RØDE TALL: Det er dårlig stemning på venstre flanke etter valgdagsmålingen for lokalvalget. Her er Frankrikes president François Hollande og statsminister Jean-Marc Ayrault. Foto Michel Euler / Reuters / NTB scanpix Foto:

Høyresiden erklærer seier i Frankrike

Sosialistpartiet har lidd et kraftig nederlag, viser de første resultatene av lokalvalget i Frankrike. Statsminister Jean-Marc Ayrault kan komme til å måtte ta gå av allerede mandag.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

En valgdagsmåling viser en oppslutning om president François Hollandes parti på 42 prosent, klart bak det konservative opposisjonspartiet UMP som får 49 prosents oppslutning. Målingen, som er utført av meningsmålingsinstituttet BVA, viser også at ytre-høyrepartiet Nasjonal front har fått en oppslutning på 9 prosent.

Sosialistpartiet har blant annet mistet kontrollen i byene Reims, Pau og Quimper, ifølge en måling utført av Ipsos for fransk fjernsyn.

Målinger viser at Nasjonal front har sikret seg kontrollen i de to mellomstore sørfranske byene Beziers og Fréjus. Marine Le Pens parti ligger også an til å vinne i ytterligere to kommuner.

Lokalvalget er det første store valget i landet etter at François Hollande fra Sosialistpartiet kom til makten i mai 2012 i Presidentvalget i 2012, ifølge NRK.

Nå ligger Sosialistpartiet an til å tape rundt 100 kommuner til høyresiden i lokalvalget i Frankrike. Regjeringspartiet har dermed ikke lykkes med å mobilisere venstresiden før borgere i 6.555 franske kommuner gikk til urnene søndag.

Tidlige målinger tydet på en enda lavere valgdeltakelse enn i forrige valgrunde, da deltakelsen endte på 63,5 prosent.

Ny statsminister?

Det tjener høyresiden godt på, mens sosialdemokratene må forberede seg på nederlag i svært mange kommuner der de kom til makten i mai 2012. Nasjonal front vant valget i 20 kommuner i første valgrunde, med 5 prosent av stemmene totalt.

På forhånd hadde målinger antydet seier for Marine Le Pens partifeller i opp mot ti kommuner i søndagens andre valgrunde.

Konservative UMPs forventede brakseier vil trolig gi partiet kontrollen i til sammen hele 100 valgdistrikter som i dag styres av partier på venstresiden. Dessuten vil søndagens valgresultat trolig føre til rokeringer i den franske regjeringen allerede mandag, skriver AFP.

For en syndebukk er allerede utpekt: 80 prosent av franskmennene ønsker å kvitte seg med statsminister Jean-Marc Ayrault, ifølge en måling. Innenriksminister Manuel Valls bør overta, mener mange.

- Det er lite trolig at Ayrault beholder vervet med mindre partiet redder minst 30 byer, noe som er lite trolig, sier en kilde i sosialistpartiet til nyhetsbyrået Reuters.

Velgerirritasjon

Tidligere president Nicaolas Sarkozys parti UMP, som fikk 46,4 prosent av stemmene sist uke, ligger an til å få et svært godt utgangspunkt for å gjenvinne regjeringsmakten i 2017.

Nye, rekordhøye ledighetstall og irritasjon over at Hollande-regjeringen ikke har lykkes med å få økonomien på beina, regnes blant årsakene til at sosialdemokratene gjorde det dårlig allerede i første valgomgang forrige helg. Analytikere har også pekt på en generell indignasjon over rikspolitikere fra hele det politiske spekteret.

- Jeg skammer meg over disse idiotene som ikke stemmer, sier Yann Dedet, en 67 år gammel filmprodusent til Reuters.

- På sosialistene, selvsagt, tilføyer hun etter å ha avlagt sin stemme i Paris.

Rød trøst i Paris

Frankrikes regjeringsparti ser ut til å beholde kontrollen over rådhuset i Paris, som for første gang i historien skal styres av en kvinne.

PÅ VEI OPP: Etter 13 år som nestkommanderende i rådhuset i Paris, blir Anne Hidalgo etter alle solemerker ny ordfører i den franske hovedstaden. Her er hun fotografert i Paris på valgdagen søndag. Foto: Benoit Tessier / REUTERS / NTB scanpix Foto:

Valgdagsmålinger søndag kveld viser at sosialistpartiets Anne Hidalgo vant ordførervalget i den franske hovedstaden med 54,5 prosent av stemmene.

Dersom stemmetellingen gir samme resultat, blir Hidalgos seier en trøstepremie for sosialistene under ledelse av president François Hollande. Regjeringspartiet gikk på en smell i kommunevalget, og tapte ifølge målingene med 42 prosent mot konservative UMPs 49 prosent av stemmene.

Det var skrevet i stein at Paris skulle få sin første kvinne i førersetet da franskmenn søndag gikk til urnene i andre runde i lokalvalget. I hovedstaden sto valget i praksis mellom Hidalgo og de konservatives kandidat, tidligere miljøminister Nathalie Kosciusko-Morizet i Nicolas Sarkozys regjering.

Hidalgo har ingen erfaring som ministrer, men hun har hatt flere stillinger som rådgiver for regjeringen og har dessuten vært viseordfører i Paris i 13 år

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder