, var det høy temperatur blant de fremmøtte. På et tidspunkt ble den avbrutt, og en person ble geleidet ut av området.

Innbygger: hjertet mitt blør

Tirsdag kveld norsk tid ble det holdt en lang pressekonferanse i en av byens idrettshaller, hvor blant andre ordføreren i Ferguson, James Knowles, talte til innbyggerne i byen. Ordføreren brukte også anledningen til å takke politiet og brannvesenet for jobben som nå gjøres. Han ba videre guvernøren om å gi byen nok midler for å holde ro i byen.

– Vi vil ikke snakke om avgjørelsen som nå er tatt, men vi vil uttrykke vår støtte til Brown familien. Mange av innbyggerne er nå redde for husene sine, og butikkeierne er redde for butikkene sin, sa ordføreren James Knowles.

Wilson forblir i administrativ permisjon, i påvente av utfallet av en intern etterforskning, fortalte ordføreren reportere etter pressekonferansen. Det er altså ikke fattet noe vedtak, og hans arbeidsstatus forblir uendret skriver CNN.

Flere butikkeiere og innbyggere i byen talte også til verdenspressen under pressekonferansen.

– Sist natt var ikke en god natt for meg og innbyggerne i Ferguson. Hjertet mitt blør etter det vi nå opplever, sa en av innbyggerne.

Guvernør Jay Nixon i Missouri har beordret 2.200 soldater ut på gatene i St. Louis-forstaden Ferguson for å forhindre nye opptøyer.

Det er reservister fra nasjonalgarden som skal patruljere området.

– Liv og eiendom må beskyttes. Dette samfunnet fortjener fred, sa guvernøren på en pressekonferanse tirsdag.

61 pågripelser

VG var til stede under de voldelige demonstrasjonene i natt som førte til 61 pågripelser. Storjuryen avgjørelse satte sinnene i kok hos amerikanerne. Flere fortalte VG at de ikke lenger har tro på rettssystemet.

Demonstranter begynte å kaste flasker og andre objekter mot politifolkene som hadde tatt oppstilling utenfor stasjonen i full opprørsutrustning. Da demonstrantene forsøkte å velte en politibil, for så knuse den med murstein og sette den i flammer, svarte politiet med røykbomber og svært mye tåregass.

I løpet av natten ble minst fem bygninger satt i brann, i tillegg til flere andre biler.

Stort engasjement

CNN skriver at det er ventet over 100 demonstrasjoner i 32 forskjellige stater i USA. Det er ventet protester i blant annet Washington DC, Florida og Canada.

Ifølge hjemmesiden som organiserer demonstrasjonen har engasjementet også spredt seg ut over landegrensene, blant annet til Japan.

– Dette er ikke en serie av tilfeldigheter. Dette er et systematisk problem mot svarte mennesker, så må vi finne en systematisk løsning, og den løsninger er samfunnets kontroll av politiet, sier Chimurenga Walker, en av arrangørene til kanalen ABC.

Mistillit

Leif Petter Olaussen, professor i kriminologi og rettssosiologi ved Universitetet i Oslo mener demonstrasjonen kan ses på som et uttrykk for mistillit til rettssystemet.

– Når slike demonstrasjoner oppstår vil det alltid være noen som hekter seg på som et påskudd til å begå kriminalitet og hærverk, men det er nok også mange som er misfornøyd med avgjørelsen og føler mistillit.

Olaussen tror derimot ikke demonstrasjonene vil føre til endringer.

– Rettssikkerheten må gjelde alle, også politifolk. Jeg tror ingen demokrati er tjent med at rettslige oppgjør avgjøres på gaten.


Les også

 1. Frykter nye opptøyer: Unntakstilstand i Missouri

  Frykt for nye opptøyer gjør at guvernøren i Missouri i USA erklærer unntakstilstand når det besluttes hvorvidt en…
 2. Politimann ikke drapstiltalt for Michael Browns død

  FERGUSON (VG) Politimannen Darren Wilson (28) blir ikke tiltalt for å ha skutt og drept Michael Brown (18) i Missouri.
 3. Ferguson: Politimannen som drepte 18-åring vurderer å si opp

  Om kort tid skal en jury avgjøre om politimannen som skjøt…
 4. Her har våpensalget økt med 700 prosent

  SAN FRANCISCO (VG) I dag kan det bli avgjort om politimannen som skjøt og drepte Michael Brown (18) i Ferguson kan…
 5. Kommentar: USA i flammer

  Bilene og bygningene som brenner i Ferguson Missouri, viser at rasekonfliktene fortsatt er USAs mest brennende spørsmål.
 6. Beslutning om drapet på Michael Brown (18) er klar: Ferguson-demonstranter rev ned sperringer inn til politistasjonen

  FERGUSON (VG) Mandag avgjorde en jury om politimannen som skjøt og drepte Michael Brown (18) skal tiltales.
 7. Juryavgjørelsen etter at Michael Brown (18) ble skutt på åpen gate er snart klar: Frykter nye opptøyer i Ferguson

  Snart avgjør juryen om politimannen som skal ha drept tenåringsgutten Michael Brown blir tiltalt eller ikke.
 8. 12-åring skutt av politiet i Cleveland

  En gutt er sendt til sykehus etter en ny politiskyting i USA. 12-åringen skal ha vært bevæpnet med en softgun da…
 9. Moren til 18-åring skutt av politiet: – Politiet lyver hele tiden

  Politiet i St. Louis i USA hevder 18-åringen de skjøt var bevæpnet. Moren hans sier han holdt en sandwich, ikke en…

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder